Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły parapet

Recommended Posts

Właśnie przejrzałem foty z tego montażu MOVO i nic się nie dopatrzyłem szczególnego w tym oknie narożnym.

Miałem raczej na myśli zajrzyj na stronę i wybierz numer telefonu. Nie wszystko da się i chce się pokazać:-). Nie wszystko też można i warto:-).

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 year później...

Witam.

Może zadam dziwne pytanie ale nie znalazłem odpowiedzi.

Czy w przypadku montażu okien w warstwie ocieplenia czy to w systemie MOWO czy ISO CHEMIE czy też innym podobnym jest sens stosowania ciepłego parapetu?

Okna w ociepleniu zamontowane na specjalnie przygotowanych listwach które w sumie są ocieplone.

• 3 months później...
Może, źle napisałem, że do BK....nie mam takiej pewności muszę dopytać....chodziło mi, że na 100% mineralny, a nie z pistoletu;) Trochę mnie to zmartwiło, tym bardziej, że właśnie, można nawet delikatnie odgiąć narożnik parapetu - więc tak jak piszesz trzyma słabo.... Edytowane przez Hanss

A czym mialoby sie to skutkowac uzycie innych materialow?

Ja uwazam, ze klejenie blokow podparapetowych na zaprawie jest lepsze niz kleju z pistoletowej puszki - bo ja sobie nie wyobrazam, jakmialoby sie wypoziomowac otwory?

Nie rozumiem, dlaczego na wszelkich szkoleniach promuje sie wlasnie ta metode - bo ona w praktyce oznacza, ze parapety ustawia sie na warstwie pianki.

To da sie zrobic, ale pod warunkiem, ze 2-3 dni wczesniej ktos bardzo dokladnie porobi wylewki pod cieple parapety.

Taki podkład nie musi być jakoś super mocno przyklejony. Dojdą śruby mocujące okno do muru i będzie nie do ruszenia.

Tak lekko wystający podkład przed mur wewnątrz pomieszczenia świadczy o licowaniu okien. Może tu jakiś inny profil okienny będzie niż te co ja montuje przez co się myle i faktycznie maja być wysunięte.

Taki podkład xps musi być cala powierzchnia pod okienna na murze.

• 11 months później...
Taki parapet można zrobić samemu bardzo tanio, wystarczy zwykła piła tarczowa i plyta styroduru: Wycinamy najpierw płytę na szerokość muru,potem docinamy listwę ze styroduru pod szerokośc ramy, u mnie po środku ramy biegla listwa , po obniżeniu pily wyfrezowałem go tą sama piłą tarczową , pasowała pieknie na lekki wcisk. Wszysto skleilem do siebie klejem do styropianu. Dodatkowo Wykonując parapet samodzielnie można dopasować się do grubości parapetu wewnętrznego. Montażysta az wywalił oczy :jawdrop:. Ja użyłem styroduru 5 cm. Koszt 1 metra parapetu ----:wiggle: może 15 zł

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Jak to się sprawdza? w oknoplaście powiedzieli, że ciepłe parapety to koszt ok. 3 tys..... i zastanawiamy się nad styrodurem właśnie, czy ma to sens i nie komplikuje niczego? Darek mieszkasz już? Jak sprawdza się to rozwiązanie?

Oknoplast nie należy do zwolenników tego rozwiązania, stąd może i tak wysoka cena (chociaż sama wartość może być złudna, bo ja ostatnio wyceniłem klientowi je na prawie 10tys.. Dużo, ale to nie było drogo - po prostu miał tyle okien:)

Witam

Co sądzicie o tym rozwiązaniu? Jak to się sprawdza? w oknoplaście powiedzieli, że ciepłe parapety to koszt ok. 3 tys..... i zastanawiamy się nad styrodurem właśnie, czy ma to sens i nie komplikuje niczego? Darek mieszkasz już? Jak sprawdza się to rozwiązanie?

Oknoplast nie należy do zwolenników tego rozwiązania, stąd może i tak wysoka cena (chociaż sama wartość może być złudna, bo ja ostatnio wyceniłem klientowi je na prawie 10tys.. Dużo, ale to nie było drogo - po prostu miał tyle okien:)

Dlatego właśnie lepiej podawać koszty 1 mb - brutto 45-49 zł - MATERIAŁ pod zwykłe OKNA + montaż. Drożej trzeba zapłacić za podparcie drzwi balkonowych czy też HSa.

Pozdrawiam

Na pewno oprócz samej technologii trzeba zwrócić uwagę na dobry montaż parapetów - szczególnie jeśli to wydatek rzędu 3 czy nawet 10 tysięcy zł. Kolega wyżej zwrócił uwagę również na ważną rzecz - klej, jakim się posługujemy przy montażu ciepłego parapetu. Takie detale mają znaczenie.

• 2 weeks później...

Witam,

Panowie mam krótkie pytanie czy dobrze wszystko liczę.

Załóżmy, że mam w domu 10 okien o wymiarach 1400x1400.

1400mm = 1,4m

1,4m x 10szt = 14mb

Np na poniższej stronie:

http://e-hurtowniabudowlana.pl/cieply-parapet-profil-kazde-okno-p-1109.html

1,2mb kosztuje 47,20zł czyli 1mb = 39,3zł

39zł x 14mb = 550,70zł

Czyli ciepłe parapety kosztowałyby tylko 550,70zł?

Czy gdzieś popełniłem błąd? Biorąc pod uwagę powyżej podane kwoty to 550zł to troszkę za mało :/

Pozdrawiam

Damian

Teraz jeszcze pozostaje doliczyć robotę. To nie jest tylko położenie parapetu na murze czy też przykręcenie go do okna i montaż (bo takie fotki też widuję).

Kup jeszcze klej - do wypełnienia łączeń oraz do "posmarowania" powierzchni łącząnej z oknem. Aha - taśma rozprężna też jest bardzo wskazana. To tylko kilkanaście zł.

Oczywiście inne materiały do montażu parapetu zapewne masz.

Pozdrawiam.

Teraz jeszcze pozostaje doliczyć robotę. ..
Nop co Ty Fin. Przecież tu za każdym razem liczy się tylko materiał a resztę zrobią za friko ;)

galileo87 Jak znajdziesz wykonawcę w tej cenie to pogoń go bo nigdy czegoś takiego nie robił. Jak trafisz 70 zeta z metra bierz ale patrz na ręce, nominalnie CP chodzi 80-90 zeta za 1mb i cena zależna jest od ilości

I wbrew pozorom im więcej tym drożej - bo montaż się wydłuża radykalnie, czasem wręcz dochodzi jeden dzień roboty