Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posiadacze tarasów z deską kompozytową WYSTĄP.

r.tyrman

Recommended Posts

W przyszłym roku czekają mnie dwa tarasy. Jeden na południe (słońce od rana do wieczora), drugi na północ ( zero słońca). Piszcie proszę jak się sprawują. Dodam tylko że nie kieruje mną tylko lenistwo, ale przede wszystkim skrajne warunki dla których szukam optymalnego rozwiązania. Dzieki za podpowiedzi. Pozdrowienia. Edytowane przez r.tyrman

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jeszcze nie posiadam, ale planuje. Rodzice mają od 6 lat i na wiosnę po umyciu karcherem wygląda jak nówka. Nie jest pod dachem. Trzeba tylko brać pod uwagę przy wyborze koloru, że delikatnie zciemnieje. Jak stoją doniczki,to potem pod są jaśniejsze miejsca.

Taka jeszcze historia... W ubiegłym roku na sylwestra mój tata chciał zrobić wnukom ucieche i rzucił przez okno petarde na taras. Dziurkę zrobiła równiutkie kółeczko o śr. 2cm, nic nie pękło dalej. Myślę że drewno bardziej by ucierpiało. No ale to takie ekstremum :) nie każdy rzuca sobie petarda w taras... Szczególnie za taka kasę :)

Dodam jeszcze że rodzice mają Twinsona.

W obu przypadkach, czy wybierzesz taras drewniany czy kompozytowy to pod konstrukcja drewniana podnoszona o 170 cm od poziomu zero będzie kosztowna: kotwy, kantówki...itd. Do tego pod konstrukcja pod taras z Deski Twinson( przynajmniej same legary) na podwieszanej konstrukcji muszą być z drewna egzotycznego i to również znacznie podniesie koszty. Sam materiał systemowy to koszty ok 290 zł netto m2 + cała konstrukcja nośna. Taki taras z montażem w dobrej firmie wyniesie ok 600-700 zł m2.

W przypadku drewna np. modrzewia syberyjskiego koszty( montaż, impregnacja, olejowanie) będą wahać się w granicach 400-500 zł m2

No chyba że wylejesz słupy betonowe wtedy powinno być taniej.

Co się tyczy nasłonecznienia tarasu to oczywiście z południowej strony będzie lekko płowiał kolor, a z północnej będzie osadzał się mech. W obu tych przypadkach Twinson będzie łatwiejszy do pielęgnacji niż drewno. Natomiast drewno niewątpliwie ma charakter i urodę, która u tarasów kompozytowych jest wątpliwa.

W przypadku drewna np. modrzewia syberyjskiego koszty( montaż, impregnacja, olejowanie) będą wahać się w granicach 400-500 zł m2

.

No to trochę mnie to skrobnie. Napisz jakie masz doświadczenie z kompozytami? Które najlepsze? Z jak starymi się spotkałeś? Czy się rysują? A co do legarów pod kompozyt to jakie drewno polecasz?

ja tez szukam osób które mają tarasy kompozytowe, użytkujący kilka lat.

Mnie czeka to dopiero za dwa lata ( jak dobrze pójdzie ) ale chcę już*wcześniej miec obcykane tematy.

Wszędzie jest mowa, ze kompozyt jest wieczny i bezobsługowy. Słyszałam jednak, ze ktoś malował tarasy kompozytowe ze względu na brzydki kolor po sezonie lub dwóch Czy to prawda ? bo JEŚLI trzeba malowac kompozyt to chyba wolę prawdziwe drewno które i tak będe impregnowac. I drewno tańsze. ...

ja tez szukam osób które mają tarasy kompozytowe, użytkujący kilka lat.

Mnie czeka to dopiero za dwa lata ( jak dobrze pójdzie ) ale chcę już*wcześniej miec obcykane tematy.

Wszędzie jest mowa, ze kompozyt jest wieczny i bezobsługowy. Słyszałam jednak, ze ktoś malował tarasy kompozytowe ze względu na brzydki kolor po sezonie lub dwóch Czy to prawda ? bo JEŚLI trzeba malowac kompozyt to chyba wolę prawdziwe drewno które i tak będe impregnowac. I drewno tańsze. ...

No z tym malowaniem to jakaś popelina. Kompozytowcy pstryknijcie coś w klawiaturę bo zaraz zjawi się jakiś drewnolog z dobrą radą. :)

W życiu nie słyszałam żeby ktoś malował kompozyt...

Drewno też zmieni kolor po czasie jakimś. Co do jakości i wizualnych odczuć to zalezy od producenta kompozytu.

Jeśli chodzi o legary to osobiscie decydujac się na system kompozytowy nie dałabym pod spód drewna, które bedzie wymagało konserwacji.

Jeśli chodzi o legary to osobiscie decydujac się na system kompozytowy nie dałabym pod spód drewna, które bedzie wymagało konserwacji.

Oczywiście kontrlegary są integralną częscią tego systemu. Ale tą konstrukcję trzeba na czymś posadowic. Na czym zamierzasz? Bezpośrednio na betonie? Czy na konstrukcji stalowej?

Ja Ja :) piesek od sąsiada co przyjdzie to nasra :) ale sisi jest fajna.

taras jest od listopada wiec napisze po roku co i jak.

problem z kompozytem polega na jego cenie.

Na początku gdy kalkulowałem cenę brałem pod uwage egzotyk

260 zł za m2 plus legary i wkręty , robocizna , wyszło by 10 000

czyli moje marne 20 m2 wyszło by na egzotyku 10 K

na Modrzewiu wyszło połowę czyli 5 K

Kompozyt był najdrozszy --------- na początku odrzuciłem z uwagi włąsnie na cenę a i okres oczekiwania (był długi).

''jesli chodzi o własciwy taras od wschodu postawiłem na kamien naturalny - dlaczego - bo jest wieczny

przezyje nas wszystkich.

pozdro