mondo26 20.11.2012 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Piec i sterownik jak w temacie. Dom jest w trakcie budowy. Na zewnatrz ocieplony styropianem, dach ocielony wełna ale jeszcze bez płyt.Przedwczoraj odpalilem ponownie piec (pierwszy raz byl odpalany pare miesiecy temu dla przetestowania czy instalacja dziala)Sterownik ustawiony na 50C, kopiec jezeli dobrze pamietam na -7, moc pieca na bodajże 3% Do wczoraj dzialal na ustawieniu kopca, dzis rano zmienilem na ten automatyczny dobor ilosci opału Wg mnie jest strasznie duze zuzycie ekogroszku, prawie 2 worki po 25kg na dobe (choc dopiero rano sprawdze ile zostalo po zalaczeniu ten automatycznej funkcji doboru ilosci paliwa)Co zrobic zeby to ograniczyc? Myslalem o termostacie w pokoju. I wtedy jezeli dobrze rozumuje piec by na dluzej wchodzil w stan jakiejs bezczynnosci a przez to zuzywal mniej opalu.Jutro zmierze jak czesto chodzi podajnik ale mysle ze jest to mniej niz minuta. Czy duzy pobor jest zwiazany z tym ze w domu nie bylo palone i mury sa wciaz zimne?Czy termostat pomoze? ew czy da sie cos zmienic w ustawieniach zeby bez termostatu mniej zuzywal obecna temp w domu to na dole 18c, na gorze 21c (mniej wiecej) ew jakie info mam podac aby pomoc go lepiej ustawic pompka ustawiona na I bieg, nie jestem pewny ale chyba jak byla ustawiona na drugi to piec rozgrzewal sie do wyzszej temperatury. pompa CO grundfos alpha 2czy ten typ pompki mozna/warto ustawic poprzez sterownik na tryb krokowy? CWU nie jest grzana. pompa CWU jest wylaczona. pozdrawiamTomasz Edytowane 21 Listopada 2012 przez mondo26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts