hovek 26.08.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 A poza tym z tego co wiem cztery miesiące temu żadna z polskich córek Conniaka nie miała miotu, który polecałaby AP. Żeby nie wzbudzać niepotrzebnych sensacji i nie psuć atmosfery na kolejnym forum dalszą dyskusję proponuję przenieść na priva.PozdrawiamHovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hovek 26.08.2005 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 A no i jeszcze jedno - Pani AP nie kupila Dottir tylko dostala ja w rozliczeniu za krycie Aggim. Nie wiem jak mozna powiedziec że jej suka urodzi szczeniaki świeżej krwi, skoro ich dziadkiem będzie Aggy. Połowa polskich hovków ma w rodowodzie Aggiego. Baardzo to świeża krew.PozdrawiamHovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 26.08.2005 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 Bigo ada,dodac musze, ze nasza hovcia bedzie psem rodzinnym, a nie podworzowym. Od wielu jednak hodowcow wiem, ze te psy wola mieszkac na dworze i miec jak najwiecej kontaktu z rodzina. Moze poczekamy do wiosny, musimy sie jednak zastanowic. Co do pani A, ja tez nie mam niestety najlepszego doswiadczenia, dlatego wole z nia nie miec nic wspolnego, ot tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hovek 26.08.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2005 ozzi Szczenię i tak przez pierwszy rok powinno mieszkać w domu i mieć jak najwięszky kontakt z właścicielem. Dopiero po ukończeniu roku można myśleć o wyprowadzce spać na dwór. Co do szczenięcia i hodowli to PP są bardzo godne polecenia, zaś nie jestem pewien czy po tak dużej ilości miotów w tym roku, nie będzie na wiosnę problemów z dobrą hodowlą. Z tego co wiem Tu Pilnuję, Animagus, Suagra, Pałacowe, Królewska Kraina, Radocka Góra nie planują miotów na przyszły roku. A Ci co mieli problemy ze sprzedażą w tym roku pewnie się też nie odważą. hovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzie 28.08.2005 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2005 W koncu zdecydowalismy sie poczekac do przyszlego roku z kupnem hovka, a raczej hovci. Nie chce nic robic na sile, teraz wprowadzamy sie domu, gdzie nie ma drzwi wewnetrznych, wiec troche trudno byloby dac sobie rade z psim malenstwem A jakie beda mioty w przyszlym roku, to nic nie wiadomo. Nam nie zalezy na elitarnej hodowli, ale takiej domowej, moze mniej wystawowej, byle maluchy byly po zdrowych, zrownowazonych rodzicach. Dzieki za rady i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 31.08.2005 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2005 Rbit napisał :tez mam straszna ochote na hovka i powoli urabiam rodzine )) Z opisów technicznych na dzialce mam sterte drewna ale jesli zzera tylko kore to spoko ( moze ten twój ma na imie kornik anie korek?) jakoś przezyje. wode mam wiec nei powinno być zle, najwyzej wskoczy do oczka ale ryby i tak protestowac nie beda bo jak wiadomo głosu nie maja Jesli chodzi o kota to po uprzednim unieruchomieniu i zwiazaniu lap wsuwa mu sie tabletke gleboko do gardla popychajac palcem i uwazajac zeby przy tym nie zostać zbytd dotkliwie pogryzionym i po sprawie, I tylko nie mów ze to nie jest proste? _________________ Jasne ,że proste ale nie za każdym razem : 80% wprowadzeń tabletek jest Ok a pozostałe to Sajgon - zależy jak kiedy.A co do psa : to jest Korek ( nie Kornik ) i miał troche problemów przez korę ale juz z nich wyrósł.Jak mozesz to jednak usuń trochę kory i złóż jakoś drewno żeby go za bardzo nieciagnęło. Korek ostatnio dopadł podczas robienia rodzinnego ogniska jakąś gałązkę i oczywiście tak ją zagryzał ,że 4-5 cm kawałek zakleszczył mu się pomiędzy zębami pod podniebieniem- wyszedł taki mostek pomiedzy przeciwległymi zębami - zaczłą wydawać dziwne odgłosy , gmerać łapą w pysku co raczej na dobre mu nie wyszło bo i tak nie dał rady tak zagiąc łapy i poranił sobie tylko dziąsła. Najpierw myslałem ,że cos mu stoi w gardle lub go coś w srodku pyska ukąsiło i zaczyna zdychać , ale po kilku minutach udało mi sie go uspokoic , połozyc na ziemi i zajrzec do pyska i wyciągnąłem ten patyk - ale trzeba było widzieć jego radość i podziękowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 05.09.2005 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Hovek, a co powiesz o ostatnim miocie z hodowli Animagus z Łomianek jesli moge spytac? Zadaje to pytanie poniewaz widze ze masz troche informacji na temat a na stronie hodowli niestety zbyt wiele nie mozna wyczytac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 05.09.2005 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A co do psa : to jest Korek ( nie Kornik ) i miał troche problemów przez korę ale juz z nich wyrósł.Jak mozesz to jednak usuń trochę kory i złóż jakoś drewno żeby go za bardzo nieciagnęło. Upss to pewnie przez ta kore tak mi sie niezrecznie napisało . Przyjmij zatem przeprosiny na swoje rece i przekaz je Korkowi , mam nadzieje ze nie bedzie chował urazy jako ze hovki z natury sa raczej przyjazne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hovek 07.09.2005 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Hodowla Animagus jest oparta na suce z Francji Orane Jinka De Troi Petis Diables. Francuska hodowla Trzy diabelki jest w miare OK, a Oran przyjechala do Polski bo nie miała we Francji cieczek. Pierwszy miot bardzo taki sobie (po Coniaku) drugi lepszy, co do ostatniego, ojcem jast bardzo dobry użytkowy pies o super charakterze. Szczeniąt nie widzialem na żywo ale slyszalem, że pod względem charakteru super , co do eksterieru to na stronie Animagus nie ma aktuelnych zdjęć, a na stronie pośrednika AP zdjęcia tragicznej jakości więc nie wiele można powiedzieć, generalnie polecam. hovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.09.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 hovek, kim jesteś?Przyznaj się ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hovek 07.09.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Opal ... a jakie to ma znaczenie? Mieszkam na południu Polski, mam sukę z czeskiej linii, wnuczkę Coniaka i więcej wolę zachować dla siebie. Nie udzielam się na innych forach bo mam już dosyc takich miłych Pań jak A.P. S.B. M.I. i tym podobnych. Kocham hovki i stąd dużo się nimi interesuje, czytam i czasami rozmawiam z hodowcami. W tej chwili buduje dom i tak trafiłem na forum Muratora i pośród wielu przydatnych mi porad znalazłem miły akcent - hovawarty. hovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.09.2005 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 No jasne,rozumiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rbit 08.09.2005 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Hovek dzieki, ja jestem laikiem jesli chodzi o sprawy chodowlane a wlasnie to co przeczytalem na innych forach skłoniło mnie do zapytania, bo tajemniczy inbreed itd to przerasta moje mozliwosci ( przynajmniej przesledzenia rodowodów) a chcialbym nieć zdrowego psa ze zdrowa psychika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 08.09.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witam, Miło mi, że temat kochanych hovciów powrócił. Tajemniczy Hovek również i mnie bardzo intryguje, pisałam do Niego na priva, niestety bez odzewu. Hej tam, Hovek, co z Tobą? Przyznaję, że w ostatnim czasie prześledziłam klubowe fora hovciów, forum gazety wyborczej i włos zjeżył mi się na głowie (to najdelikatniejsze określenie moich odczuć) To, co tam przeczytałam, przekroczyło moje wyobrażenie na temat dobrego smaku, kultury osobistej i w ogóle człowieczeństwa. A mówi się, że zwierzęta łagodzą obyczaje... Moja konkluzja: nic więcej na tych forach n i e c z y t a m. A moją hovcię będę miała w przyszłym roku, już zdecydowałam się na neutralną hodowlę i hodowczynię spoza układu. Jakiś czas tkwiłam w totalnej nieświadomości tematu (stąd moje posty powyżej), może dlatego, że jestem z natury bardzo ufną osobą i nie upatruję w innych ludziach z góry jakiejś nieuczciwości, ale po ww lekturze nie chce mi się dociekać prawdy. Bo to wszystko jest po prostu obrzydliwe. Mam nadzieję, że są ludzie, którzy kochają psy, a hovcie w szczególności, i wszystko, co napiszą lub powiedzą, będzie o psach i dla ich dobra. Pozdrawiam, piszcie, bo wątek fajny i szkoda, żeby spadał. bingo-ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 08.09.2005 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witam, Miło mi, że temat kochanych hovciów powrócił. Tajemniczy Hovek również i mnie bardzo intryguje, pisałam do Niego na priva, niestety bez odzewu. Hej tam, Hovek, co z Tobą? Przyznaję, że w ostatnim czasie prześledziłam klubowe fora hovciów, forum gazety wyborczej i włos zjeżył mi się na głowie (to najdelikatniejsze określenie moich odczuć) To, co tam przeczytałam, przekroczyło moje wyobrażenie na temat dobrego smaku, kultury osobistej i w ogóle człowieczeństwa. A mówi się, że zwierzęta łagodzą obyczaje... Moja konkluzja: nic więcej na tych forach n i e c z y t a m. A moją hovcię będę miała w przyszłym roku, już zdecydowałam się na neutralną hodowlę i hodowczynię spoza układu. Jakiś czas tkwiłam w totalnej nieświadomości tematu (stąd moje posty powyżej), może dlatego, że jestem z natury bardzo ufną osobą i nie upatruję w innych ludziach z góry jakiejś nieuczciwości, ale po ww lekturze nie chce mi się dociekać prawdy. Bo to wszystko jest po prostu obrzydliwe. Mam nadzieję, że są ludzie, którzy kochają psy, a hovcie w szczególności, i wszystko, co napiszą lub powiedzą, będzie o psach i dla ich dobra. Pozdrawiam, piszcie, bo wątek fajny i szkoda, żeby spadał. bingo-ada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hovek 08.09.2005 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Witej bingo-ada! Niestety nie dostałem od Ciebie żadnej prywatnej wiadomości, przed chwilą sprawdzałem. Napisz, chętnie odpowiem jeżeli moja wiedza oczywiście nie będzie zbyt skąpa.No, no fora gazety jedno z nich założone przez Panią AP a drugie przez Panią MI, super bagno i szambo. Witaj Rbit Inbreed to miernik tzw. pokrewieństwa lub inaczej skojarzeń krewniaczych i generalnie powinno się unikać skojarzeń psów, u których w rodowodach występują wspólni przodkowie. Aby wybrać jak najlepszego hovka dla siebie trzeba po pierwsze poznać hodowcę i jego sukę/suki. Jak już szczenięta się urodzą odwiedzać ich jak najczęściej i zobaczyć w jakich warunkach są hodowane, jak reagują na obcych, jak je traktują właściciele. Potem należy też poprosić o wynik testów (niech je przeprowadza ktoś z uprawnieniami ze związku sędzia pracy lub eksterieru, kierownik sekcji). Z nich dowiecie się jaki jest wasz przyszły hovek (jeśli jest bojażliwy należy się zastanowić czy go brać) na co w trakcie jego rozwoju powinniście szczególnie zwrócić uwagę. hovek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 10.09.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Muszę się, a w zasadzie Etnę pochwalić. Dzisiaj na Krajowej Wystawie Psów w Warszawie (a jest to w jej karierze dopiero druga wystawa) otrzymała CWC (złoty medal - I lokata w klasie pośredniej) i tytuł "najlepsza suka w rasie", czyli najlepsza ze wszystkich grup wiekowych!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.09.2005 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Gratuluje ckwadracie ciesze sie razem z Wamipozdrowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 11.09.2005 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Dzięki Rrmi. Wczoraj nie chciałem zapeszać ale dzisiaj był dalszy ciąg - Klubowa Wystawa Molosów (II grupy według FCI, do której należy m.in. hovawart). No i Etna zgarnęła.. znowu złoto i kolejne CWC i tytuł Klubowy Zwycięzca Roku . Do pełnego Championatu brakuje nam zatem już tylko jednego CWC. Ale aby po niego startować musimy odczekać pół roku, bo pomiędzy pierwszym i ostatnim, trzecim CWC musi upłynąć co najmniej 6 miesięcy (takie są przepisy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bingo-ada 11.09.2005 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Gratulacje dla ckwadrat i dla Etny - wszystko wiem, byłam przy ringu na obydwóch wystawach i kibicowałam Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts