salik 22.11.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Możecie polecić jakiś dobry termometr/higrometr do pomiarów w domu z rekuperatorem? Na Allegro pełno tego, o różnej dokładności i nie wiadomo na co się zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 22.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 szczerze mówiąc każdy będzie dobry pomiary domowe nie wymagają szczególnie dużej dokładności. Dla pomiaru większe znaczenie będzie miało to, gdzie umieścisz higrometr [ ruch powietrza przy higrometrze, ewentualne nasłonecznienie, grzejniki a nawet żarówki ] Myślę, że elektroniczne będą bardziej dokładne, a ewentualne zmiany bardziej czytelne. Najważniejsze jest i tak obserwowanie zmian wilgotności i przeciwdziałanie nadmiernemu wzrostowi poziomu wilgoci. całą masę higrometrów znajdziesz np. tutaj: http://www.conrad.pl/Termometry,-higrometry.htm?websale7=conrad&ci=SHOP_AREA_17192_0510041 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 22.11.2012 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Dla mnie dokładność wskazań temperatury na poziomie 1-1.5 stopnia, jednak ma znaczenie. Szczególnie przy próbie wysterowania podłogówki, w połączeniu z reku. No i przy rekuperatorze, to raczej chcę przeciwdziałać spadkom wilgotności, a nie wzrostom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.12.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 No nie wymagają dużej dokładności ale chciałbym mieć jakąś. np do 5%. Mam nawilżacz camry który ma wbudowany higrometr i pokazuje cuda - praktycznie zawsze poniżej 40% niezaleznie od pory roku, pomieszczenia itd. Nawilżacz chodzi pol dnia a wilgotność pokazuje np tylko 4% wyższą. Pożyczyłem też elektroniczny za 20zł - wiem że chinczyk ale też pokazywał cuda - raz 30%, raz 45% bez sensu. Ma ktoś jakiś sprawdzony model higrometru w normalnej cenie? Może być stacja pogodowa z dobrym czujnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 13.12.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Dobrym rozwiązaniem może okazać się higrometr analogowy włosowy. ten przynajmniej nie wariuje. różne modele ma w ofercie conrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 15.12.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 mam od kilku lat taki http://allegro.pl/higrometr-termo-higrometr-germany-certyfikat-ce-i2818994521.html i spokojnie mogę go polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 22.08.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Podciągam wątek. Wiele typów nie padło, może teraz będzie lepiej. Podpowiedzcie chociaż, z jakiej firmy brać pod uwagę, najlepsze byłoby połączenie termometru z higrometrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.08.2014 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2014 Podciągam wątek. Wiele typów nie padło, może teraz będzie lepiej. Podpowiedzcie chociaż, z jakiej firmy brać pod uwagę, najlepsze byłoby połączenie termometru z higrometrem. dobre są Testo np. 625 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flawia 23.08.2014 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2014 Dzięki za odpowiedź - ten jest stanowczo za drogi. Potrzebuję do mieszkania, czy znajdzie się coś z 10 razy tańszego , co równie dobrze spełni swoją funkcję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarecki.w 19.01.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2017 A ja ostatnio zakupiłem bardzo fajny i niedrogi higrometr z funkcją termometru i zegara firmy MesMed. Można go wszędzie postawić lub zawiesić na ścianie. Dodatkowo ma funkcję budzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts