klinik 21.11.2012 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Dziś jareko zabił mi kolejnego ćwieka.... Mam otwór okienny o szerokości 5m. Zamontowany będzie w nim HS. Teraz pojawiła się opcja z możliwością podziału na 2 z racji pojawienia się nowego profilu Schuco opartego na SI82. Poniżej załączam dwa rzuty elewacji z naniesionymi podziałami HS na 2 i 3 części. Poradźcie bo zdurniałem. Niby podział na 3 wpasowuje się lepiej w budynek, ale kusi większą przestronność jaką daje podział na dwa. http://img12.imageshack.us/img12/2065/hs23.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Mi się bardziej podoba opcja z 3 skrzydłami. Pewnie też w tym wariancie uniknisz konieczności stosowania szyb o gr. 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 21.11.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Pewnie też w tym wariancie uniknisz konieczności stosowania szyb o gr. 6mm Przy wysokości 2200 na pewno można dać szyby 4 mm (3 skrzydła), zapewne pakiet szybowy będzie miał lepsze U Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.11.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam no dużo lepiej wygląda ten podział na 3 części, chyba, że na dole będzie salon samochodowy a auto do środka jakoś wjechać musi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.11.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 tu nie chodzi by "zabić ćwieka"Wiadomym jest że najcieplejsze sa okna mające najwyższy udział szyby w całym pakiecie i nawet zastosowanie szyb 6mm daje nam szklenie o Uw=0,7 - realnie nieosiągalne przy takich powierzchniach na skrzydle o głębokości 70 mm jakim dotychczas było Schuco CT70 HS. Często trzecia szyba była szybą dla samej szyby generując inne problemy - temat rzeka niby 12 mm a jak wiele daje zamiana Ct na SiHS w Si będzie szlagierem w 2013 roku - już nie będzie odstawać Uw od innych okien w sposób tak rażący, realnie wymuszający zastosowanie grzejników kanałowych Biorąc pod uwagę symetrię powiedziałbym że najlepszy byłby podział 4/4 ale i najzimniejszy z zimnychBiorąc pod uwagę walory, możliwe walory użytkowe - podział 2/2 - choćby możliwość obu skrzydeł ruchomych, czego przy 3/3 sie nie uzyska Czy warto ? Nie wiem, wiem jedno, okna sa na najbliższe co najmniej 25 lat i teraźniejsza decyzja będzie chwalona lub ganiona przez najbliższe lataWiem też, że najlepsze użytkowo rozwiązanie wyjścia na taras, jakim w ocenie wielu jest HS, przegrywa z innymi rozwiązaniami wbrew pozorom nie ceną - przegrywa zwiększonymi stratami ciepła i obniżeniem komfortu przy samym oknie - to w końcu ok 11 mkw szkła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Mnie się bardziej podoba podział na 2 części - rewelacyjny wygląd z dużymi kwaterami szkła. Salon od wewnątrz nabiera eleganckiego wyglądu. A dwa skrzydła ruchome to ideał funkcjonalności Nawet szybkę P4 od zewnątrz można zamontować z takim typem profilu. Trzeba przyznać, że Schuco reaguje natychmiastowo na trendy rynkowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.11.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ja również wybieram podział na 2 (tak abyś nie miał za łatwo przy wyborze) i co do wyglądu tego okna względem elewacji to może nie mam artystycznej wizji ale na 2 bardziej mi się podoba! oj widziałem tego HS ,kto to będzie dźwigał? zawsze jak przyjeżdżają jakieś duże gabaryty to montażyści (tak poprawnie powinno być monterzy ale mi ni jak nie pasuje:) ) się śmieją że dobrze że to klient sam odbiera i montuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Bartek to Twoja realizacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 22.11.2012 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ja również wybieram podział na 2 (tak abyś nie miał za łatwo przy wyborze) i co do wyglądu tego okna względem elewacji to może nie mam artystycznej wizji ale na 2 bardziej mi się podoba! oj widziałem tego HS ,kto to będzie dźwigał? zawsze jak przyjeżdżają jakieś duże gabaryty to montażyści (tak poprawnie powinno być monterzy ale mi ni jak nie pasuje:) ) się śmieją że dobrze że to klient sam odbiera i montuje:) Jakie wymiary ma ten HS ze zdjęcia? Ja sobie nie mogę wyobrazić nie tyle podziału na dwa co przesuwania skrzydła o szerokości 2,5m. Nie miałem jeszcze okazji HS o podobnych gabarytach widzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.11.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jak już się rozpędzi to będzie samo jechać Przesuwać będzie się bez problemu tylko taka szyba + rama w zależności od wersji może mieć ok 300 kg wagi więc jakie by to rolki nie były to przy ruszaniu tego z miejsca trzeba trochę siły włożyć. Mimo wszystko kobiety i starsze dzieci dadzą rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.11.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Bartek to Twoja realizacja ? mnie pytasz;)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.11.2012 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Jakie wymiary ma ten HS ze zdjęcia? Ja sobie nie mogę wyobrazić nie tyle podziału na dwa co przesuwania skrzydła o szerokości 2,5m. Nie miałem jeszcze okazji HS o podobnych gabarytach widzieć. tam ma akurat 4m i tak jak mówi CINEK jak już ruszy to jedzie:) ale nie ma co się bać na pewno łatwiej i lżej chodzi jak suwanka o szerokości 3m:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 mnie pytasz;)? Czyli zgadłem Świetna jakość wykonania. HST wymaga wysokiej precyzji - nie wybacza błędów montażowych. W Łodzi za montaż tego typu przeszkleń bierze się spore pieniądze. Jeśli któryś z wykonawców posiada foty swoich realizacji to niech je publikuje. WiększośćInwestorów nie ma wyobrażenia o pewnych niuansach np. tego typu konstrukcji jak suwanka niskoprogowa typu HST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 22.11.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 ci co nie mają wmawiają klientom że to jest lipa że gówniane itp dobrze że mamy sporego HS'a w salonie i klient może sobie zobaczyć różnice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.11.2012 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 dobrze że mamy sporego HS'a w salonie i klient może sobie zobaczyć różnice wprawdzie HSa w salonie nie mam ale udaje mi się takie sprzedać wprawdzie dopiero się wykańczają, kolor dość rzadko zamawiany, jasny dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.11.2012 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 niestety, za późno wziąłem się za robienie zdjęć - poza tym - zdjęcie z montażu nie oddaje tego co widok w wykończonej chałupie W tym roku zamontowaliśmy coś około 15 HS-ów, z roku na rok, coraz więcej. Dlaczego? Hmmm.... sądzę, że do coraz większej rzeszy Inwestorów dociera to, że okna to wydatek na lata i tak należy rozpatrywać tą inwestycję, zacisnąć pasa i mieć coś użytkowo najlepszego z najlepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klinik 22.11.2012 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dzięki za zdjęcia. Jakie mamy ograniczenia przy nowym HS. Skrzydło o szerokości 2,5m swoje będzie ważyło. Czy po latach eksploatacji nie będzie ta masa wpływała negatywnie na działanie całości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 wprawdzie HSa w salonie nie mam ale udaje mi się takie sprzedać wprawdzie dopiero się wykańczają, kolor dość rzadko zamawiany, jasny dąb [ATTACH=CONFIG]150181[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150182[/ATTACH] Ładny dom - nowoczesny, w moim guście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dzięki za zdjęcia. Jakie mamy ograniczenia przy nowym HS. Skrzydło o szerokości 2,5m swoje będzie ważyło. Czy po latach eksploatacji nie będzie ta masa wpływała negatywnie na działanie całości? Nie wiem czy są jakieś badania na zużycie okucia w HST. W każdym razie u Teściowej HS "jeździ" już 11 lat bez zarzutu, skrzydło chyba 1,8 mb. Okucie było czyszczone kilka razy a tory są odkurzane systematycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 niestety, za późno wziąłem się za robienie zdjęć - poza tym - zdjęcie z montażu nie oddaje tego co widok w wykończonej chałupie W tym roku zamontowaliśmy coś około 15 HS-ów, z roku na rok, coraz więcej. Dlaczego? Hmmm.... sądzę, że do coraz większej rzeszy Inwestorów dociera to, że okna to wydatek na lata i tak należy rozpatrywać tą inwestycję, zacisnąć pasa i mieć coś użytkowo najlepszego z najlepszych To jakiś gigant jak na PVC Pamiętasz rozmiar i cenę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts