Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły parapet

Recommended Posts

Witam rozmawiałem z kolegą. Zamówił sobie ciepłe parapety. Ja zawsze myślałem, że to kiepski wynalazek, ponieważ od dołu nie można zakotwić ani pod klinować okna. Bardzo się zdziwiłem jak mi powiedział, ze środek tego parapetu jest bardzo twardy (jakaś listwa pcv?), więc śmiało może na nim spoczywać ciężkie okno. Taki parapet kleił specjalnym klejem do ramy okna, co usztywnia okno i niby nie potrzeba kotew. Czy rzeczywiście takie parapety są dobre? Jakie są wady takich parapetów? Czy wystarczy listwa pod parapetowa, prawidłowy montaż okna oraz parapetów aby uzyskać podobny efekt ? W sumie dobra pianka ma niewiele gorsze właściwości izolacyjne niż styrodur z którego są takie parapety wykonane.

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poziomujesz parapet na jakiejś zaprawie klejącej, po jej wyschnięciu stawiasz na nim okno i już ma być w poziomie, potem żadnej regulacji nie ma.

Vetrex ostatnio mnie zaskoczył wkładaniem jakiś wstawek styropianowych do listwy pod parapetowej przy swoim V90+. Wydaje mi się, że przy tak dobrej listwie pod parapetowej taki styropianowy parapet już wiele nie zmieni. Za to dużo zmieni w przypadku okien gdzie listwy TRANSPORTOWE same odpadają.

Nie wiem skąd u mnie wział sie pogląd, że taki parapet to nie najlepszy pomysł. Mam nadzieję, że nie będę załował, że takich parapetów nie mam. U mnie będzie profil Brugmann, okna Oknoplusa. Myślę, że robia przyzwoite listwy podparapetowe. Jeżeli konstrukcja takiej listwy na to pozwala to może warto zrobić małe otwory i wstrzyknąć tam piankę ?

Nie wiem skąd u mnie wział sie pogląd, że taki parapet to nie najlepszy pomysł. ...QUOTE]

Sądzę, że jesteś ogólnie podatny na zewnętrzne wpływy - nie myśl, że mam na myśli żeś leming :)

Z pewnością ogarniasz technikę jako tako i widzisz, że w każdej branży postęp jest mocno dynamiczny - komputery, telefony, samochody, telewizory to urządzenia gdzie nowości są aplikowane wręcz co dostawa do np. Media Markt ( ten market "nie dla idiotów" :) ).

Nowości ktoś opracowuje i nie jest to Pan Zenek z Panem Józkiem przy flaszce tylko INŻYNIEROWIE i to z państw wysokocywilizowanych - my do tej strefy nie należymy, niestety :(

Technologie budownictwa europejskiego pochodzą przede wszystkim z Niemiec - to jest centrum nowoczesnej myśłi technicznej.

A więc - więcej zaufania, optymizmu, satysfakcji i radości z tego, że inwestuję w rozwiązania na miarę XXI wieku :)

P.S jak Ci źle opianują węzeł parapet/okno to Ci będzie ciągnęło zimnem.

Zaciekawiła mnie ta listwa z Vetrexu - dodają ją do 90 jako standardową ?

w ostatnim zleceniu na V90+ (szyba 0,5, zawiasy roto Designo II), w listwie pod parapotowej, 2 małe komory z bodajże 4 były wypełnione czymś białym. Dopytam co to było i czy taki będzie już standard. Mogłem foto zrobić

Vetrex ostatnio mnie zaskoczył wkładaniem jakiś wstawek styropianowych do listwy pod parapetowej przy swoim V90+. Wydaje mi się, że przy tak dobrej listwie pod parapetowej taki styropianowy parapet już wiele nie zmieni. Za to dużo zmieni w przypadku okien gdzie listwy TRANSPORTOWE same odpadają.

Jesteś pewien? Bo ja poza naklejką na listwie będącą reklamą takiego rozwiązania żadnego wypełnienia w środku nie widziałem :)

Witam

w ostatnim zleceniu na V90+ (szyba 0,5, zawiasy roto Designo II), w listwie pod parapotowej, 2 małe komory z bodajże 4 były wypełnione czymś białym. Dopytam co to było i czy taki będzie już standard. Mogłem foto zrobić

zapewne w przyszłym tygodniu będę w Tczewie to podjadę i sam zobaczę co to za "nowość"

Pozdrawiam

Witam

Nie tylko Vetrex posiada taki ciepły parapet w ofercie. Zamawiając okna Dako (veka) również zaproponowano mi taki parapet. Ciekawa patent... ale skandalicznie drogi (ok. 100 zł/m). Illbruck również posiada takie rozwiązanie: http://www.tremco-illbruck.pl/produkty/01954_index.html

trochę więcej uwag przy czytaniu postów jest wskazane :) "ciepły parapet" to ciepły parapet a listwa z Vetrexu to listwa - czyli mowa tutaj o 2 różnych tematach.

Co to ceny to taka funkcjonuje na rynku w przypadku wyrobów Illbrucka właśnie.

Pozdrawiam