faneuro 23.11.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 o to jest prawdziwie ciepły parapet. Kupujcie bo warto. Nie będzie mostków termicznych na termokamerze. NIe istnieje coś takiego jak termokamera , jest natomiast kamera termowizyjna .Ale także na niej nie ma mostków termicznych :] Orle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farmi 23.11.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Ja zastosowałem i od środka i od zewnątrz blankiety aerogelu gr5mm przed montażem parapetów i mam cieplutko;)- fakt ze aerogel pioruńsko drogi ale jak widzę -te specjalne profile pewnie i tak by wyszły drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 23.11.2012 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 ja zamówiłem ciepły parapet illbrucka - ten droższy twardszy. wyszło około 80 zł za mb. Zamontowałem sam. Nie mieszkam to nie wiem jak się bd sprawować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.11.2012 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 NIe istnieje coś takiego jak termokamera , jest natomiast kamera termowizyjna .Ale także na niej nie ma mostków termicznych :] Orle o, masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 07.12.2012 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 (edytowane) Taki parapet można zrobić samemu bardzo tanio, wystarczy zwykła piła tarczowa i plyta styroduru: Wycinamy najpierw płytę na szerokość muru,potem docinamy listwę ze styroduru pod szerokośc ramy, u mnie po środku ramy biegla listwa , po obniżeniu pily wyfrezowałem go tą sama piłą tarczową , pasowała pieknie na lekki wcisk. Wszysto skleilem do siebie klejem do styropianu. Dodatkowo Wykonując parapet samodzielnie można dopasować się do grubości parapetu wewnętrznego. Montażysta az wywalił oczy . Ja użyłem styroduru 5 cm. Koszt 1 metra parapetu ---- może 15 zł Edytowane 7 Grudnia 2012 przez Darek2121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 07.12.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Jak się chce to się ma. Bravo za koncepcyjne myślenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 07.12.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Polak potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrmeX 07.12.2012 17:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Nie jestem montażystą może pisze brednie. Ale wydaje mi się że przy ciężkich oknach osadzanie okna na styrodurze nie jest najlepsze. "Firmowe" ciepłe parapety mają specjalne wzmocnienia. Dlatego może na nich ościeżnica stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 07.12.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 W firmowych parapetach ta listwa jest wpuszczona częściowo i nie służy do wsparcia okna tylko do ewentualnego przykrecenia blaszanego parapetu:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 07.12.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2012 Witam W firmowych parapetach ta listwa jest wpuszczona częściowo i nie służy do wsparcia okna tylko do ewentualnego przykrecenia blaszanego parapetu:rolleyes: racja, jednak i tak samoróbka to samoróbka ale jak się nie ma co się lubi ... za chwilę te parapety będą dostępne za 60-70 zł za pół roku za 40-50 zł i staną się zapewne bardziej przystępne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 15.01.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam To rozwiązanie jest z powodzeniem stosowane od dłuższego czasu. W.g mnie to ideał ciepłochronnego montażu strefy parapetowej w oknie. Jeszcze jedna sprawa mnie dręczy odnośnie "ciepłego parapetu", nigdzie nie znalazłem sposobu montażu mechanicznego okna, chodzi o dół oczywiście, stawiamy na parapecie i po robocie ? o ile przy szerokości 1200 no 1400 to pewnie będzie wszystko cacy to co z takim 2400 ? - trzeba to chyba jednak dodatkowo zamocować czy też nie ? W publikacjach Illbrucka jakoś nic nie widziałem na ten temat. Ktoś podpowie ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 "Po pierwsze, zamawiając okno należy powiadomić producenta o tym, że nie będzie mocowania w progu, a wtedy powinien on potraktować dolną część ramy ościeżnicy jako belkę statycznie wyznaczalną i zastosować w tej części okna odpowiednio sztywne wzmocnienie stalowe. Po drugie specyficzny kształt części nośnej „ciepłego parapetu” oraz uszczelniacz klejowy stanowią dodatkową przeszkodę zapobiegającą w tym miejscu nadmiernemu odkształcaniu konstrukcji na skutek sił pochodzących od obciążeń działających prostopadle do płaszczyzny okna. " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 No proszę, cytat z klasyka:-):-). Uzupełnię go o tyle, że jeśli ktoś koniecznie musi dziurę w oknie wiercić, to też można, dlaczego nie. Wymaga to jedynie przygotowania podłoża, żeby było do czego się przykręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 15.01.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 tak tak sorki, że nie podałem źródła http://oknotest.pl/1/news/artykuly/montaz-okien-pcv-szczelnie-i-profesjonalnie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 15.01.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Podpowiedzcie jak przymocować okno narożne prawidłowo w sytuacji kiedy mamy ciepły parapet. Czyli mamy jedno okno narożne 1500x1500 następnie łącznik kątowy 90 stopni i drugie okno narożne 1500x1500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Podpowiedzcie jak przymocować okno narożne prawidłowo w sytuacji kiedy mamy ciepły parapet. Czyli mamy jedno okno narożne 1500x1500 następnie łącznik kątowy 90 stopni i drugie okno narożne 1500x1500. Podobny problem rozwiązywaliśmy montując MOWO w Tczewie. Potrzebna jest mała kombinacja, ale zrobić można:-). Nie wiem tylko jakimi materiałami dysponujesz na budowie, Opis byłby skomplikowany lepiej porozmawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 tak tak sorki, że nie podałem źródła Cinku, nie o to chodziło, ale miło wiedzieć, że bywasz:-). Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 15.01.2013 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Podobny problem rozwiązywaliśmy montując MOWO w Tczewie. Potrzebna jest mała kombinacja, ale zrobić można:-). Nie wiem tylko jakimi materiałami dysponujesz na budowie, Opis byłby skomplikowany lepiej porozmawiać. Prosiłbym o jakiś kontakt na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 15.01.2013 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Prosiłbym o jakiś kontakt na priv. Kontakt do mnie już masz na tej stronie, tego wątku:-). Zajrzyj gdzie trzeba i dzwoń choćby zaraz:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kosmomen 15.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Właśnie przejrzałem foty z tego montażu MOVO i nic się nie dopatrzyłem szczególnego w tym oknie narożnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts