Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kochane relacja krótka z piątku, soboty i niedzieli:

W piątek wybrałam się kupić kilka próbek farb. Chciała sprawdzić Fluggera i Tkikurilę.

Okazało się, że o ile Fluggera próbka wynosi 0,3 l to Tikkurili już 0,9 (po co mi taka próbka?).

Pan jednak powiedział, że zrobi mi próbkę z prezentera Tikkurili z farb Beckersa o poj. 0,3 i wtedy tez taka próbka jest o wiele tańsza.

Kupiłam w sumie 7 próbek farb i zawiozłam na budowę, a tam Panowie mieli mi pomalować nimi k-g, tak, zeby na sobote były gotowe.

Chociaż prezentery farb wynosiliśmy na zewnątrz sklepu i oglądaliśmy przy świetle dziennym, tylko 1 okazała się trafiona , no może jeszcze jedna na zasadzie jak kolejne próbki będą do kitu, to ten kolor zostanie.

Dzisiaj pojechaliśmy po 4 kolejne próbki i mam nadzieję że to będą te kolory, bo kolejnych próbek nie będzie.... ;)

Wzięliśmy też z LM i z Castoramy próbki tapet do garderoby i pomieszczenia gospodarczego, ponieważ nie chcę mieć w nich zabudowy z "pleckami".

Wzięliśmy takie (nie prezentuje wszystkich bo nie znalazłam w necie), ale okazało się, że kratka (wg. mnie najnudniejsza) będzie najlepiej wyglądała, bo inny wzór zza półek i wieszaków nie będzie widoczny:

large_821406.jpgTapeta winylowa SCOTCH.jpgTapeta winylowa TIME.jpg

Ta z postaciami jest tylko podobna do tej naszej ;)

Ponieważ już jestem przy niedzieli to powiem jeszcze, że była u nas pani od szaf wnękowych (w przedpokoju i sypialni), wzięła ostateczny pomiar i podpisujemy umowę we wtorek - czas oczekiwania 6-7 tygodni i będą szafy.

A wczoraj ponownie przywieźli nam podłogę drewnianą. Ponieważ wiedziałam już czego się spodziewać. Odebrałam ja elegancko i ułożyłam sobie z kilku desek jodełkę i odkryłam, że ona wcale aż taka jasna nie jest, że w ogóle nie ma żółtego odcienia i nawet mi się podoba.

To tylko przy pierwszy odbiorze o oczekując ciemnej podłogi i wnerwiwszy się na maksa, naszła na mnie "czerwona mgła" i wszystko wydawało mi się obrzydliwe i nie do przyjęcia... Jeszcze trochę i ją polubię... :rolleyes:

Ilu,

ponieważ jestem w czarnej d* z robotą, nie mam kiedy Ci porządnie odpisać. Teraz w ramach przerwy wlazlam więc odpisuję w sprawie BM.

Kupowaliśmy swoją na Bartyckiej 175, cena 90 PLN za litr zwykłej, 120 za łazienkową. Dobierasz sobie na miejscu czy chcesz mat, czy półmat, czy satynę.... Jeden litr wystarcza wg sprzedawcy na 6m2 dwukrotnie malowane.

Ilutku, ponoć bardzo dobre farby. Na forum gazetowych wiele achów i ochów czytałam.

Ja się szarpnęłam i na meble w sypialni kupiłam, ale opinii o użytkowaniu jeszcze brak ;)

Dobrze się nimi maluje i super kryją.

Co do ceny, to litr koło stówki kosztuje. Im więcej kupujesz, tym taniej.

Edytowane przez narendil

Ja jestem w trakcie malowania bardzo dobrze się maluje BM (fachowcy chwalą) ale finansowo jednak ......

Pomieszczenia ''mniej ważne'' pomalowałam farba Ralston

Mieszają kolory z palety BM trzeba tylko znać numer koloru jaki chcesz.

Praktycznie kolory się pokrywają idealnie :)

Ralston jest gęściejszy od BM.

Dopiero maluję więc trudno powiedzieć jak będzie w użytkowaniu ale na ścianie różnicy nie widać

Ostatnio za 10l Ralstona SATINTEX płaciłam 350zł brałam kolor z palety BM

Za galon BM 3,8l 250zł satynowa.

Widziałam Ralstona w Domotece

Joanno, z nieba spadasz!

Iluś, mnie to tak zawsze przy robocie na przemyślenia zbiera. Ale wlazłam z powrotem na FM, żeby Ci napisać. Zainstaluj sobie Virtual Fan Decka Bena Moore'a, przynajmniej będziesz wiedziała wstępnie w które odcienie celować. Ja trafiłam :) Co prawda, miałam chyba z 15 typów... ale jakoś tak człowiek bardziej ogarnięty się robi, jak wie, w co ma celować...

Bardzo trudno wybrać kolor !!

Męczyłam się bardzo długo ale jestem zadowolona :)

Nimbus robiłam np 1/2 koloru bo był za ciemny ale odcień pasował mi żyłek w kamieniu kamienia :)

Można wziąć próbkę koloru 25ml. w Ralstonie z palety BM

Trochę kasy wydałam zanim o tym się dowiedziałam :sick:

Moze przydadzą się te informacje :lol:

:bye:

Joanno, z nieba spadasz!

Iluś, mnie to tak zawsze przy robocie na przemyślenia zbiera. Ale wlazłam z powrotem na FM, żeby Ci napisać. Zainstaluj sobie Virtual Fan Decka Bena Moore'a, przynajmniej będziesz wiedziała wstępnie w które odcienie celować. Ja trafiłam :) Co prawda, miałam chyba z 15 typów... ale jakoś tak człowiek bardziej ogarnięty się robi, jak wie, w co ma celować...

Bardzo trudno wybrać kolor !!

Męczyłam się bardzo długo ale jestem zadowolona :)

Nimbus robiłam np 1/2 koloru bo był za ciemny ale odcień pasował mi żyłek w kamieniu kamienia :)

Można wziąć próbkę koloru 25ml. w Ralstonie z palety BM

Trochę kasy wydałam zanim o tym się dowiedziałam :sick:

Moze przydadzą się te informacje :lol:

:bye:

Dziewczyny - Wyanna i Joanna,

Bardzo dziękuję, bardzo mi ułatwią życie Wasze wyjaśnienia. grouphug.gif

Może tym razem odnajdę moją szarość... ;)