Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

finesy

Recommended Posts

Witam,

posiadam następujący piec:

http://instalacjebudowlane.pl/pdf/110105moderator.pdf - piec 22kw, ma jakieś siedem lat,

Chciałbym do niego zainstalować mechaniczny miarkownik ciągu, gdyż ciężko go opanować jeśli chodzi o utrzymanie stałej temperatury. Jednak klapa na dole od popielnika ma drzwiczki obrotowe z dwoma otworami, nie uchylane w pionie. Z tego co się orientowałem taki miarkownik do działania powinien mieć drzwiczki uchylane. Raczej nie poradzi sobie z obracaniem takiej klapy - chyba że jakiś inny mechanizm miarkownika? Co w tym przypadku zrobić? Wyczytałem na forum że fachowcy polecali przyspawanie innych drzwiczek. - tylko czy takie drzwiczki w ogóle można kupić, czy są jakieś zamienniki do łatwego montażu?

Z racji tego że materiałem jest drewno to wentylator raczej nie wchodzi w grę.

Byłbym wdzięczy za pomoc i porady, może ktoś miał do czynienia z podobnym tematem.

Pozdrawiam

Kamil

Hmm... Wg mnie miarkownik nie ma pojęcia, co otwiera i z równym powodzeniem może otwierać drzwiczki uchylne, jak i obrotowe. Kwestia tylko ew. dorobienia jakiejś prowadnicy do łańcucha miarkownika, aby ciągnął w odpowiednią stronę. Być może też będzie potrzeba zmodyfikowania samego łańcuszka, aby dopasować jego długość do potrzeb. No i mocowanie do drzwiczek trzeba wykonać w takim miejscu, aby dopasować ilość powietrza do działania miarkownika (czyli ustalić poziom otwarcia drzwiczek).

PS: z DTRki wynika, że kocioł jest przystosowany do sterownika i nadmuchu. Czemu chcesz miarkownik, zamiast elektroniki?

Edytowane przez Martinezio