zwil 21.11.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam,Instalator będzie mi montował na dniach kocioł kondensacyjny. Szamba jeszcze nie mam. Planuje w przyszłosci zwykłe szambo lub oczyszczalnie bilogiczną. Optuję za 2 wersją. Wiem że kondensatu nie powinno sie odprowadzać- jest niezalecane. Gdzie w takim razie odprowadzac ten kondensat póki szamba nie ma. Zrobić jakąś dziure w ziemie - studzienke i tam to bedzie wpływac. mam pytanie skoro jest to odczyn, z chemi to tak srednio sie orientuje czy ten kondensat paruje? proszę o rady jak to odprowadzać , jakies pomysły ? instaloator cos mowil ze mozna zrobic studzienke-kratka i tam będzie to lecieć. ale nie wiem czy to wyparuje czy to pózniej mam pompowac i wylewac gdzies dalej. troche mi sie to wydaje prymitywne zwazywszy na jakos kotła itp.Ewentualanie jak daleko od domu zrobić to odprowadzenie i jakimi rurkami? Prosze o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.11.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 to lekko kwasna woda .można ją przepuścić przez tłuczeń marmurowy i już jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 21.11.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Kwaśność kondensatu to 4-5 Ph, a więc nie tak wiele. Odprowadzić można rurką z pcv lub zwykłym wężem do podlewania. Przy normalnym użytkowaniu pieca wytworzy się go ok. 5 - 15 litrów/dobę. Ile dokładnie nikt Ci nie powie - zależy od parametrów pieca, intensywnośći grzania, czasu pracy pieca, temperatuty powrotu itd.. W każdym razie wystarczy wiadro i codziennie wylewać /nie ekologiczne!!!!/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwil 23.11.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 piec kupie za 7,5 tyś zeby miec wygode i nie miec pieca np. na miał i nie machać łopatą, a tu nagle mam zapierniczać z wiaderkiem i jeszcze nastawiac przypomnienia w tel. o codziennym wylewaniu. Co Wy,.. kiepskie te pomysły macie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cerbin 23.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A co Ci doradzić mają, skoro nie masz szamba? Na podłogę? Będzie bezobsługowo. Ale mokro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 24.11.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 a tu nagle mam zapierniczać z wiaderkiem i jeszcze nastawiac przypomnienia w tel. o codziennym wylewaniu. Co Wy,.. kiepskie te pomysły macie... To zrób sobie studnię chłonną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 24.11.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Zawsze można kupić zwykły kocioł gazowy i wtedy będzie prawie bezobsługowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts