Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ok, "poprawiłam" szafkę, ale pytanie pozostało - jaki wieszak do niej?

Sytuacja w przedpokoju wyglada tak jak na załączonym planie:

• na wprost wejścia do mieszkania ogromne lustro w drewnianej białej ramie z przetarciami i z kinkietami po obu stronach.
  • Po lewej stronie od wejścia na wprost garderoby planuję komodę będącą podręczną szafką na buty i równie podręczny wieszak a pod nim puf w kolorze wrzosowym do usiąścia, co by tuty łatwo się zakładało.
  • Puf jest specjalny, bo się rozkłada i można na nim przenocować 1 osobę, a wieszak zabezpieczy scianę przed wycieraniem.

Tylko nie wiem, który wieszak wybrać.

Przedpokój:

plan_przed_pok_meble.JPG

Puf (tylko niestety nie w kolorze wrzos):

puf_modalto.jpg

Komoda na buty:

szafka na buty_2 szersze nozki.JPG

I wieszak, ale który?

Wieszaki_do_komody.JPG

I lustro - takie to by było spełnienie marzeń...

Lustro_1.jpg

Moim zdaniem pełny :yes:

Lepiej nawiązuje do szafki, wydaje się bardziej elegancki i taki bardziej... szlachetny.

Drop_Inn, dzieki, że wpadłaś.

Też tak mi się widziało, ale im dłużej trwa remont, tym mniej pewna jestem swoich pomysłów.

Zawsze lepiej się skonsuktować z zaprawionymi w boju smiley24.gif

Możesz też gotowe przemalować i poprzecierać, jesli trafisz na rame o wymarzonym kształcie i cenie, ale innym kolorze ;)

Ja raczej jestem od napraw w domu, bo z gotowania czy szycia to pała, ale nigdy nic nie robiłam z meblami.

Nie wiem nawet jak się do tego zabrać. Jeśli znajdę coś co wymagałoby przeróbki to chyba oddam do fachowca, tym bardziej, że warunków nie mam, bo przecież w mieszkaniu tego nie zrobię...

a czemu w mieszkaniu nie zrobisz? zawsze meble odnawiam w mieszkaniu :) Teraz wreszcię będzie taras to łatwiej będzie, ale i w mieszkaniu daję radę :)

Bo to chyba trzeba mieć jakąś szlifierkę czy coś i pewnie bardzo sie kurzy?

Zawsze mi sie wydawalo, ze takie rzeczy robi się w pogodę na powietrzu a w niepogodę w garażu :confused:

Ale tak jak mówiłam, nie mam o tym zielonego pojęcia co i jak w jakiej kolejności.

Musiałabym poczytać. Boję się tylko pyłu, ze bedzie wszędzie.;)

Też uważam, że wieszak pełny, ale coś mi nie pasuje w Twoim projekcie. Brak mi tam jakiegoś zwieńczenia, może półeczki, może niedużej korony, no nie wiem sama... A może coś takiego, jak na obrazku? W ubiegłym roku byłam bardzo bliska sprawienia sobie takiego siedzisko-wieszaka, ale nieco zmieniły mi się upodobania i będzie coś innego (czasem dobrze rozwlekać w czasie wykończeniówkę ;)).

http://www.car-moebel.de/docs/artikelbilder/org_add_1_204580.jpg

A nie, widzę, że w Twoim projekcie wąska korona jest. To chyba kwestia umieszczenia wieszaczków za wysoko. Ale może tylko tak mi się wydaje.

Barbe-cue

Pewnie to wina proporcji…

Nie mam dobrego programu do wizualizacji i co mogę robie "ręcznie".

Myślę jednak, że z taką półeczką wieszak mógłby wyglądać ciekawiej. Siedziska jednak nie będzie.

Planuję pod wieszakiem duży (siedzisko 80/80) puf w kolorze zgaszonego wrzosu albo srebrnej szarości.

Ściany też będą szare a listwy pod sufitem i przy podłodze białe i szerokie. Białe też będą drzwi, komoda, wieszak i lustro.

Za dużo bieli i drewna. Szarości zresztą też, więc taki duży i miękki puf w welurze (nie tak jak na zdjęciu) ma to przełamać.

Nawet jeśli będzie szary to jednak to tkanina a nie drewno. Lampę i kinkiety planuję w kolorze grafitowym lub czarnym, żeby dodać przedpokojowi jakichś mocniejszych akcentów.

Ten Twój wieszak jest bardzo ładny, ale żeby był idealny, muszę mu obciąć siedzisko.

Bo to chyba trzeba mieć jakąś szlifierkę czy coś i pewnie bardzo sie kurzy?

Zawsze mi sie wydawalo, ze takie rzeczy robi się w pogodę na powietrzu a w niepogodę w garażu :confused:

Ale tak jak mówiłam, nie mam o tym zielonego pojęcia co i jak w jakiej kolejności.

Musiałabym poczytać. Boję się tylko pyłu, ze bedzie wszędzie.;)

aż tak się nie pyli - w końcu to nie cyklinowanie podłóg ;) przy dużych gabarytach, jak np szafa oczywiście bardziej, ale przy takim lustereczku to praktycznie minimalnie. Wystarczy sobie podkład jakiś rozłozyc i już. Oczywiście jak się ma mozliwośc robić na powietrzu czy w garazu to jest super, ale jak nie - to trzeba sobie radzic inaczej ;)

wieszak + pufa - u Ciebie idealnie sie wkomponuje ten zestaw :) ja bym dała ja we wrozsie, aby plama koloru jednak pojawiła się inna - dla urozmaicenia ;) U mnie bedzie bardziej "wiejsko", więc planuję wieszak z deskami boazeryjnymi, ale bez dziur, a pod spodem siedzisko z otwartymi półeczkami na buty ( chyba ) a na razie sobie krzesło postawie ;)

Zamówiłam listwy podsufitne i przypodłogowe.

Listwa ścienno - sufitowa :

MARBET E-33.jpg

Listwa przypodłogowa.

Ta listwa została jeszcze podwyższona i w rzeczywistości ta część prosta (z naklejką) będzie wyższa o 3 cm, tak, żeby podstawa listwy (prosta) była mniej więcej tej samej szerokości co część ozdobna :

Listwa C_11.1.jpg

Listwa C_11.2.jpg

Długo zastanawiałam się co położyć na podłodze w kuchni o ścianach nie wspomnę.

Na ścianę miałam zamiar położyć już wszystko: farbę, tapetę, tapetę pod szkłem, szkło trawione, szkło malowane, szkło z folią ozdobną, szkło satynowe i szkło mleczne, drewniane płyty i płyty MDF… :bash:

I po prawie 1,5 miesiąca poszukiwań stanęłam w punkcie wyjścia z przekonaniem, że do mojej kuchni muszą być kafelki, bo nie jest to kuchnia nowoczesna!!! Lol… ;)

Ponieważ kuchnia jest z półwyspem pokrytym granitem, a to oznacza, że jednym bokiem styka się ze ścianą, płytki nie powinny być z połyskiem.

Ponieważ blat ma wzór a w dodatku kuchnia jest otwarta na salon, ściany w kuchni powinny być gładkie i matowe, by nie rzutowały na wystrój i kolorystykę salonu. :rolleyes:

Ponieważ półwysep w stosunku do powierzchni połączonego salonu z kuchnią jest naprawdę duży od strony salonu została zaprojektowana nisz np. na alkohol lub na książki, w ten sposób wchodząc do salonu nie ma się uczucia, ze prawie na jego środku stoi olbrzym.

Kuchnia_wizualizacja_4.jpg

Blat kuchenny będzie z granitu o nazwie River White i wygląda mniej więcej tak:

River_White_Granite_Kitchen.jpg

Na ścianie będzie Skyline Blanco z Cotto d'este, ale foto nie pokazuje ich urody. Są śmietanowo-białego koloru z fakturą taką jakby odciśnięto w nich lniane płótno.

Wrzucam foto, chociaż to nie to co na żywo. Kolor bardziej przypomina ten pod spodem:

cotto d'este skyline 60x120_sciana.jpg

A do tego podłoga Azteca Pulpis 60.

Nie widać jej praktycznie z salonu więc pozwoliłam sobie na wzorzystą. Do angielskiej kuchni uznałam, że będzie jak znalazł :)

Azteca Pulpis.jpg

Azteca Pulpis_.jpg