samotnik 22.11.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 W przyszłym roku zamierzam wybudować tylko stan zero z piwnicą pod częścią domu. Działka jest pochyła. Chcę od razu zrobić drenaż i całość izolacji tego, co jest poniżej poziomu gruntu. 1. Na części podpiwniczonej chcę dać 15-18cm styroduru, tyle samo co na elewacji nad ziemią. XPS jest relatywnie drogi, więc kombinuję, czy na części niepodpiwniczonej nie dać nieco mniejszej grubości. Zastanawia mnie tylko, jak to jest od strony technicznej - taki np. 8cm uskok - czy po zasypaniu żwirem w tym miejscu nie będzie się ten styrodur jakoś niszczył? Folia kubełkowa też takiego 'kantu' pewnie nie lubi? Może lepiej nie kombinować, sięgnąć do kieszeni i zrobić wszędzie jednolitą grubość? 2. Liczę się z tym, że od momentu zrobieia fundamentów do wykończenia elewacji miną 2-3 lata. Nad ziemią będzie wystawała pozioma granica styroduru - przez rok zapewne nawet nie będzie dachu z okapami, więc będzie się na niego lała woda i padał śnieg. Czy zamarzająca woda nie zniszczy jakoś tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts