Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nihiru!!!!

Obie są wspaniałe. Kurcze, bardzo Ci dziekuję. Dopiero zaczynam szukać i na te sklepy jeszcze nie trafiłam. Są fantastyczne. Serdeczne dzięki. :D

Bardzo proszę:)

A może w ogóle zamiast narożnika dać zwykłą sofę a do tego jakiś mobilny fotel/pufa? Zapytanie Madzi o rozplanowanie jadalni/salonu bardzo na miejscu:yes:

Ps.: Znalazłam to wnętrze, o którym wcześniej pisałam - Elle Decoration listopad 2008. Jeśli przypadkiem masz, to zajrzyj, a jeśli nie, to zeskanuję ale dopiero jak dorwę się do służbowej kserokopiarki;)

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale illusion, powiedz proszę - dlaczego uparcie wciskacie ten narożnik i planujecie zrobić salon w tej małej części zamiast zrobić tam jadalnię? Wszelkie prawa logiki nakazywałyby ją tam umiejscowić - bliżej kuchni, mniejsza przestrzeń itp...

W tej chwili stół planujecie w największym pomieszczeniu w całym mieszkaniu jak mi się zdaje, z czego w połowie będzie niewykorzystane - to jakiś absurd:confused:

Pewnie jest coś czego nie wiem ;) ale muszę dopytać CO, bo spokoju mi to nie daje;)

MagdaZZZ, rozrysowałam sobie jeszcze przed remontem stół na podłodze z krzesłami w obu "lokalizacjach" i niestety wyszło, że przy wyjściu na balkon postawienie stołu to nie jest najlepszy pomysł, w dodatku taki długi stół wzdłuż wyspy nie pozwala na swobodną "obsługę", no i najważniejsza część, nie pozwoli rozłożyć się na całą długość bez przesuwania kanapy.

Narożnikowi wyspa nie przeszkadza, bo to jest bardziej wypoczynkowa część, wyjście na balkon nie będzie przeszkadzało osobom siedzącym za stołem, przez wyspę zawsze można podać kawę, ale według mojego rysunku na podłodze przejście między narożnikiem a wyspą będzie wygodne.

Dlaczego narożnik? Bo podobają mi się ogromnie narożniki połączone jak gdyby ze szezlongiem i wolę jeden mebel większy niż 2 czy 3 mniejsze.

W dodatku ta część wokół stołu nie będzie wydawała się pusta, bo będzie tam jeszcze stała mała komoda i kredens (też niewielki, ale zawsze kawałek mebla).

Przykład na 3 szkicach:

illusjon_1.jpgillusjon_2.jpgillusjon_3.jpg

Znalazłam to wnętrze, o którym wcześniej pisałam - Elle Decoration listopad 2008. Jeśli przypadkiem masz, to zajrzyj, a jeśli nie, to zeskanuję ale dopiero jak dorwę się do służbowej kserokopiarki;)

Nihiru, muszę sprawdzić, ale jest duża szansa, że nie mam, bo wtedy jeszcze nie planowałam nowego mieszkania. W takim razie nawet jak miałam to wyrzuciłam... :(

MagdaZZZ, rozrysowałam sobie jeszcze przed remontem stół na podłodze z krzesłami w obu "lokalizacjach" i niestety wyszło, że przy wyjściu na balkon postawienie stołu to nie jest najlepszy pomysł, w dodatku taki długi stół wzdłuż wyspy nie pozwala na swobodną "obsługę", no i najważniejsza część, nie pozwoli rozłożyć się na całą długość bez przesuwania kanapy.

Narożnikowi wyspa nie przeszkadza, bo to jest bardziej wypoczynkowa część, wyjście na balkon nie będzie przeszkadzało osobom siedzącym za stołem, przez wyspę zawsze można podać kawę, ale według mojego rysunku na podłodze przejście między narożnikiem a wyspą będzie wygodne.

Dlaczego narożnik? Bo podobają mi się ogromnie narożniki połączone jak gdyby ze szezlongiem i wolę jeden mebel większy niż 2 czy 3 mniejsze.

W dodatku ta część wokół stołu nie będzie wydawała się pusta, bo będzie tam jeszcze stała mała komoda i kredens (też niewielki, ale zawsze kawałek mebla).

Przykład na 3 szkicach:

[ATTACH=CONFIG]150817[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150819[/ATTACH]

Okej, ale nie ma tu wersji z narożnikiem, który ma długi bok pod ścianą, czyli jakby 3 wersja, tylko ten dłuższy bok pod ścianę dać a nie od strony jadalni.

Wtedy problem rokładania stołu znika, robi się przestronnie. Ale tv wtedy musiałby być na ścianie po lewej koło okna :roll: Jeśli okno nie jest do podłogi tylko normalnie koło metra nad, to zero problemu - szafka wejdzie pod okno, a telewizor na ścianie powinien się zmieścić. Wtedy mebel z tej ściany (kredens? komoda?) może pójść na ścianę w jadalni :)

Potrzebuję pomocy.

Szukam kafelków - gresu o wymiarze 90 cm. Drugi wymiar nieważny.

Najlepiej gładki, albo z jakąś strukturą, ale nie chropowaty w kolorze ecru - beż - krem - ale bez wzorku, do kuchni na ścianę.

Jejku no nie umiem lepiej tego opisać.

Może uda mi się wrzucić to co wczoraj oglądałam, wizualizację kuchni i próbkę granitu na blat...

Już 2 tygodnie szukam tych kafli i nic.... HELP!!!!

Jeśli okno nie jest do podłogi tylko normalnie koło metra nad, to zero problemu - szafka wejdzie pod okno, a telewizor na ścianie powinien się zmieścić. Wtedy mebel z tej ściany (kredens? komoda?) może pójść na ścianę w jadalni :)

No właśnie okna są prawie do samej podłogi :D i to nie pozwala na realizację Twojego planu :(

Podoba mi się ogólny styl szafek, bardzo ładnie wygląda ta witrynka na środku. Natomiast ja (zaznaczam - to kwestia moich upodobań, a nie jakichś ogólnych wytycznych) nie szatkowałabym tak bardzo tylnej części półwyspu (widocznej od strony pokoju) i zrezygnowałabym z tych łamańców k-g na suficie. Poza tym uchwyty wydają się zbyt agresywne, ale domyślam się, że to wstępne propozycje. Jak patrzę na wizualki, to coraz bardziej przychylam się do opinii Magdy, żeby część wypoczynkową przenieść do obecnej jadalni. W pierwotnym układzie z sofą tuż przy półwyspie wygląda to jak siedzenie w kuchni, przy garnkach z gotującym się obiadem ;).

A myślałaś o takim ustawieniu? Niebieski prostokąt to telewizor. Nie wiem, jak długa jest ta ścianka i czy tv by się tam zmieściło...

illusjon-3.jpg

Pisałaś, że masz dużo książek. Chyba nieźle by też wyglądało, gdyby zrobić całą ścianę białych półek za sofą, wtedy sofę można by wysunąć nieco w stronę pokoju, a Ty miałabyś nie tylko miejsce na książki, ale też piękny element dekoracyjny. Znalazłam kilka przykładów - nie wszystkie pewnie dokładnie odpowiadają Twojemu stylowi, ale tak ogólnie pokazują, o co chodzi.

contemporary-living-room-7.jpg contemporary-living-room-6.jpg modern-living-room-5.jpg modern-living-room-4.jpg

I moje ulubione:

http://st.houzz.com/simgs/8b51aaf60d3e2797_8-0242/contemporary-living-room.jpg

Pisałaś, że masz dużo książek. Chyba nieźle by też wyglądało, gdyby zrobić całą ścianę białych półek za sofą, wtedy sofę można by wysunąć nieco w stronę pokoju, a Ty miałabyś nie tylko miejsce na książki, ale też piękny element dekoracyjny. Znalazłam kilka przykładów - nie wszystkie pewnie dokładnie odpowiadają Twojemu stylowi, ale tak ogólnie pokazują, o co chodzi.

[ATTACH=CONFIG]150894[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150895[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150896[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150897[/ATTACH]

I moje ulubione:

http://st.houzz.com/simgs/8b51aaf60d3e2797_8-0242/contemporary-living-room.jpg

Na książki mam oddzielny pokój, bo jest ich naprawdę dużo.

Biblioteka jest na planie za kuchnią.

Regał na książki odkryty będzie na całej ścianie a na połowie ściany tej z biurkiem będzie regał z szafką i szufladami na dole. Oba z drabinką.

Nie mam aktualnego ich planu, ale mniej więcej będą tak wyglądały. Już jestem dogadana ze stolarzem. Jak będę miała projekt mebli i pomysł na oświetlenie to wrzucę fotki.

Chyba, że macie jakieś fajne pomysły i podzielicie się nimi. Lampki raczej nie powinny być duże. Może fajnie by było gdyby miały zginane ramiona?

Biblioteka angielska_2.jpgBiblioteka angielska_7.jpgIllusjon_Biblioteka.jpg

A myślałaś o takim ustawieniu? Niebieski prostokąt to telewizor. Nie wiem, jak długa jest ta ścianka i czy tv by się tam zmieściło...

[ATTACH=CONFIG]150892[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]150894[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150895[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150896[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]150897[/ATTACH]

Nie telewizor tak się nie zmieści. TV ma 120 cm a ścianka 75 cm :(

Wrzucę wymiary salonu.

illusjon_salon_kuchnia_wym.jpg

No niestety nie jest to salon w domu. Wasze propozycje są świetne, ale to tylko mieszkanie.

Może dlatego jest to wyzwanie, że styl w którym chcę je urządzić charakteryzowały meble duże gabarytowo, a trzeba je dostosować do mieszkania.

Tylko tego zazdroszczę właścicielom domów PRZESTRZENI.

Podoba mi się ogólny styl szafek, bardzo ładnie wygląda ta witrynka na środku. Natomiast ja (zaznaczam - to kwestia moich upodobań, a nie jakichś ogólnych wytycznych) nie szatkowałabym tak bardzo tylnej części półwyspu (widocznej od strony pokoju) i zrezygnowałabym z tych łamańców k-g na suficie. Poza tym uchwyty wydają się zbyt agresywne, ale domyślam się, że to wstępne propozycje.

Sprawa z kuchnią wygląda tak, jak zresztą z całym mieszkaniem, że nie chcę jej "przesłodzić".

Chciałabym, zgrabnie połączyć style taki angielski wdzięk i niemiecki funkcjonalizm.

Żartowałam.... :lol2:

A wracając do kuchni....

- szerokość wyspy to 90 cm

- od strony salonu są szafki na wyspie zamykane na klik na tzw. rzeczy "od wielkiego dzwonu",

- podwieszany sufit w kuchni to niestety konieczność, bo trzeba jakoś rurę wyciągu od okapu odprowadzić. Wolałam zrobić ramkę niż dać taki sufit po całości,

- uchwyty nie są klasyczne, ale jak już wcześniej pisałam muszę styl angielski trochę przełamać, żeby pasował do mieszkania. Uchwyty są proste, srebrne, tak jakby przecierane. Zamieszczam je na fotce:

Kuchnia_uchwyty.jpg

Przychodzę tutaj od nihiru,mnie też coś drażnią te poszatkowane fronty od salonu,poproś o wersję tylko z podziałem pionowym zdecydowanie będzie bardziej elegancko

Jakoś tak się oswoiłam z tym projektem, że nie zwróciłam na to uwagi, ale teraz myślę, że macie rację. :yes:

Za dużo tych kasetek. :evil:

Będę się z panem od kuchni widziała w sobotę lub w niedzielę, to jeszcze poproszę o ostatnią zmianę. Będzie mnie miał po dziurki w nosie... :(

W całym mieszkaniu mam parapety na wysokości ok. 40 cm.

I tak coś mnie naszło, żeby w salonie i w kuchni zrobić siedzonka tylko pod kolor stołu i krzeseł…

Latem słoneczko, zimą fajnie bo pod spodem grzejnik ... i koty by się ucieszyły :yes:

Nie wim tylko czy na niecałych 40 m2 salonu + ok 11 m2 kuchni nie będzie uczucia przeładowania?

No może nie dokładnie takie, ale tak poglądowo wystarczy :(

SUPER OBUDOWA.jpg