Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Biedulko, trzymaj się:hug: Musiałaś być nieźle zmęczona, skoro usnęłaś na biurku...:eek:

Dasz radę- wierzę w Ciebie:D Musisz wybrać kompromis, bo nie ma pomieszczeń ani projektów idealnych:(

U nas też z garderobą był kłopot, bo ma sporo skosów i nie jest idealnie, ale ciuchy i walizy weszły i jakoś żyjemy:lol2:

Agawi,

Właśnie wczoraj, już leżąc w łóżku doszłam do wniosku, że nie powinnam walczyć z metrażem, tylko z moją chęcią idealnego rozplanowania i ergonomią użytkowania pomieszczenia... Że jeżeli trochę spuszczę z tonu, to niektóre rzeczy jak np. największe walizy używane 1 x w roku, a czasami nawet nie, mogą pójść do piwnicy. Wystarczy je dobrze zabezpieczyć.

Ilutku weź głęboki oddech, policz do... 50:D i lecisz dalej:):hug:

Angy,

Właśnie od wczoraj liczę. Skończyłam wczoraj planowanie obu pomieszczeń. Dzisiaj jeszcze po południu mam czas na naniesienie poprawek.

Kupiłam konsolkę w kolorze naturalnego drewna-bielona była za mało bielona, a za bardzo biała:lol2:

Okazało się, że ta na zdjęciu była pociągnięta olejem w kolorze dęba, moja będzie w oleju naturalnym, a więc trochę jaśniejsza:yes:

Kochana, to poproszę o fotki, a nie tylko taki suchy komunikat :yes:

Piątek dzisiaj:stereo::D

I tego się trzymam:lol2:

Ilu o mamo - dobrze, że weekend - moze odpoczniesz? a garderoba może wystarczy prawie-idealna? bo wymiarów mieszkania raczej nie zmienisz... na pocieszenie powiem, że ja takowej nie posiadam ! ale może jak dzieci "wyjdą z domu" to sobie odbije, haha.

Kamilcia,

My po wyprowadzeniu się syna w 2 tyg. zaanektowaliśmy jego pokój :lol2:

Ale u Ciebie to chyba jeszcze ładnych kilkanaście lat?

w osobnym poscie piszę - kiedyś zachęcałas, że jak ktoś coś, jakiś problem-to może u ciebie śmiało !

no to ja śmiało-jak cos, to mnie pogonisz :)

Kamilcia,

Pisałam i słowa nie cofam.

Masz potrzebę zapytać o coś, poddać pod głosowanie - pisz.

można by załozyć taki ogólny watek, w którym kazdy kto nie posiada własnej galerii mógłby poprosić o pomoc w doradzeniu w konkretnej kwestii w konkretnym wątku? Ja wiem, że mozna na wnętrzach, ale tam wszystko podzielone na konkretne działy a do tego - mało która z Was tam zagląda, to kto mi doradzi...

Jak myślicie - zakładac taki wątek - na Galeriach wnętrz to w ogóle przejdzie- nie wywalą mnie stad?

Nie wiem co Admin na to i czy taki wątek by się sprawdził. Jak sama mówisz, już coś takiego niby istnieje a i tak każdy woli o takich rzeczy pytać, na wątkach, bo ludzie tam zaglądają. Nie wiem jak taki watek byłby "żywotny"?

Z drugiej strony jak czujesz taką potrzebę, to może warto spróbować?

Iluś wyrzuć jakis materacyk czy jedną walizkę i bedzie dobrze, wszystko się zmieści :hug:

Ivy

No właśnie doszłam do wniosku, że nie muszę mieć wszystkich rzeczy "pod ręką". Zwłaszcza takich, których używam od wielkiego dzwonu.

Tym bardziej, że mamy taki układ, że do windy mam 2 kroki, zjeżdżając do garażu prawie na wprost windy mam piwnicę a na przeciwko niej stanowisko garażowe. Więc zero problemu, a w piwnicy nic nie zaplanowałam poza ozdobami choinkowymi i rowerami :bash:

Edytowane przez illusjon

Witam się po południowo :)

odnośnie trzymania wszystkiego "pod ręką":

mój mąż wpadł na genialny pomysł, ze powinnam mu wydzielić szafki w kuchni bo on musi mieć na miejscu i właśnie pod ręką swoje wiertarki i inne duperele małego majsterkowicza. Dodam tylko, że piwnice zajął całą, ja w niej prawie nic ( oprócz ozdób choinkowych) nie trzymam.

Dziewczyny,

Jak pisałam jakiś czas temu zachodzi u mnie w łazience kolizja komody pod umywalkę z miską WC.

Kolizja szafki z WCv2.jpg

Komoda miała być taka (mniej więcej):

Komoda_lazienka_duza_1.JPG

PYTANIA są 2:

Co zrobić z komodą, czy:

• zwęzić komodę z każdej strony o ok 12 cm?
    czy
  • cofnąć boki szafki tak jak tutaj

EOLIE_Szafka Lazienkowa.jpg

Jeżeli szafka miałaby mieć cofnięte boki to czy:

• zostawić taki układ szuflad (po bokach)
    czy
  • dać szuflady w środku a szafki po bokach?

Komoda_lazienka_duza_2.JPG

Edytowane przez illusjon

Zapomniałam dodać - nie mogę "spłycić" komody po całości, bo nie zmieści się umywalka.

Problem nadal jest otwarty - co zrobić...? scratch_head.gifth_dash1.gifzastanawia.gif

Nie jest to jedyna łazienka. Będzie miała bardziej gościowy charakter.

Na pewno swoje kosmetyki będę miała w mniejszej łazience przy sypialni, a chemię w pom. gosp. - jeżeli to coś może ułatwić... :(

Kamilcia,

My po wyprowadzeniu się syna w 2 tyg. zaanektowaliśmy jego pokój :lol2:

Ale u Ciebie to chyba jeszcze ładnych kilkanaście lat?

kilkanascie - z 12 najmniej pewnie - ale patrzac jak czas zaiwania to zleci, ino mig :(

Kamilcia,

Pisałam i słowa nie cofam.

Masz potrzebę zapytać o coś, poddać pod głosowanie - pisz.

Nie wiem co Admin na to i czy taki wątek by się sprawdził. Jak sama mówisz, już coś takiego niby istnieje a i tak każdy woli o takich rzeczy pytać, na wątkach, bo ludzie tam zaglądają. Nie wiem jak taki watek byłby "żywotny"?

Z drugiej strony jak czujesz taką potrzebę, to może warto spróbować?

watku zasmiecac nie będe Twojego, tym bardziej, ze watpię, aby ktos oprócz Ciebie odpisał mi ;) i osobnego watku chyba tez nie założę - z tegoż powodu. A miałby to być watek dla wszystkich "tułających się" bez własnego miejsca a zpotrzebami ;)

kilkanascie - z 12 najmniej pewnie - ale patrzac jak czas zaiwania to zleci, ino mig :(

watku zasmiecac nie będe Twojego, tym bardziej, ze watpię, aby ktos oprócz Ciebie odpisał mi ;) i osobnego watku chyba tez nie założę - z tegoż powodu. A miałby to być watek dla wszystkich "tułających się" bez własnego miejsca a zpotrzebami ;)

Kamilcia, nie bądź taka, Ja bym zajrzała :D

Illu, zerknęłam szybko na Twoje dylematy szafkowe i na moje inspiracje, niestety, nie mam takiego zdjęcia, o jakie mi chodzi. Generalnie rozumiem, że nie możesz splycić szafki ze względu na umywalkę - nie zmieści się. A gdyby tak inną umywalkę, taką, której front nieco wystaje i nie jest "obudowany" szafką? Zaraz postaram się znaleźć zdjęcie poglądowe.

Edytowane przez wyanna

Dziewczyny,

Jak pisałam jakiś czas temu zachodzi u mnie w łazience kolizja komody pod umywalkę z miską WC.

Kolizja szafki z WCv2.jpg

Komoda miała być taka (mniej więcej):

Komoda_lazienka_duza_1.JPG

PYTANIA są 2:

Co zrobić z komodą, czy:

• zwęzić komodę z każdej strony o ok 12 cm?
    czy
  • cofnąć boki szafki tak jak tutaj

EOLIE_Szafka Lazienkowa.jpg

Jeżeli szafka miałaby mieć cofnięte boki to czy:

• zostawić taki układ szuflad (po bokach)
    czy
  • dać szuflady w środku a szafki po bokach?

Komoda_lazienka_duza_2.JPG

Dodam, że nie mogę "spłycić" komody po całości, bo nie zmieści się umywalka 53x32 (już kupiona).

Villeroy & Boch O.Novo 53x32.jpg

Nie jest to jedyna łazienka.

Będzie miała bardziej gościowy charakter.

Swoje kosmetyki będę trzymała w mniejszej łazience przy sypialni, a chemię w pom. gosp. - jeżeli to coś może ułatwić...

Co radzicie:

Obecny projekt zakłada szerokość komody na szer. wnęki - 150 cm

• Czy zwęzić komodę o ok 12-15 cm z każdej strony,
    czy
  • Czy cofnąć boki i wtedy szuflady dać w środku, a szafki po bokach?

Edytowane przez illusjon

Z dobrych rzeczy.

Byłam dzisiaj w MG.

Miałam okazje poznać Magdę - bardzo piękna i miła kobieta :yes: Zresztą córeczka również.

Kupiliśmy z mężem kinkiety do przedpokoju i sypialni.

W przedpokoju kinkiety zawisną po obu stronach olbrzymiego lustra na wprost drzwi wejściowych.

Kinkiety_przedpokoj z MG_2.jpgKinkiety_przedpokoj z MG.jpgKinkiety_przedpokoj z MG_1.jpg

Zdjęcia Mint Grey

Kinkiety do sypialni początkowo miały być takie i po nie pojechaliśmy:

Kinkiety_sypialnia z MG_0.jpg

Zdjęcia Mint Grey

ale, gdy zobaczyłam te, to już żadne inne nie wchodziły w grę.

Kinkiety_sypialnia z MG.jpg

Zdjęcia Mint Grey

Jeszcze ochnaście jak nie trylion rzeczy wpadło mi w oko, ale muszę dać odpocząć małżonkowi, bo będąc w MG, aż 4 razy spytałam się czy na pewno kinkiety mu się podobają, a przecież obiecałam, że wejdziemy, wybiorę i kupimy i już...

Pięęęękne te kinkiety... Ilu, a jak zwęzisz te 12-15 cm po obu stronach to ile będzie miała ta komoda?

A coś w ten deseń nie wchodzi w grę? Chodzi mi o to, żeby umywalka troszkę wystawała, dzięki czemu szafka byłaby prosta, bez tego zęba wysuniętego, który słabo wyglądahttp://www.roca.pl/temp/upload/ceramika/Gap/A32747S000.jpg przy spłyconej szafce?

A możesz przesunąć szafkę w lewo? Masz baterię mocowaną w szafce czy w ścianie? Bo jak w szafce to przecież wężyki do wody mogą być przesunięte, a odpływem też trochę można pokombinować :)

Edytowane przez wyanna

Ania,

Komoda po zwężeniu będzie miała ok. 120 cm szerokości przy szer. umywalki 53.

Umywalka jest już kupiona.

Po obu stronach umywalki będzie wystawało więc ok 33 cm blatu.

Nie wiem tylko czy te przestrzenie 15 cm po bokach będą dobrze wyglądały. murek.gif

Może pod zwykłą ściana byłoby ok, ale we wnęce? muru glowa.gif

No kurcze mam zagwozdkę... mur_1.gif :bash:

Illu, strasznie miło było Cię poznać :hug: Dobrze, żeś się w końcu przyznała, że ty to TY :lol:

W sprawie komody - dla mnie wersja z cofniętymi bokami super! uwielbiam takie. Ale wówczas wg mnie kwestia czy szuflady na środku czy po bokach, czy też odwrotnie (jak dla mnie lepiej szuflady po bokach) to kwestia wtórna...

Ale w takiej szafce ważna sprawa to proporcje - a one zawsze w tego typu szafkach są takie, że cofnięte boki sąwęższe od środkowej części... a u Ciebie to 3 równe części - to mi się nie podoba :roll:

WERSJE KOMODY

Przy cofniętych bokach część środkowa będzie szersza (ze wzg. estetycznych i ze wzg. na umywalkę), mniej więcej tak jak w tej przykładowej.

ROZWIAZANIE Kolizji szafki z WC_v1.JPGROZWIAZANIE Kolizji szafki z WC_v2.JPG

EOLIE_Szafka Lazienkowa.jpgEOLIE_Szafka Lazienkowa 1.JPGEOLIE_Szafka Lazienkowa 2.JPG

Przepraszam za jakość szkiców (proszę je traktować tylko jako poglądowe).

Edytowane przez illusjon

Pięęęękne te kinkiety...

Wyanna,

Wiem :lol2: zawstydzony1.gif

Te do przedpokoju od dawna mi się podobały, ale w tych do sypialni jestem zwyczajnie od kilku godzin zakochana... [dblpt]111[dblpt].gif

Ilu, a jak zwęzisz te 12-15 cm po obu stronach to ile będzie miała ta komoda?

120 cm :(

A coś w ten deseń nie wchodzi w grę? Chodzi mi o to, żeby umywalka troszkę wystawała, dzięki czemu szafka byłaby prosta, bez tego zęba wysuniętego, który słabo wyglądahttp://www.roca.pl/temp/upload/ceramika/Gap/A32747S000.jpg przy spłyconej szafce?

Niestety mam już umywalkę, no i takie jak pokazałaś podobają mi się tylko w kuchni... :sick:

Illu, strasznie miło było Cię poznać :hug: Dobrze, żeś się w końcu przyznała, że ty to TY :lol:

Magda,

mnie też było miło :yes:, no a z tym przyznaniem się, to wiesz, ja dosyć nieśmiała jestem... zawstydzony1.gif

W sprawie komody - dla mnie wersja z cofniętymi bokami super! uwielbiam takie. Ale wówczas wg mnie kwestia czy szuflady na środku czy po bokach, czy też odwrotnie (jak dla mnie lepiej szuflady po bokach) to kwestia wtórna...

A ja się ciągle zastanawiam. Skłaniam się do szuflad w środkowej części, przedzielonych wewnątrz.

Ale w takiej szafce ważna sprawa to proporcje - a one zawsze w tego typu szafkach są takie, że cofnięte boki sąwęższe od środkowej części... a u Ciebie to 3 równe części - to mi się nie podoba :roll:

Co raz mniej mi się podoba pomysł, że po zwężeniu szafka nie będzie wpasowana we wnękę. Powstaną takie "szczelinki" 15 cm które będą dziwnie wyglądały a nic w nich nie zmieszczę, nawet ozdobnego dużego świecznika :(

Jeżeli wybiorę opcję z cofniętymi bokami, to na pewno część środkowa szafki będzie zdecydowanie szersza.

Planowałam nad tą komodą lustro w ramie szerokie na ok 100 cm i kinkiety po bokach. Ta koncepcja też mi się gryzie ze skróconą szafką.