Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły parapet

Recommended Posts

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Taki parapet można zrobić samemu bardzo tanio, wystarczy zwykła piła tarczowa i plyta styroduru: Wycinamy najpierw płytę na szerokość muru,potem docinamy listwę ze styroduru pod szerokośc ramy, u mnie po środku ramy biegla listwa , po obniżeniu pily wyfrezowałem go tą sama piłą tarczową , pasowała pieknie na lekki wcisk. Wszysto skleilem do siebie klejem do styropianu. Dodatkowo Wykonując parapet samodzielnie można dopasować się do grubości parapetu wewnętrznego. Montażysta az wywalił oczy :jawdrop:. Ja użyłem styroduru 5 cm. Koszt 1 metra parapetu ----:wiggle: może 15 zł Edytowane przez Darek2121

Witam

W firmowych parapetach ta listwa jest wpuszczona częściowo i nie służy do wsparcia okna tylko do ewentualnego przykrecenia blaszanego parapetu:rolleyes:

racja,

jednak i tak samoróbka to samoróbka ale jak się nie ma co się lubi ... :)

za chwilę te parapety będą dostępne za 60-70 zł za pół roku za 40-50 zł i staną się zapewne bardziej przystępne.

Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

To rozwiązanie jest z powodzeniem stosowane od dłuższego czasu.

W.g mnie to ideał ciepłochronnego montażu strefy parapetowej w oknie.

Jeszcze jedna sprawa mnie dręczy odnośnie "ciepłego parapetu", nigdzie nie znalazłem sposobu montażu mechanicznego okna, chodzi o dół oczywiście,

stawiamy na parapecie i po robocie ?

o ile przy szerokości 1200 no 1400 to pewnie będzie wszystko cacy to co z takim 2400 ? - trzeba to chyba jednak dodatkowo zamocować czy też nie ?

W publikacjach Illbrucka jakoś nic nie widziałem na ten temat.

Ktoś podpowie ?

Pozdrawiam

"Po pierwsze, zamawiając okno należy powiadomić producenta o tym, że nie będzie mocowania w progu, a wtedy powinien on potraktować dolną część ramy ościeżnicy jako belkę statycznie wyznaczalną i zastosować w tej części okna odpowiednio sztywne wzmocnienie stalowe. Po drugie specyficzny kształt części nośnej „ciepłego parapetu” oraz uszczelniacz klejowy stanowią dodatkową przeszkodę zapobiegającą w tym miejscu nadmiernemu odkształcaniu konstrukcji na skutek sił pochodzących od obciążeń działających prostopadle do płaszczyzny okna. "

Podpowiedzcie jak przymocować okno narożne prawidłowo w sytuacji kiedy mamy ciepły parapet. Czyli mamy jedno okno narożne 1500x1500 następnie łącznik kątowy 90 stopni i drugie okno narożne 1500x1500.

Podobny problem rozwiązywaliśmy montując MOWO w Tczewie. Potrzebna jest mała kombinacja, ale zrobić można:-). Nie wiem tylko jakimi materiałami dysponujesz na budowie, Opis byłby skomplikowany lepiej porozmawiać.