Charlie 26.11.2012 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Zapomniałem dodać, że nasiona hybryd GMO nie nadają się do zasiewu. Czyli rolnik jest zmuszony do ich zakupu każdorazowo jak chce takiego Pomidoroflądrę uprawiać . Oczywiście kupuje się od kilku producentów na świecie. Nawiasem mówiąc to biotechnologia w USA zrobiła niesamowity postęp. Amerykanie to umieją kasę robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.11.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Zapomniałem dodać, że nasiona hybryd GMO nie nadają się do zasiewu. A to nie tylko GMO, tylko wszystkich odmian mieszańcowych, tzw. F1, których jest na rynku bardzo dużo. Jeśli zbierze się nasiona z roślin wyrosłych z nasion F1, to te nasiona praktycznie nie kiełkują, albo dają potomstwo o zupełnie innych cechach niż one same. A jeszcze w sprawie "patentów" - wiele odmian roślin ozdobnych jest chronionych, oznakowane są one lierką "R" w kółeczku np. niektóre odmiany berberysów ('Admiration' albo 'Tiny Gold') i nie wolno ich sobie ot-tak-po-prostu rozmnażać... To jest nielegalne... Szkółkarz, który rozmnaża te odmiany i przeznacza je na sprzedaż, od każdej sprzedanej rośliny musi odprowadzić "tantiemy" hodowcy odmiany (czyli z reguły do Holandii). I szkółkarze bardzo tego pilnują, bo zawsze może się znaleźć "życzliwy", który doniesie, gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.11.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 No w sumie te badania kosztują i to niemało. Szans nie ma, żeby to robili bez nadziei na zysk. Że monopolistyczny i zbyt wielki? Na to radą bywa utrata monopolu. A rolnikowi przecież nikt nie wpycha na siłę nasion GMO czy innych. Wybiera te, które przyniosą mu zysk nawet po zakupieniu drogiego materiału siewnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czytałem o praktykach MONSANTO.Włazi na pole Twoje jakiś pacan i znajduje przywiane wiatrem patentowane roślinki.Płacisz karę!Nie oni - za zaśmiecanie niechcianym zielskiem, tylko TY za to, że jest patentowane! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 26.11.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Też czytałam. Nie, żebym ich nie potępiała za to, ale mogą zrobić tyle, na ile pozwoli im prawo danego państwa. Prawo chore jest, jeżeli w takiej sytuacji skazuje rolnika. A oni bezwzględnie to wykorzystują, robiąc sobie wrogów przy okazji. Zyskują odszkodowanie od tego nieszczęśnika, a tracą zaufanie i utrudniają sobie przekonywanie ludzi do GMO. Czysta głupota moim zdaniem, najwyraźniej jednak opłacalna finansowo, bo mądrzejsi ode mnie uznali, że warto tak postępować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 "...uznali, że warto tak postępować. ..." W tłumaczeniu:Korzyści ekonomiczne ewidentne.A okoliczni rolnicy I TAK są w DUPIE, bo i tak z mutantów (kolejnego pokolenia "naturalnie" zapylonego przez modyfikanty NIC im nie wyrośnie!Do modyfikantów prawa nie mają...Ale te modyfikanty to stracone na rok czy na lata całe hektary...A koszt ich utrzymania JEST realny! Jakie jest wyjście?HARACZ dla odblokowania areału... I ZA TO bym, kurwa, mordował! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 26.11.2012 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 W Stanach podobno mają wytoczone 300tyś procesów od rolników,którzy uważają,że ich pola zostały zainfekowane takimi fruwającymi nasionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 I podobno mają rację...I podobno liczą na sprawiedliwy wyrok... I podobno ma to być jeszcze przed... końcem świata! Cholera... Tylko, widzisz...Ja , to bardziej znam się na budowaniu i fizyce budowli."O tym" to tylko czytam i wątroba mi się wywraca, bo uważam, że w porządku - to to nie jest!Wpływu na to nie mam i mieć nie będę...Ale, kurwa, wiem, ze TO będzie miało wpływ na mnie!!!Ameryca daleko...Ale i tak... blisko, coraz bliżej! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.11.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Nie wierzę w to,że nie da się tego u nas kupić na czarnym rynku i żaden rolnik tego nie popróbował. U nas są za małe konsekwencje za podawanie niepełnych czy fałszywych informacji dotyczących danego produktu,co można było się przekonać przy aferach solnej i jajecznej.Do dzisiaj opinii publicznej nie wiadomo kto,co,jak i gdzie,jakie konkretnie produkty wyrzucić.Wszystko smaczne,zdrowe i pod osobistą troską i kontrolą ministra może nawet do dzisiaj to żremy. Jak na produktach gmo zabraknie wymaganych oznaczeń,to też się zamiecie pod dywan. I może tego ludzie boją się bardziej niż gmo - że jak będzie problem, zostanie coś niedopilnowane,to nikt jak zwykle nie stanie po stronie konsumenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 27.11.2012 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 .. mają wytoczone 300tyś procesów od rolników... Agencja Nasienna sp. z o.o. , której udziałowcem jest osławione MONSANTO, wysyła do rolników deklaracje "AGNAS". Rolnicy muszą, z mocy ustawy, "AGNAS'a" wypełnić i do prywatnej spółki wysłać. Ustawodawca zapewnił, w tejże ustawie, prawo kontroli i egzekucji. MONSANTO takie prawo ma i egzekwuje. Ustawa, w przeciwieństwie do wielu innych, nie jest bublem prawnym. Rolnicy, którzy odmówili deklaracji, już przegrali w Rzeczypospolitej sprawy sądowe. Chyba 300 spraw I w tym leży przyszłość naszego demokratycznego ustroju. W kolejnych spółkach, kolejnych sponsorowanych ustawach. VATach, CITach, PITach i AGNASach... A druga władza wespół wzespół z trzecią serwują kolejne odcinki serialu o "matce madzi" . To wypuszczą , to złapią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.11.2012 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Niestety,ale polska prokuratoria + sądownictwo z nazwy niezależnymi są. Przykładem są afery z solą przemysłową i suszem jajecznym. Obie zostały zamiecione pod dywan - bez konsekwencji.Media przedstawiły opinie "naukowców", że de facto to nie są szkodliwe dla człowieka substancje i jest jak w bajce. Znając polskie realia, które mają w większości przypadków drugie albo trzecie dno to z GMO i opiniami polskich "naukowców" jest podobnie. Ja osobiście nie mam zaufania do tzw.władzy. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.11.2012 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) "...... I ZA TO bym, kurwa, mordował! .... Uważaj - używasz mowy nienawiści. To jest karalne. Agencja Budzenia Wczesnego czuwa Pozdrawiam P.S. osobiście jestem za "obaleniem" Republiki Okrągłego Stołu poprzez wprowadzenie JOW - jednomandatowych okręgów wyborczych. Edytowane 27 Listopada 2012 przez Charlie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 27.11.2012 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) .. opinie "naukowców... Przypomina mi się Barszcz Sosnowskiego cyt za Wikipedia Do północno-zachodniej Rosji barszcz Sosnowskiego trafił już w 1947, gdzie po kilkuletniej hodowli uznany został za wartościową roślinę pastewną i zaczął być rozpowszechniany w różnych krajach bloku wschodniego. Nie ma biedy, MONSANTO wyprodukuje i sprzeda nam takie herbicydy, które pozwolą wytępić modyfikowane GMOwarzywka Edytowane 27 Listopada 2012 przez irqul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.11.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Barszcz to była zemsta Stalina,a gmo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irqul 27.11.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Czas pokaże. Kto dożyje wiedzieć będzie . Wolałbym, żeby było napisane, gmochleba bym może i nie zjadł, ale gmobimbru z żyta gmo i owszem- napiłbym się . Raz się żyje... Napiłbym się ze świadomością, że MONSANTO mnie wydyma gdyby mi bimber zaszkodził. Mają praktykę! Ich sztandarowy produkt - Agent Orange na przykład...W 1984 roku wypłacili 184 mln$ odszkodowań i owszem bo Agent szkodził , ale Wietnamczykom na których go testowali nie zapłacili nic. Kogo obchodzi taki Wietnamczyk? Zresztą co taka spółka "AGNAS" ma? Pewnie, w razie czego, to mniej niż Amber Gold. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 27.11.2012 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Gdzieś wyczytałem, że amerykańska otyłość zaczęła się po wprowadzeniu upraw hybryd GMO na farmach. Hmm - oficjalnego stanowiska rządu nie ma. Ludzie się oburzają na forach w necie a po drugiej stronie barykady cisza W czarnej d... nas mają ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.11.2012 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) ciekawe czy rozporządzenia do ustawy nakażą informować na produktach o możliwości domieszek gmo 15 marca z okazji Światowego Dnia Konsumenta Greenpeace opublikował poradnik "Wiesz co jesz" z listą polskich producentów, którzy nie gwarantują, że w ich produktach nie znajduje się GMO. Lista powstała na podstawie pisemnych deklaracji 65-ciu głównych producentów żywności w Polsce (wytypowanych na podstawie „Listy 500” Rzeczpospolitej), którzy wypełnili kwestionariusz dotyczący polityki ich firm w zakresie stosowania genetycznie modyfikowanych organizmów. 59-ciu z nich złożyło deklarację o niestosowaniu GMO w swoich produktach. Producenci, którzy nie gwarantują, że ich produkty są wolne od składników genetycznie modyfikowanych:DanoneAnimexSokołówRedBullŻywiec http://ekomama.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=277:gmo&catid=29:artykuy&Itemid=29 co znaczy że nie gwarantują?nie znają pochodzenia składników swoich produktów?z tego co widzę to z produktów na których jest szczery opis,należy najbardziej uważać na oleje,które są masowo produkowane z nasion modyfikowanychhttp://www.icppc.pl/antygmo/czarna-lista/ Edytowane 27 Listopada 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 27.11.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Napiłbym się ze świadomością, że MONSANTO mnie wydyma gdyby mi bimber zaszkodził. Mają praktykę! Ich sztandarowy produkt - Agent Orange na przykład.... Tak czytam i widzę że to nie są ich jedyne "bezpieczne" wynalazki....czy oni w ogóle wyprodukowali cokolwiek co nie okazało się w perspektywie czasu trucizną?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 30.11.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) Prezydent Bronisław Komorowski napisał do Donalda Tuska list ws. ustawy o nasiennictwie. Zaapelował w nim o kompleksowe uregulowanie przez rząd kwestii GMO w jednej dużej ustawie - poinformowała prezydencka kancelaria. W liście prezydent zaznaczył, że taka ustawa powinna być poprzedzona szerokimi konsultacjami i debatą publiczną. Komorowski zwrócił się z prośbą do szefa rządu o przedstawienie informacji w sprawie planu rządowych prac nad taką całościową ustawą o GMO. Bronisław Komorowski przypomniał też, że w 2011 r. odmówił podpisania rządowej ustawy o nasiennictwie m.in. dlatego, że te zapisy nie były podejściem całościowym do kwestii GMO - czytamy w komunikacie prezydenckiej kancelarii. http://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezydent-napisal-list-do-premiera-ws-ustawy-o-nas,1,5319516,wiadomosc.html http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=q6-QFqtRX2w#! obejrzyjcie w całości Edytowane 30 Listopada 2012 przez marynata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.12.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Po dzisiejszej transmisji TVN z posiedzenia komisji d/s trotylu odwołuję alarm w sprawie GMO bo mamy o wiele większy problem - trotyl jest wszędzie, nawet w paście do zębów !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts