ysiek 20.11.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam ! Fachowców proszę o radę w następującej sprawie : mieszkam na I piętrze w starym budownictwie - 66 m kw. . Chcę wywalić w końcu piece kaflowe opalane węglem i zainstalować ogrzewanie gazowe lub etażowe na paliwo stałe. Mam jednak problem - przewody kominowe sa zajęte więc jedynym wyjściem jest komin zewnętrzny ( w przypadku ogrzewania gazowego). Szukam jednak innej możliwości a mianowicie postawienie pieca c.o. na paliwo stałe w piwnicy ( mam ją w tym samym pionie ) i pociągnięcie rur wodnych z piwnicy do mieszkania. Tu jednak zachodzi pytanie - czy w przewodzie kominowym a ściślej w jego kanale przeznaczonym na wentylację można przeciągnąć rury wodne ( ciepła i zimna woda ) ??? Warunki do postawienia pieca sa doskonałe bowiem tuż niedaleczko jest wejście oczystkowe do komina właśnie od pieców kaflowych, które chcę zlikwidować. W tym pionie nikt już nie korzysta z pieców kaflowych. proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.11.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Kanał wentylacyjny musi mieć wymiar min 14x14 Resztę możesz wypełnić rurami ,Tylko jakoś je oddziel od kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ysiek 21.11.2012 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kanał wentylacyjny musi mieć wymiar min 14x14 Resztę możesz wypełnić rurami ,Tylko jakoś je oddziel od kanału Sorry ! Mam wstawic ścianke działowa do kanału wentylacyjnego ? Co to znaczy "jakoś oddziel od kanału" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 22.11.2012 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 to znaczy zabezpiecz przed wychładzaniem ogrzewaniem może zamarzaniem zaizoluj taką izolacją jak na zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts