Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziś jareko zabił mi kolejnego ćwieka....

Mam otwór okienny o szerokości 5m. Zamontowany będzie w nim HS. Teraz pojawiła się opcja z możliwością podziału na 2 z racji pojawienia się nowego profilu Schuco opartego na SI82.

Poniżej załączam dwa rzuty elewacji z naniesionymi podziałami HS na 2 i 3 części. Poradźcie bo zdurniałem. Niby podział na 3 wpasowuje się lepiej w budynek, ale kusi większą przestronność jaką daje podział na dwa.

http://img12.imageshack.us/img12/2065/hs23.jpg

https://forum.murator.pl/topic/173846-okno-typu-hs-problem-z-wyborem-podzia%C5%82u-na-2-lub-3-cz%C4%99%C5%9Bci/

Mi się bardziej podoba opcja z 3 skrzydłami.

Pewnie też w tym wariancie uniknisz konieczności stosowania szyb o gr. 6mm

Pewnie też w tym wariancie uniknisz konieczności stosowania szyb o gr. 6mm

Przy wysokości 2200 na pewno można dać szyby 4 mm (3 skrzydła), zapewne pakiet szybowy będzie miał lepsze U

tu nie chodzi by "zabić ćwieka"

Wiadomym jest że najcieplejsze sa okna mające najwyższy udział szyby w całym pakiecie i nawet zastosowanie szyb 6mm daje nam szklenie o Uw=0,7 - realnie nieosiągalne przy takich powierzchniach na skrzydle o głębokości 70 mm jakim dotychczas było Schuco CT70 HS. Często trzecia szyba była szybą dla samej szyby generując inne problemy - temat rzeka

niby 12 mm a jak wiele daje zamiana Ct na Si

HS w Si będzie szlagierem w 2013 roku - już nie będzie odstawać Uw od innych okien w sposób tak rażący, realnie wymuszający zastosowanie grzejników kanałowych

Biorąc pod uwagę symetrię powiedziałbym że najlepszy byłby podział 4/4 ale i najzimniejszy z zimnych

Biorąc pod uwagę walory, możliwe walory użytkowe - podział 2/2 - choćby możliwość obu skrzydeł ruchomych, czego przy 3/3 sie nie uzyska

Czy warto ?

Nie wiem, wiem jedno, okna sa na najbliższe co najmniej 25 lat i teraźniejsza decyzja będzie chwalona lub ganiona przez najbliższe lata

Wiem też, że najlepsze użytkowo rozwiązanie wyjścia na taras, jakim w ocenie wielu jest HS, przegrywa z innymi rozwiązaniami wbrew pozorom nie ceną - przegrywa zwiększonymi stratami ciepła i obniżeniem komfortu przy samym oknie - to w końcu ok 11 mkw szkła

Mnie się bardziej podoba podział na 2 części - rewelacyjny wygląd z dużymi kwaterami szkła.

Salon od wewnątrz nabiera eleganckiego wyglądu.

A dwa skrzydła ruchome to ideał funkcjonalności :)

Nawet szybkę P4 od zewnątrz można zamontować z takim typem profilu.

Trzeba przyznać, że Schuco reaguje natychmiastowo na trendy rynkowe :)

Ja również wybieram podział na 2 (tak abyś nie miał za łatwo przy wyborze)

i co do wyglądu tego okna względem elewacji to może nie mam artystycznej wizji ale na 2 bardziej mi się podoba!

oj widziałem tego HS ,kto to będzie dźwigał?:)

zawsze jak przyjeżdżają jakieś duże gabaryty to montażyści (tak poprawnie powinno być monterzy ale mi ni jak nie pasuje:) ) się śmieją że dobrze że to klient sam odbiera i montuje:)

Obraz 117.jpg

Ja również wybieram podział na 2 (tak abyś nie miał za łatwo przy wyborze)

i co do wyglądu tego okna względem elewacji to może nie mam artystycznej wizji ale na 2 bardziej mi się podoba!

oj widziałem tego HS ,kto to będzie dźwigał?:)

zawsze jak przyjeżdżają jakieś duże gabaryty to montażyści (tak poprawnie powinno być monterzy ale mi ni jak nie pasuje:) ) się śmieją że dobrze że to klient sam odbiera i montuje:)

Jakie wymiary ma ten HS ze zdjęcia?

Ja sobie nie mogę wyobrazić nie tyle podziału na dwa co przesuwania skrzydła o szerokości 2,5m. Nie miałem jeszcze okazji HS o podobnych gabarytach widzieć.

Jak już się rozpędzi to będzie samo jechać :) Przesuwać będzie się bez problemu tylko taka szyba + rama w zależności od wersji może mieć ok 300 kg wagi więc jakie by to rolki nie były to przy ruszaniu tego z miejsca trzeba trochę siły włożyć. Mimo wszystko kobiety i starsze dzieci dadzą rade
Jakie wymiary ma ten HS ze zdjęcia?

Ja sobie nie mogę wyobrazić nie tyle podziału na dwa co przesuwania skrzydła o szerokości 2,5m. Nie miałem jeszcze okazji HS o podobnych gabarytach widzieć.

tam ma akurat 4m i tak jak mówi CINEK jak już ruszy to jedzie:) ale nie ma co się bać na pewno łatwiej i lżej chodzi jak suwanka o szerokości 3m:)

mnie pytasz;)?

Czyli zgadłem :)

Świetna jakość wykonania. HST wymaga wysokiej precyzji - nie wybacza błędów montażowych. W Łodzi za montaż tego typu przeszkleń bierze się spore pieniądze.

Jeśli któryś z wykonawców posiada foty swoich realizacji to niech je publikuje.

WiększośćInwestorów nie ma wyobrażenia o pewnych niuansach np. tego typu konstrukcji jak suwanka niskoprogowa typu HST.

ci co nie mają wmawiają klientom że to jest lipa że gówniane itp

dobrze że mamy sporego HS'a w salonie i klient może sobie zobaczyć różnice :)

dobrze że mamy sporego HS'a w salonie i klient może sobie zobaczyć różnice :)

wprawdzie HSa w salonie nie mam ale udaje mi się takie sprzedać

wprawdzie dopiero się wykańczają, kolor dość rzadko zamawiany, jasny dąb

Obraz 002.jpgObraz 001.jpg

niestety, za późno wziąłem się za robienie zdjęć - poza tym - zdjęcie z montażu nie oddaje tego co widok w wykończonej chałupie

W tym roku zamontowaliśmy coś około 15 HS-ów, z roku na rok, coraz więcej.

Dlaczego?

Hmmm.... sądzę, że do coraz większej rzeszy Inwestorów dociera to, że okna to wydatek na lata i tak należy rozpatrywać tą inwestycję, zacisnąć pasa i mieć coś użytkowo najlepszego z najlepszych

2.jpg

DSC03175.jpg

DSC03177.jpg

DSC04917.jpg

DSC04920.jpg

Dzięki za zdjęcia.

Jakie mamy ograniczenia przy nowym HS. Skrzydło o szerokości 2,5m swoje będzie ważyło. Czy po latach eksploatacji nie będzie ta masa wpływała negatywnie na działanie całości?

wprawdzie HSa w salonie nie mam ale udaje mi się takie sprzedać

wprawdzie dopiero się wykańczają, kolor dość rzadko zamawiany, jasny dąb

[ATTACH=CONFIG]150181[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]150182[/ATTACH]

Ładny dom - nowoczesny, w moim guście.

Dzięki za zdjęcia.

Jakie mamy ograniczenia przy nowym HS. Skrzydło o szerokości 2,5m swoje będzie ważyło. Czy po latach eksploatacji nie będzie ta masa wpływała negatywnie na działanie całości?

Nie wiem czy są jakieś badania na zużycie okucia w HST.

W każdym razie u Teściowej HS "jeździ" już 11 lat bez zarzutu, skrzydło chyba 1,8 mb. Okucie było czyszczone kilka razy a tory są odkurzane systematycznie.

niestety, za późno wziąłem się za robienie zdjęć - poza tym - zdjęcie z montażu nie oddaje tego co widok w wykończonej chałupie

W tym roku zamontowaliśmy coś około 15 HS-ów, z roku na rok, coraz więcej.

Dlaczego?

Hmmm.... sądzę, że do coraz większej rzeszy Inwestorów dociera to, że okna to wydatek na lata i tak należy rozpatrywać tą inwestycję, zacisnąć pasa i mieć coś użytkowo najlepszego z najlepszych

To jakiś gigant jak na PVC :)

Pamiętasz rozmiar i cenę ?