Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zabierz się zabierz Ilu, też chętnie wrócę do Twoich cudnych wnętrz ... a bieganie po 230 stronach jest jak dla mnie a-wykonalne :)

przesilenie to wczesną wiosną będziemy przeżywać... teraz proszę nosek do góry ... kup sobie jakąś piękną bombkę i myśl o świętach :)

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no wiesz co Aniu:mad: domagam się galerii:D mam twój wątek w ulubionych,lubię czytać co piszesz a tu jakieś hocki klocki,jesienną chandrę przyjmuję do wiadomości,ale nic innego:yes: gdzie stól jest,krzesła,zasłony,dodatki,no gdzie?:)jakie zamykanie wątku,jak tu tyle jeszcze do zrobienia:D a gdzie jakieś inpirację dla innych,no Ilu zmobilizuj siły,pozdrawiam w ten jesienny brzydki dzień,ale może jutro będzie lepiej:)buziaki

Mugatko, Aniu i Kasiu,

Bardzo dziękuję za bardzo miłe słowa, za doping i pamięć.

Ostatnio, gdy wracam do domu jest już ciemna noc, a to zdjęciom nie służy.

Muszę jakoś z Młodym umówić się, w którąś słoneczną sobotę lub niedzielę i zrobić sesję :rolleyes:

Ale Młody też jest zagoniony, zapracowany i jeszcze studia na głowie ;)

Póki co u mnie bez zmian, ale jak tylko coś się ruszy od razu "doniosę".

Póki co, zawładnęły mną inspiracje bożonarodzeniowe :rolleyes:

Stwierdziłam że jeśli tu byłam i przeczytałam co napisałaś to chociaż pomacham....:bye: jakoś tak pusto ostatnio na moich ulubionych wątkach ... pamiętam takie tłumy że nie nadążałam czytać ... a teraz nie mam często co poczytać przy porannej kawce ...

Gdzie te wszystkie przesympatyczne kobitki ...? gdzie te tłumy ... które zawsze tu były ... :(

Mugatko,

Prawda to co napisałaś :)

Oj działo się kiedyś, działo :rolleyes:

Pewnie tak teraz jest na innych nowych, dynamicznych wątkach.

U mnie był ruch jak faktycznie prawie co dziennie miałam o czym pisać.

Na taki gadanie o niczym trochę brak mi czasu i nie wiem czy umiałabym taki wątek poprowadzić.

Zresztą forum nie jest od tego.

Powiem Ci, że brakuje mi tego ruchu i zamieszania, jakie towarzyszą remontowi i wykańczaniu, temu początkowemu.

Teraz to już tylko dopieszczanie zostało, a to raczej powolne i mniej spektakularne zajęcie, chociaż dające spektakularne efekty.

Gdy tylko coś się u mnie ruszy, to dam znać.

Cały czas odbieram od różnych osób maile z pytaniami i to jest bardzo miłe, że moje pomysły znajdują naśladowców, a przynajmniej są dla innych inspiracją. :)

Fajnie jest móc dzielić się doświadczeniem :yes:

Obecnie pochłaniają mnie pomysły jak ubrać dom na święta.

Poprzednie mieszkanie mieliśmy 2-poziomowe z szerokimi schodami schodzącymi do salonu.

Były też karnisze, z których cały rok nie korzystaliśmy, bo już kilka lat wcześniej zrezygnowałam z zasłon i firan.

Za to na Boże Narodzenie były wykorzystywane na maxa... :D

Poprzednie mieszkanie dawało tyle możliwości....

Nowe ma niewątpliwie wiele plusów, a jeszcze więcej będzie miało, gdy dojdą karnisze i obrazy...

Największym plusem jest wysokość - 3 m :lol2:

I przestrzeń...

Miałam nadzieję, że te pierwsze święta, po przeprowadzce odbędą się u nas.

Niestety po uzgodnieniach z rodziną wszelkich możliwych konfiguracji, wyszło na to, że nie spędzimy w domu ani jednego świątecznego dnia.

Z drugiej strony, pomyślałam sobie "może to dobrze, skoro nie mogę udekorować domu tak jakbym chciała"...

Mam nadzieję, że w przyszłym roku wszystkie brakujące rzeczy zostaną dokupione i wtedy święta przygotujemy w pełnej krasie :D

Święta więc będą "jeżdżone".

Ponieważ mamy 2 sierściuchy w domu, z których jeden 9-letnia Ziuta jest grzeczną dziewczynką i wie, że choinka jest do patrzenia, a drugi Tosiek jeszcze nie widział ubranej choinki i może uznać ją za drapak.... dużej choinki nie będzie.

c967a086b4322a391ece09ef23168dba.jpg

Postanowiliśmy jeszcze raz wykorzystać kupioną w zeszłym roku Kocią Choinkę.

Kocia Choinka to sztuczne, ale pięknie zrobione drzewko - 80 cm wzrostu - prawie niewywrotna i kto by na coś takiego skakał pfyyyy... :)

Od chyba 7 lat ubieramy dom i choinkę w szklane i srebrne ozdoby do których dodajemy tylko zielone lampki.

Takie połączenie daje magiczny efekt...

Gdy pierwszy raz tak ubraliśmy choinkę i zapaliliśmy lampki to zaniemówiliśmy....

Położyliśmy się na kanapie na wprost drzewka w trójkę - mój Mąż, 17-letni syn (a wydawało się, że nastolatków takie rzeczy nie biorą :o ) i ja - i zwyczajnie gapiliśmy się na nią.... :jawdrop:

W tym roku nie będzie dużej choinki, ale postanowiłam zrobić świąteczny klimat stroikami :rolleyes:

Przecież wieczory będziemy spędzać w domu z Sierściuchami :D

W Tikeju kupiłam ostatnio takie naczynia i druciany kielich z kryształkami:

74942_754098604607180_207668696_n.jpg1392087_754099011273806_4807634_n.jpg1470100_754098901273817_878479350_n.jpg

Edytowane przez illusjon

Pochwalę się jeszcze wazono-świecznikiem nabytym w Home and You.

Podoba mi się w nim to, że blaszka z miejscem na świeczkę jest wyjmowana.

Naczynie może więc być wazonem lub świecznikiem.

Pod blaszkę planuję włożyć trochę igliwia i małe bombki a nad blaszkę 3-4 małe gałązki świerku oraz raczej szerszą świecę.

swiecznik-vase 2.jpgswiecznik-vase.jpg

Przewężenie na wysokości blaski pozwoli na wywiązanie wstążki.

Strasznie podobają mi się takie w kratę :yes:

1464021_754173141266393_9330369_n.jpga15ff85c369479e3f7204b8d1af73d71.jpgbc89f05e4d81c8127b5848601efb1da5.jpg

Edytowane przez illusjon

Dzień dobry , tak mi się spodobał wazonik ,że piszę :)

Ja też uwielbiam kratkę , czerwoną szczególnie , bo ona właśnie kojarzą mi się ze Świętami :yes:

Moim marzeniem był dom ze schodami ozdobionymi na Święta igliwiem i kokardkami ;) hihi

Teraz wykańczamy powoli parterówkę , więc odpadają schody, ale taki wazon z igliwiem byłby wspaniały. Kolejne Boże Narodzenie będzie już w moim malutkim domku i na pewno coś takiego odgapię :D

Jak pisałam wcześniej u mnie w domu dominują ozdoby raczej mało kolorowe - szkło, kryształ i srebro.

Nie mogłam się jednak oprzeć konikowi na biegunach z H&Y.

Może dlatego, ze bardzo podobnego, tylko oczywiście dużo mniejszego, wieszała na choince moja babcia.

Przypomniała mi się ta nasza bardzo stara rodzinna pamiątka i teraz podobny konik będzie gościł w moim domu :D

Figurka-Santa-Swaying.jpg1458586_754100517940322_775880251_n.jpg

Pięknym i nastrojowym uzupełnieniem wystroju na pewno będą latarenki od Karolajny :rolleyes: ( karolek59)

Latarenki-Giardino-komplet-4-sztuki.jpg

Boguś...

W jakiej Ty mi się tu romantycznej odsłonie ukazałaś... :jawdrop:

Sama mogłabyś być inspiracją ... niekoniecznie świąteczną :lol2:

Nie mam o czym pisać, a dziewczyny mówią "pisz o czymkolwiek"... no to postanowiłam chociaż pokrewny "wykańczaniu" temat poruszyć :rotfl:

Edytowane przez illusjon

I jeszcze o Sierściuchach...

Wiadomo wszystkim, że:

Sierściuch + Świeca = KŁOPOT

Dlatego też szukałam rozwiązania tego problemu.

Jak w spokoju cieszyć się stroikami i nie zamykać Kota w łazience.

Od jakiegoś czasu dostępne sa w różnych sklepach stacjonarnych i internetowych swiece LED z naturalnego wosku.

Do niedawne te świece wyglądały okropnie, bo zamiast czarnego knota miały brzydką żarówkę.

Obecnie są już do dostania świece "nadpalone" z okopconym knotem, który pięknie się żarzy i naprawdę trzeba się przyjrzeć żeby zauważyć różnicę.

Problem stanowiło jeszcze dla mnie ich włączanie. W świecach bowiem przełącznik jest w podstawie swiecy.

Średnio uśmiechało mi się układanie stroika kilka razy dziennie.

Problem został rozwiązany dzięki pojawieniu się na rynku woskowych świec na pilota.

swiece led.jpg

Kot jest bezpieczny, świeca pali się nawet pod kloszem a znajdujące się w stroiku gałązki też raczej nie grożą pożarem. :lol2:

swiece led 2.jpg

Hej Ilutek,

superowe masz pomysły na świąteczne ozdoby, a świece ledowe na pilota, to już ful wypas, czego to ludzie nie wymyślą :o ale pomysł przedni.

Widzę, że zaraza tikejowa i Ciebie dopadła na całego, ten sklep powinien nam dać karty stałego klienta z co najmniej 50% upustem :lol2: szkoda tylko że mam do tikeja tak daleko, chociaż może to i lepiej, bo bym chyba dom w tk maxx zamieniła mocno przy tym uszczuplając konto., a tak przynajmniej odległość mnie ogranicza :lol:

świece na pilota są faaajne;) ja kupiłam w zeszłym roku mamie i drżałam, czy mnie nie wyśmieje;))) ale używa i cieszy się, że są. z pewnej odległości nie widać, że to led:) tylko nasza świadomość, że to takie oszustwo...:)

Ilutku znalazłaś już tą śliwkę węgierkę przy ogonku? :lol2: ja wczoraj znalazłam takie kolory.... http://madivacreative.blogspot.com/2013/10/dark-hues.html wiem, że to znów bakłażan, ale może coś wpadnie Ci w oko;))

Classiku,

Powiem Ci, że teraz trochę pomagam innym przy wykończeniach i sobie na trochę odpuściłam poszukiwania, ale co raz częściej skłaniam się właśnie w kierunku bakłażana.

Oj przydałyby się ładne zasłony w takim kolorze... :rolleyes:

Jak coś Ci wpadnie w oko to ja poproszę o namiary :yes:

Dzisiaj przynoszę proste i do zrobienia na szybko dekoracje stołu w święta.

Takie dekoracje pewnie znajdą największe uznanie w domach, gdzie trwa ferwor nie tylko świąteczny, ale i wykończeniowy :yes:

41e2108fa07d8aacc9ecd52cfb4247d.jpg41f882948b8c9bf682c0bcc113e6e.jpg

Te może wymagają więcej przygotowań :cool:

41ab06b7261bdc993aa6cf63192f280421f.jpg41ae208f020c8d88992419afd010da7.jpg

Ale w przypadku tej dekoracji wystarczy, że dla moich 22 gości kupię 11 par czerwonych dziecięcych rękawiczek :lol2:

41af33d0fea82f51791615f6a68396a.jpg