Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Illu - z tym karniszem nie będzie chyba tak prosto:/ - bo z tego co czytam ma być dość krótki. Moim zdaniem albo zastosujesz jakiś lambrekin (Beauty ma takie w swoim domku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126882-Dworek-by-Sajdak-spe%C5%82niamy-nasze-marzenia!/page22 oraz http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126882-Dworek-by-Sajdak-spe%C5%82niamy-nasze-marzenia!/page25) tyle że prosty, a nie zaokrąglony na bokach, albo zabudujesz płytą k/g (ja dziś albo jutro będę o tym pisać, bo tak robimy u siebie na dole w domku) - tylko, że my dajemy to na całe okno/całą ścianę. Nie wiem, jak to by wyszło na krótkich odcinkach.

Pod jedno i drugie szyny sufitowe PCV - do kupienia w każdym sklepie budowlanym

Czaplanka,

No właśnie przeglądam teraz różne rozwiązanie i zaczynam się powoli godzić z jakimiś kompromisem np. karniszem w starym srebrze na całe okno.

U mnie do wieszania zasłon jeszcze daleko, ale ja lubię wcześniej wszytko sobie przemyśleć, posprawdzać, oswoić się z pomysłem i jak mi leży zostać przy nim a jak nie to szukam innych rozwiązań.

Jak nic nie wymyślę, to pokombinuję z krawcową nad takim wszyciem taśmy i takim marszczeniem, żeby góra miała ładne kontrafałdy i była sztywna, dzięki czemu będzie dotykała prawie sufitu, karnisz nie będzie widoczny tyle co po bokach i po środku.

Hmmm czyli całkiem sporo tego karnisza...

Chciałabym, żeby zasłony były "ramą" dla okna.

Nie planuję firanek, bo mieszkanie mam na najwyższym piętrze i chociaż okna są do podłogi to i tak nikt mi przez nie nie będzie zaglądać. :yes:

Kochane, jak znajdziecie jakieś fajne inspiracje takich okien / zasłon podrzućcie mi proszę.

Dobry wieczór :)

Ujawniam się wzdychając do Twoich przepięknych podłóg. Będę z przyjemnością zaglądać i napawać się ich (i nie tylko) widokiem :).

Trzymam kciuki za dalsze postępy :)

No wiecie co? Jak to się stało, że tu mnie jeszcze nie było?

Pięknie się szykuje!

O zasłonkach nic mądrego nie powiem, bo karniszy u mnie brak.

Ale takie krótkie widziałam i LM, i w Castoramie, i na Allegro pod nazwą minikarnisz.

A taśmę w zasłonę można niżesz wszyć.

Chociaż, ja osobiście jestem zauroczona listwami przysufitowymi :yes:

Też chcę u siebie zrobić przejrzyste, batystowe zasłony na taśmie, żeby nie było widać karnisza. Tyle, że u mnie będą zakrywały całe okno. Myślę, że wystarczy wziąć szeroką (7cm) taśmę i po przymarszczeniu haczyki zaczepić na dole taśmy, a nie na górze, wtedy karnisza nie powinno być widać. Ja zamocowałam biały karnisz, żeby nie odcinał się od ściany. Jest niemal niewidoczny, tym bardziej po założeniu zasłon.

Jeśli chodzi o mini-karnisze, to znalazłam takie fotki:

tutaj przymocowany do ściany

http://st.houzz.com/simgs/5eb1eb860f761f35_8-6653/contemporary-home-office.jpg

tutaj chyba do sufitu, ale nie widać dobrze (lampa zasłania)

http://st.houzz.com/simgs/121183e40f75bef0_8-8443/contemporary-dining-room.jpg

Tu jeszcze inne rozwiązanie, chyba płaska szyna na suficie. Może można zamocować też taką krótką? Chyba najmniej widoczne mocowanie.

http://st.houzz.com/simgs/16510c9a0ef1070d_8-4215/modern-bedroom.jpg

No wiecie co? Jak to się stało, że tu mnie jeszcze nie było?

Pięknie się szykuje!

Chociaż, ja osobiście jestem zauroczona listwami przysufitowymi :yes:

Narendil, dziękuję i zapraszam częściej :D

:welcome:

A listwom przyglądam się od wczoraj... Też sobie temat na święta zarzuciłam... :sick:

a jak już tak koniecznie nie chcesz mieć widocznych karniszy to zamontuj relingi i uszyj zasłony ze stójką (sztywna tkanina) czy jak to zwał :) i będą się unosiły w powietrzu - od sufitu po podłogę :) no to pojechałam .... :)

No faktycznie, będę szukała w googlach pod hasem lewitujące zasłonki :lol2:

Mugatko, jak zobaczysz jakąś wizualizację Twojego pomysłu to mi podeślij, bo muszę zobaczyć, bo inaczej nie widzę...

Grunt to czytelny przekaz :D

Też chcę u siebie zrobić przejrzyste, batystowe zasłony na taśmie, żeby nie było widać karnisza. Tyle, że u mnie będą zakrywały całe okno. Myślę, że wystarczy wziąć szeroką (7cm) taśmę i po przymarszczeniu haczyki zaczepić na dole taśmy, a nie na górze, wtedy karnisza nie powinno być widać. Ja zamocowałam biały karnisz, żeby nie odcinał się od ściany. Jest niemal niewidoczny, tym bardziej po założeniu zasłon.

Jeśli chodzi o mini-karnisze, to znalazłam takie fotki:

Barbe-cue, Dziękuję bardzo.

Właśnie o taki efekt mi chodzi. Może powinnam z takim zdjęciem pójść np. Euro-Firan i zapytać się jak to zrobić?

Witam się:) podglądam od początku, więc czas się ujawnić:) w sprawie zaslon to MagdaZZZ pokazywała u siebie jakiś czas temu fajny patent na zasłony i ich "domknięcie".

Classic, witam i bardzo serdecznie zapraszam.

Magdy montaż bardzo mi się podoba. Zwłaszcza to wykończenie listwą. Pooglądałam sobie obsadzenie moich okien względem ścian i pomysłu na zagospodarowanie tych ostatnich i chyba u mnie się tak nie da.

Ale był to sposób zawieszania, który rozpatrywałam jako pierwszy i najbardziej mi się podobał.

Barbe-cue, Dziękuję bardzo.

Właśnie o taki efekt mi chodzi. Może powinnam z takim zdjęciem pójść np. Euro-Firan i zapytać się jak to zrobić?

Nie ma sprawy. Temat upięcia zasłon mam dość dobrze obcykany, bo - jak pisałam wyżej - też chcę ukryć karnisz. Dziś wieczorem podrzucę jedno dobre rozwiązanie, ale najpierw muszę w pracy zrobić foto upiętej firany i odszukać w jednym z kilku komputerów, na których pracuję, zakładkę z linkiem do fajnego tegesiku.

Nie ma sprawy. Temat upięcia zasłon mam dość dobrze obcykany, bo - jak pisałam wyżej - też chcę ukryć karnisz. Dziś wieczorem podrzucę jedno dobre rozwiązanie, ale najpierw muszę w pracy zrobić foto upiętej firany i odszukać w jednym z kilku komputerów, na których pracuję, zakładkę z linkiem do fajnego tegesiku.

Barbe-cue,

W takim razie bardzo poproszę, jak go już odszukasz :D