Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kondensat z kotła kondensacyjnego

zwil

Recommended Posts

Witam,

Instalator będzie mi montował na dniach kocioł kondensacyjny. Szamba jeszcze nie mam. Planuje w przyszłosci zwykłe szambo lub oczyszczalnie bilogiczną. Optuję za 2 wersją. Wiem że kondensatu nie powinno sie odprowadzać- jest niezalecane. Gdzie w takim razie odprowadzac ten kondensat póki szamba nie ma. Zrobić jakąś dziure w ziemie - studzienke i tam to bedzie wpływac. mam pytanie skoro jest to odczyn, z chemi to tak srednio sie orientuje czy ten kondensat paruje? proszę o rady jak to odprowadzać , jakies pomysły ? instaloator cos mowil ze mozna zrobic studzienke-kratka i tam będzie to lecieć. ale nie wiem czy to wyparuje czy to pózniej mam pompowac i wylewac gdzies dalej. troche mi sie to wydaje prymitywne zwazywszy na jakos kotła itp.Ewentualanie jak daleko od domu zrobić to odprowadzenie i jakimi rurkami?

Prosze o rady

Kwaśność kondensatu to 4-5 Ph, a więc nie tak wiele. Odprowadzić można rurką z pcv lub zwykłym wężem do podlewania. Przy normalnym użytkowaniu pieca wytworzy się go ok. 5 - 15 litrów/dobę. Ile dokładnie nikt Ci nie powie - zależy od parametrów pieca, intensywnośći grzania, czasu pracy pieca, temperatuty powrotu itd.. W każdym razie wystarczy wiadro i codziennie wylewać /nie ekologiczne!!!!/.