marcef 22.11.2012 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Założenie jest takie żeby grawitacyjnie doprowadzić ciepło z wkładu czyli z obudowy DGP do konkretnych kratek wylotowych z obudowy kominka na parterze oraz pionowo do góry do dwóch pomieszczeń które są bezpośrednio nad kominkiem. Obudowa DGP ma 4 wyloty więc 2 poszłyby na parter a dwa do góry. Nie bedzie tu żadnej turbiny ani nic takiego - ot zwykła grawi. Czy moze chce przedobrzyć bo wystarczyłoby zrobić zwykłe kratki wylotowe w obudowie komnika tak by grrzały na dole , a na góre do tych dwóch pokoi po porostu wykuć dziure w stropie przy ścianie zakończyć zwykła kratką i niech samo śmiga do góry bez instalowania żadnych kanałow wychodzących z obudowy DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Nie ma czegoś takiego jak obudowa DGP.Z np.systemem Dystrybucji-podziału gorącego powietrza tak.Zapewne obudowę wkładu masz inną a zastanawiasz się nad systemem rozprowadzenia tego ciepłego-ogrzanego powietrza.Jako użytkownik a nie fachowiec powiem ,że jak dla mnie lepiej jest rozprowadzać uzyskane ciepełko docelowa tam gdzie chcemy.Same kratki jak to kratki.To ty jesteś dysponentem gdzie ma być ci ciepło a gdzie nie. Zapewne sie mylę i branże uzna to za rażący błąd ale ja tak bym skupiał swa uwagę gdybym miał system DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 23.11.2012 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Marcef, pierwsza myśl wzorcowa, ale z drugą to jak w porzekadle: "lepsze jest wrogiem dobrego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Czy moze chce przedobrzyć bo wystarczyłoby zrobić zwykłe kratki wylotowe w obudowie komnika tak by grrzały na dole , a na góre do tych dwóch pokoi po porostu wykuć dziure w stropie przy ścianie zakończyć zwykła kratką i niech samo śmiga do góry W ten sposób całe ciepłe powietrze "wyśmiga" ci na tę górę, jeśli nie zastosujesz ocieplonych rur "transportowych" i choćby jakichś marketowych przepustnic regulacyjnych lub anemostatów dławiących na wylotach. Edytowane 24 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcef 01.12.2012 00:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2012 To że wyśmiga mi to powietrze na górę to chyba dobrze , bo kominki u znajomych mają te przypadłość że na parterze robią piekło (pomimo otwartych przestrzeni salon-kuchnia- gościnny) a na góre żaden nie zrobił rozprowadzenia a otwartą klatką to tak średnio sie nagrzewa. Mam nadzieję uzyskać ciepło na parterze od samego wkładu czyli od szyby i co nieco od kratek w obudowie a resztę grawitacyjnie pogonić na piętro, oczywiście kratki na piętrze powinny miec żaluzje czy inną zastawkę żeby w razie W , była jakaś regulacja.W końcu kupiłem wkład basia z kratek który nie ma przewidzianej obudowy do DGP więc temat precyzyjnego kierowania ciepła pod wskazane adresy mam z głowy. Zostają zwykłe kratki - z żaluzjami czy tez zastawkami ewentualnie jedna przepustnica na parterze w celu wypuszczenia ciepła do góry lub zaprzestania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts