Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabudowa kominka z płaszczem - etap końcowy

krzysiekj

Recommended Posts

Największe jakie są na rynku.Wiesz dlaczego ,a dlatego abyś miał łatwy dostęp by demontować te części instalacji ,których nie przewidziałeś w kotłowni.:D:D:D:yes:

Jak dla mnie nie ma już piernika ani wiatraka ale za to masz enia...... cukruj cukruj :cool:

Zajmij się tym co umiesz robić najlepiej... Może te pierogi w końcu zjedz...

Po lewej stronie wkładu varia Bh jest rewizja. (patrząc wprost na szybę)

Po odkręceniu jej sa widoczne przepustnice.

Powietrze wpada dołem wkładu do popielnika gdy rączkę sterowania ustawimy w pozycji prwej.

W lewej pozycji otwory popielnika zamykają się aby ograniczyć napływ powietrza do wkładu.

do czego służy ten wlot zaraz przy rewizji ?

mogę go recznie zamknąć ale jak otwieram rączką dopływ powietrza do popielnika to on sie tez otwiera.

Lecz jak zamykam dopływ do popielnika pozycja lewa to on zostaje otwarty.

Tak jak by producent zakłądał ze zawsze musi dojsc jakas porcja powietrza do spalania ?

LUB to powietrze idzie na szybę aby zapobiec okopceniu ?

Dlaczego pytam?

Wnioskuję ze wkłąd nie jest szczelny.

Jesli nie mam przepustnicy a nie mam na dolocie bo nie mam ...i na wylocie w kominie tez nie mam ....... mam zonka ?

http://images33.fotosik.pl/484/4e8bd60411a8a13cmed.jpg

http://images39.fotosik.pl/1860/a0c71ca9cba364b2med.jpg

Pozdrawiam Radek

Witam.

1 położenie dynksa (na prawo) - powietrze w dół - do popielnika i na dolną listwę przy szybie oraz w górę - na górną listwę przy szybie i w górną część pleców paleniska

2 położenie (środek) - zamykamy dwa pierwsze w.w

3 położenie (od środka w lewo) - regulujemy powietrzem w górnej części paleniska aż do ... prawie całkowitego zamknięcia

Dlaczego prawie? Producent ma widać swoje powody i wychodzi z założenia że na takim palenisku (horyzontalnym) raczej ciężko jest oprzeć główne źródło ciepła w domu i nie powinno się do końca tego robić . To, oraz perspektywa napakowania do pełna i pozamykania wszelkich dolotów i wylotów powietrza w celu: "bo się będzie dłużej paliło" (tak popularne zwłaszcza w naszym kraju), skutkująca potencjalnym zagrożeniem zaczadzenia skutecznie odrzuca pomysły zrobienia takiego idealnie szczelnego paleniska.

Firma montująca takie palenisko i wiedząca o tym jak będzie użytkowane może zawsze zamontować szczelną (z uszczelką gumową) przepustnicę na dolocie powietrza oraz np. zadbać o doszczelnienie nieużywanych wlotów powietrza.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Dziękuje za szczegółową informację.

Wkłąd jest umieszczony bardzo nisko nad ziemią i dlatego (chyba dlatego) nie było opcji na zastosowanie szczelnej przepustnicy dolotowej.

Wiadomy wykonawca zapodał dodatkowy dolot powietrza z takową przepustnicą ktory pobiera powietrze z dołu wkładu obok dolnej kratki , motywował to tym ze w fazie rozpalania musi być duzo powietrza i prawdopodobnie będę potrzebował takiego dodatkowego powietrznego kopniaka.

Prawda jest taka ze podczas rozruchu unoszę szybę i to wystarczy ciąg jest doskonały.

w pozniejszej fazie palenia tez nie ma problemu z ciągiem

na tą chwilę muszę jakos wymysleć jak zatkać napływ swiezego powietrza z zewnątrz w koncowej fazie palenia aby rano przez parę godzin po wygasniecu ognia wiatr nie hulał po palenisku i nie wychładzał pomieszczenia.

Czy dobrym rozwiązaniem (a przede wszystkim bezpiecznym) będzie zatkanie mechaniczne dolotu z zewnątrz jakąś na przykład szmatą i otwarcie tego drugiego, ktore bierze powietrze z wewnątrz domu aby przez całą noc nie następowało wychładzanie pomieszczenia ?

w domu będzie rekuperator i nie powinno być problemu z brakiem powietrza.

Raz jeszcze dziekuje.

Temperatury terazniejsze sa doskonałe do sprawdzenia szczelnosci domu i ewentualnemu zaradzeniu moze lekkiej poprawie.

Edytowane przez f.5