Ew-ka 21.03.2013 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 A w ogóle to przyznać się, kto nie utopił Marzanny? ja utopiłam Marzannę ....i dalej topie w szklaneczce mocnej ,ognistej wody ,ale chyba kiepsko mi idzie witam serdecznie miłą i uroczą Gospodynię ,której wysiłki podglądam od dawna .....i zazdroszczę tej adrenaliny przy urządzaniu mieszkanka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 21.03.2013 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 Ja nie utopiłam Marzanny, ale wstawiłam u siebie wiosenne inspiracje:p:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 21.03.2013 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 ja utopiłam Marzannę ....i dalej topie w szklaneczce mocnej ,ognistej wody ,ale chyba kiepsko mi idzie witam serdecznie miłą i uroczą Gospodynię ,której wysiłki podglądam od dawna .....i zazdroszczę tej adrenaliny przy urządzaniu mieszkanka Ew-ka, Witam Cię serdecznie Czemu przychodzisz i siedzisz cichutko? Forumowicz z takim doświadczeniem, Wielki Sercem jest bardzo pożądany i mile widziany u takich "kotów" jak ja. Bardzo dziękuję za komplementy Zapraszam i ujawniaj się częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 21.03.2013 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 [ATTACH=CONFIG]178220[/ATTACH] Oooo tym razem mnie się dostało...http://www.sherv.net/cm/emo/sad/smiley-face-crying.gifhttp://www.sherv.net/cm/emo/sad/im_sorry.gif [ATTACH=CONFIG]178222[/ATTACH] No ale i buziak się trafiłhttp://forum.vectra-unlimited.pl/images/smilies/biggrin.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 21.03.2013 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2013 (edytowane) Aniu, mam do Ciebie małe pytanko. Czy może masz na oku jakieś fajne garnki? Będziesz kupować, a może zabierasz swoje stare, bo masz jakieś wypasione:rolleyes: Ja zabrałam swoje stare, ale czas je wymienić, bo nie są rewelacyjne. Rozglądam się i nic specjalnego nie mogę znaleźć Moje nie mogą być zbyt nowoczesne- najchętniej chciałabym jakieś w kolorze wanilii lub bieli:rolleyes: Chciałabym Le Creuset... ale cena trochę powala (ponad 1300 zł/1 szt) Poza tym na rynku głównie rządzi BergHoff- moja mama ma cały komplet od nich, ale są takie sobie... Edytowane 21 Marca 2013 przez agawi74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 00:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Aga, Ja teraz mam kuchnię gazową, a w nowym będzie indukcja. Nie mam żadnych garnków i nawet o nich nie myślałam, bo ja niegotująca. Ale fakt trzeba by o jakichś pomyśleć. Jak nic nie wymyślę to kupię 2-3 garnki w Ikea i będę się zastanawiała... Mnie podobają się garnki Silit, ale też tanie nie są.... Ale chyba nie aż po tys. za szt. A dlaczego Twoim zdaniem te BergHoffy Twojej Mamy są takie sobie? Edytowane 22 Marca 2013 przez illusjon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 22.03.2013 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Aniu Sility właśnie dzisiaj oglądałam w necie- też ładne:rolleyes: i rzeczywiście trochę tańsze- ale tylko troszkę. Taki garnek o pojemności 4,7l prawie 800 zł- sporo:bash: W BergHoffowskich rdzewieją gałki od pokrywek (od spodu i wyłazi rdza:jawdrop:) mimo ręcznego ich mycia Ja trochę gotuję-głównie w weekendy lub dla gości, więc fajne garnki muszę mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agawi74 22.03.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Aniu, ja się żegnam, bo skończyłam już swoje szpargały i oczka mi się klejąhttp://www.sherv.net/cm/emoticons/bye/goodnight-smiley-emoticon.gif ps. Jak jeszcze znajdziesz jakieś fajne gary, to ja poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) Aniu Sility właśnie dzisiaj oglądałam w necie- też ładne:rolleyes: i rzeczywiście trochę tańsze- ale tylko troszkę. Taki garnek o pojemności 4,7l prawie 800 zł- sporo:bash: W BergHoffowskich rdzewieją gałki od pokrywek (od spodu i wyłazi rdza:jawdrop:) mimo ręcznego ich mycia Ja trochę gotuję-głównie w weekendy lub dla gości, więc fajne garnki muszę mieć Rdza? Nawet przy myciu ręcznym? No to odpada A fajne garnki nawet, żeby na nie popatrzeć warto mieć. Zresztą ja na Wielkanoc co roku żurek gotuję, to chociaż zupny mi jest potrzebny. Bo ja jestem perfekcjonistką jednego dania proszę pani, jak mówi o mnie mój Tata. Może nie gotuję z pamięci całej książki kucharskiej, ale jak doprawię żurek to klękajcie narody... Edytowane 22 Marca 2013 przez illusjon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 00:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 O matulu, która godzina?! Dobrej nocki Wszystkim i sobie życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romana101 22.03.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Macham po długim czasie, ale zarobiona jestem. Coraz piękniej się robi , zazdroszczę przeprowadzki. Aniu, Chciałabym Le Creuset... ale cena trochę powala (ponad 1300 zł/1 szt) [ATTACH=CONFIG]178225[/ATTACH] Poza tym na rynku głównie rządzi BergHoff- moja mama ma cały komplet od nich, ale są takie sobie... Ja również pokochałam Le Creuset jak tylko je zobaczyłam Znacznie taniej można kupić w UK - połowa ceny w Polsce. Nie sprawdzałam jak z dostawą, bo pewnie sama kiedyś poproszę kuzynkę o zakup i wysłanie. Link do sklepu, nawet bez promocji mają ceny niższe niż u nas http://www.ecookshop.co.uk/ecookshop/le-creuset-casseroles.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ivy17 22.03.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Może nie gotuję z pamięci całej książki kucharskiej, ale jak doprawię żurek to klękajcie narody... [ATTACH=CONFIG]178227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]178229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]178228[/ATTACH] to ja poproszę o przepisik Le Creuset czasem można w dobrej cenie w TKmaxx kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drop_Inn 22.03.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Ivy dobrze mówi Zwracam na nie dość często uwagę i chyba jeszcze się nie zdarzyło żebym była w Tikeju i nie widziała jakichś LeCreusetów. A i ceny zdecydowanie nie szły w tysiące PS Miłego dnia Ilutku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 Le Creuset czasem można w dobrej cenie w TKmaxx kupić. Ivy dobrze mówi Zwracam na nie dość często uwagę i chyba jeszcze się nie zdarzyło żebym była w Tikeju i nie widziała jakichś LeCreusetów. A i ceny zdecydowanie nie szły w tysiące PS Miłego dnia Ilutku! Dziewczyny Kochane, Dzięki za info. Dobrze wiedzieć, bo przecież już wkrótce musiałabym o nich pomyśleć, a dla mnie garnki to czarna magie. Zdecydowanie nie doceniam Tikeja. Miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 (edytowane) to ja poproszę o przepisik . Ivy, Podejrzewam, że ja żurek robię jak wszyscy, chodzi tu bardziej o doprawienie i proporcje wywaru względem zakwasu. Jest to jedna z 12 może 14 potraw, które robię bez przepisu. Porcja dla 4 głodnych osób - idzie to mniej więcej tak: Żurek na zakwasie: - 0,5 l zakwasu - 2-2,5 l wody - włoszczyzna - 150 g wędzonego boczku - 4 surowe kiełbasy białe - majeranek - sól, pieprz, - 4-6 liści laurowych - 3 ząbki czosnku - słodka śmietana (można pominąć) - jajka ugotowane na twardo - natka pietruszki Żurek na zakwasie: Boczek (ja kupuję bardzo, bardzo chudy, bo nienawidzę tłustego mięsa, czasami obywam się bez) kroję w grubszą kostkę i podsmażam. Wody lepiej dać mniej i dodać jak się okaże, że żurek jest za ostry pod koniec gotowania. Zalewam wodą i gotuję z włoszczyzną i listkami laurowymi ok. 20 min. W połowie gotowania wkładam białą kiełbasę, moi rodzice np. wkładają pokrojoną w plastry. Wyjmuję włoszczyznę. Wlewam 1/2 litra zakwasu, dodaję przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i majeranek . Żurek zabielam słodką śmietaną zahartowaną gorącą zupą, a w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem. Na talerz wyjmuję najpierw kiełbasę i kroję na plastry, dodaję ćwiartki ugotowanego jajka na twardo i zalewam żurkiem. Eleganckim ruchem dłoni dorzucam małą gałązkę pietruszki. Moi rodzice robią sami zakwas. Ja kupuję w sklepie taki w pół litrowych butelkach. Rodzice czasami śmietanę mieszają z łyżeczką tartego chrzanu. Ja najczęściej używam żurków staropolskich, a jak nie ma to kupuję śląski. Edytowane 22 Marca 2013 przez illusjon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 22.03.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 to ja sie wtracę, lite drzwi możecie mieć jak najbardziej, tylko one nie są z jednego kawałka drewna tylko drewno jest klejone poprzecznie z mniejszych kawałków, to powoduje że drzwi się nie wypaczają a nadal są lite:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 22.03.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 jejku pięknie u ciebie, bosko się zapowiada, drzwi piękne i klamka zajebista, mogę się mylić ale po zdjęciach mi się wydaje, ze płyciny w drzwiach mozesz mieć z płyty a cały ramiak z drewna klejonego, mozesz zdradzić cenę za sztukę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 to ja sie wtracę, lite drzwi możecie mieć jak najbardziej, tylko one nie są z jednego kawałka drewna tylko drewno jest klejone poprzecznie z mniejszych kawałków, to powoduje że drzwi się nie wypaczają a nadal są lite:) Reni, Możesz mieć rację, ale ja naprawdę nie wiem. Nie pytałam. Na oko wyglądają mega solidnie, nie wiem co by musiało się stać, by się wypaczyły? jejku pięknie u ciebie, bosko się zapowiada, drzwi piękne i klamka zajebista, mogę się mylić ale po zdjęciach mi się wydaje, ze płyciny w drzwiach mozesz mieć z płyty a cały ramiak z drewna klejonego, mozesz zdradzić cenę za sztukę? Bardzo dziękuję, każda taka pochwała jest jak miód na moje serce. Wtedy myślę, że warto było zarywać noce Za drzwi bez okuć i klamek płaciliśmy chyba ok. 2 400. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reni1980 22.03.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 wiesz że to nie moja bajka ale mogłabym u ciebie zamieszkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
illusjon 22.03.2013 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2013 wiesz że to nie moja bajka ale mogłabym u ciebie zamieszkać Reni, To jest moje największe marzenie, żebyśmy my i nasi goście czuli się w tym mieszkaniu dobrze. Są takie domy, mieszkania, do których wchodzisz i od razu czujesz się spokojnie i bezpiecznie, nic cię w nich zbytnio nie zaskakuje i nic nie drażni, ale nie są nijakie. Mają swój klimat i duszę. Nie ma tam miejsca na skrępowanie, nie ma potrzeby "oswajania się" z otoczeniem. Wiem, że w nowoczesnym apartamentowcu ciężko o taki efekt, bo w starej kamienicy od razu czuć ten klimat, ale tak mi się własnie marzy... Taki efekt chciałabym osiągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.