Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

oj ale cudna biblioteka :)

ja dzis bylam w moim osiedlowym sklepiku i kupilam wieszaczki do mugatowej lazienki

maja przepiekne rzeczy,szybko ucieklam zeby sie na cos nie skusic :)

no i dodatkowo maja pyszna kawe i ciasta :)

home sweet home przy rzeczpospolitej 10

Magda,

Bardzo dziękuję. :)

Jutro jadę po lustro do małej łazienki. :wiggle:

Mówiłaś, że w sklepie jest sporo ładnych rzeczy. :eek:

Aż trochę się boję tam wchodzić... stres.gif

Hej Illutku,

widzę, że nie próżnujesz i nadal lamp szukasz:rotfl:

Ta ostatnia faktyczne śliczna, ale boję, się, ze popowieszaniu będzie bardzo rzucał się w oczy ten chrom, którego jest strasznie dużooooo:eek:

Wygląda to dość ciężko... Może natkniesz się jeszcze na podobną?

Super wiadomości o następnym montażu:wave:

Majowa przeprowadzka staje się coraz bardziej realna:wiggle:

Co do garnków z TKmaxxa to zwrócę uwagę na te francuskie, ale obawiam się, ze będą dostępne tylko pojedyncze sztuki, a ja potrzebuję cały komplet w tym przynajmniej ze 2 spore:rolleyes: No nic będę się jeszcze rozglądać:)

Lecę dalej, buziaki:bye:

Poza tym na rynku głównie rządzi BergHoff- moja mama ma cały komplet od nich, ale są takie sobie...;)

Aguś ja mam BergHoffa i złego słowa nie mogę powiedzieć :no:

Tyle, że mój komplet to już taki "wiekowy" i może dlatego dobry ;)

Mam wrażenie, że teraz garnki są dużo gorszej jakości, niż kiedyś ...

Nie mówię o takich za "tysiące" , tylko kogo na takie stać :bash:

ja widziałam tez te żeliwne :) a jak robisz zakwas ? może pokuszę sie o własny ?

To bardzo proste, potrzebna mąka żytnia typ 2000, letnia przegotowana woda lub woda mineralna i czosnek. Tak na oko 3-4 łyżki mąki, szklanka wody i kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, mieszamy w słoiku (musi zostać wolne miejsce, bo zakwas będzie pracował), przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy na kilka dni (3-5) w temperaturze pokojowej. Można dodać jeszcze skórkę chleba razowego. Ja nie dodaję skórki, bo mam już 3-letni zakwas, który używam do pieczenia chleba i pięknie mi pracuje. A ilość zakwasu jaką nastawisz, zależy od ilości żurku jaką chcesz ugotować.

Ważny jest typ mąki - koniecznie żytnia 2000

Aguś ja mam BergHoffa i złego słowa nie mogę powiedzieć :no:

Tyle, że mój komplet to już taki "wiekowy" i może dlatego dobry ;)

Mam wrażenie, że teraz garnki są dużo gorszej jakości, niż kiedyś ...

Nie mówię o takich za "tysiące" , tylko kogo na takie stać :bash:

Maju, tak jak pisałam mojej mamie po 2 latach pokrywki zaczęły rdzewieć w Berghoffie:jawdrop:

Także ja stanowczo nie polecam tej firmy.

Dużo rzeczy jest robione teraz w Chinach, więc jakość też słaba. Bałabym się kupić takie drogie garnki, właśnie ze względu na jakość:bash:

Jeżeli miałabym pewność, że posłużą mi do końca życia, to odżałowałabym te parę tys na nie.

Maju, tak jak pisałam mojej mamie po 2 latach pokrywki zaczęły rdzewieć w Berghoffie:jawdrop:

Także ja stanowczo nie polecam tej firmy.

Aguś tak jak pisałam, moje są już "wiekowe" wtedy zapewne lepszą jakość proponowali niż teraz ;)

Moje są naprawdę dobre, i te produkowane "teraz" to przy nich dziadostwo ;)

Jeżeli miałabym pewność, że posłużą mi do końca życia, to odżałowałabym te parę tys na nie.

Aguś ale powiedz, kogo jest stać dać za gary parę tysięcy :sick:

Pewnie, że niektórych stać, ale mało jest takich ludzi ...

Ja w swoim otoczeniu ( bliższym czy dalszym) takich nie posiadam ...

Straszne jest to, że wszystko drożeje, a pensje stoją w miejscu ... :bash:

Moje są naprawdę dobre, i te produkowane "teraz" to przy nich dziadostwo ;)

No tak Maju, ale jak ktoś przeczyta, to może zasugerować się Twoją opinią. Wiekowych już nie kupisz, a te dzisiejsze, to:sick::sick:

Aguś ale powiedz, kogo jest stać dać za gary parę tysięcy :sick:

Pewnie, że niektórych stać, ale mało jest takich ludzi ...

Ja w swoim otoczeniu ( bliższym czy dalszym) takich nie posiadam ...

Ja posiadam, ale to nie o to chodzi. Też bym mogła kupić, ale na pewno nie dla czyjegoś poklasku -tylko, żeby mieć porządne gary na całe życie.

Tylko pytanie, czy warto? Nawet nie nie czy jest jakąś dożywotnia gwarancja i co obejmuje...

No tak Maju, ale jak ktoś przeczyta, to może zasugerować się Twoją opinią. Wiekowych już nie kupisz, a te dzisiejsze, to:sick::sick:

Aguś ale ja nie wiem jakie są dzisiejsze ( z tej firmy ) ja tylko napisałam, że moje wiekowe są Ok, dlatego złego słowa o firmie nie powiem ;)

Ja posiadam, ale to nie o to chodzi. Też bym mogła kupić, ale na pewno nie dla czyjegoś poklasku -tylko, żeby mieć porządne gary na całe życie.

Tylko pytanie, czy warto? Nawet nie nie czy jest jakąś dożywotnia gwarancja i co obejmuje...

Aguś chyba nie do końca się rozumiemy :)

Raczej niema dożywotniej gwarancji, no chyba, że się mylę ;)

Na niektóre rzeczy- szczególnie z wyższej półki są- nawet na granitowe zlewozmywaki niektórych firm dają:yes: (np. firma Blanco).

Dlatego myślę, że na garnki za 1,3 i więcej/szt powinni dawać:rolleyes:

Ja pisałam, że niema chyba dożywotniej gwarancji na garnki ( ale może faktycznie na tak drogie garnki takową dają ) o innych rzeczach mam świadomość, że posiadają dożywotnią gwarancję ;)

Ja ma takie drogie garnki..

One mają dożywotnią gwarancje...

Kupione były 19-20 lat temu za starych dobrych czasów, kosztowały majątek , mąż cieszył się, że wreszcie żona będzie mu dobre obiadki gotowała, a tu psińco.

Co prawda kilka razy rączki spaliłam ale te można dokupić bez problemu. Tego gwarancja nie obejmuje.

I nawet przez myśl nie przeszło mi czy będą się nadawały na indukcję.. nadają się.

Mogę gotować w nich bez tłuszczu i tak gotuję... nie dodaję nic tłuszczu.. można po zagotowaniu na normalnym ogniu przenieść garnek nad świeczkę i ugotujesz obiad...

Naprawdę są super..

Nie zamieniłabym ich na inne...

Choć nadal nie lubię i nie umiem gotować...

Berg coś tam oglądałam.. i nie podobały mi się..

Ostatnio brakowało mi bardzo dużego gara kupiłam 10l w Ikei, ale jest maławy.. jak np bigos gotuję.. kupiłam też dwa mniejsze garnki z I. ale chowają się do tych co mam od lat...

Zimno u nas... Kożuch wyjęłam z garderoby...

ja mam gary jakieś "no name" kupione w makro i jestem bardzo zadowolona;) Nie są to na pewno zeptery ani philipiaki ale nic im sie nie dzieje- nie ma rdzy, zmywarka je lubi i dobrze się w nich gotuje. Do tego szybkowar na niektóre potrawy i jest super ;) Znam osoby które bardzo sobie chwalą te markowe garnki, ze się dobrze gotuje- kwestia budżetu jaki sie chce na nie wydać :cool:

mmmmmm, żurek.... pychaaa. :rolleyes:choć po prawdzie bardziej pogoda sugeruje świąteczny barszcz niż żurek:rolleyes:

to przed Swiętami sporo będzie zrobione, super wiadomości! :wiggle:

mogę z prywatą? pamiętam, że kiedyś pisałaś, że bezdomni mogą u Ciebie pisać, więc nieśmiało korzystam:

Warszawianki, gdzie kupujecie rośliny na balkon/do ogrodu? chciałabym dużo lobelii w różnych kolorach kupić na balkon, może jakieś ozdobne trawy też i lawendę, ale potrzebuję sadzonek bo z nasionami sobie nie poradze ... mam obawy co do sadzonek z marketów budowlanych, może nieslusznie.

z góry dzięki za pomoc :)

To jest moje największe marzenie, żebyśmy my i nasi goście czuli się w tym mieszkaniu dobrze.

Są takie domy, mieszkania, do których wchodzisz i od razu czujesz się spokojnie i bezpiecznie, nic cię w nich zbytnio nie zaskakuje i nic nie drażni, ale nie są nijakie.

Mają swój klimat i duszę. Nie ma tam miejsca na skrępowanie, nie ma potrzeby "oswajania się" z otoczeniem.

Wiem, że w nowoczesnym apartamentowcu ciężko o taki efekt, bo w starej kamienicy od razu czuć ten klimat, ale tak mi się własnie marzy... :rolleyes:

Taki efekt chciałabym osiągnąć. [ATTACH=CONFIG]178277[/ATTACH]

Ilu, bardzo konsekwentnie dążysz do tego celu! Zanosi się na to, że będziesz mieć spójne, stylowe i ciepłe mieszkanie. Nawet dwa drobne szczególiki, które przypominają o jego nowoczesnym rodowodzie, jakoś nie psują obrazu "kamienicznej" całości. Muszę przyznać, że postawiłaś sobie duże wyzwanie, bo co to za sztuka zrobić kamienicę w kamienicy? Wystarczy nie popsuć tego, co jest, unikać halogenków, podwieszanych sufitów i innych konstrukcji k-g ;). Bułka z masłem. Ja, przyznam, poszłam na łatwiznę, chociaż też rozważaliśmy kupno mieszkania w nowym budynku i urządzenie go nie-nowocześnie, bo nowe budynki mają swoje niezaprzeczalne zalety. Ale jak zwizualizowałam sobie scenę, kiedy mówię fachowcom, że poproszę o parkiet w jodełkę, ale koniecznie skrzypiący, jak przedwojenny, to wymiękłam i po prostu poszukałam takiego gotowego ;).

Nie mogę się doczekać, aż pokażesz prodotto finale.

Lusterko kupione? Pokażesz?

Ilu nie mam czasu na szczegółowe czytanie i przeglądanie wątków :bash: mimo że bym bardzo chciała :(

Dotarłam do Twojej fotorelacji i napisze tylko :jawdrop:

Tyle się dzieje http://mp3car.pl/forum/images/smilies/szok.gif niesamowite postępy :cool:.

Doczytałam że przeprowadzka już tuż tuż - tempo prac i postępów będzie pewnie jeszcze większe :wiggle:

Ta końcóweczka cieszy najbardziej :wiggle:

Pozdrawiam i życzę wytrwałości na ostatniej prostej :hug:

Ilutku zapisuję przepis na żurek, a w zamian zostawiam :jawdrop: Choć nie do końca ten styl urządzania to moje klimaty:rolleyes: i może się nie znam na klasyce , to muszę powiedzieć, że U Ciebie elegancja Francja :rolleyes: Widać, ze mebelki to porządna , perfekcyjnie wykonana robota!

A! i tapeta kwiecista w sypialni mnie urzekła :rolleyes:A! jeszcze drzwi i klamki :rolleyes:

Dalej kibicuję i obserwuje http://emotikona.pl/emotikony/pic/07icon_smile4.gif

Robi się co raz ładniej,bardzo podobają mi się białe drzwi i tapety,a u nas też farby,farby,farby......malowanko i wreszcie mam na biało pomalowaną kuchnię,tak się zrobiło jasno i przestronnie :popcorn:a po świętach górna kuchnia,jestem padnięta ale zadowolona,u Ciebie bliżej niż dalej pewnie już się nie umiesz doczekać przeprowadzki :)