Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EKO-BIO 2500 po 20 m-cach użytkowania

compi

Recommended Posts

Nawet trochę dłużej, ale liczę pełne obciążenie. Dwa dni temu przy okazji wizyty szambiarki u sąsiada wyczyściłem komorę główną. Spodziewałem się większej ilości jakiegoś papierowego "błota" lub "gliny" na dole, a znalazłem niewielką warstwę osadu typu kozie bobki. Producent zaleca czyszczenie +- co 9 m-cy. Sprawdziłem filtr pompy powietrza - nie ma co wymieniać, jest prawie czysty. Co dwa lata producent zaleca wymianę membrany. Wiosną to sprawdzę. Na dzień dzisiejszy, gdyby nie niespodzianki z wysokim poziomem wód gruntowych w ub. roku i związane z tym kłopotliwe czasem (szczególnie zimą) wypompowywanie wody ze studni chłonnej, uznałbym ten zakup za strzał w dziesiątkę. Producent jednak nie jest winny zmianom w przyrodzie : ).

Tylko co tu pisać jak nic się kompletnie nie dzieje. Poziom wód gruntowych niski, więc nawet nie ma czego doglądać w studni chłonnej, bakterie na wszelki wypadek wrzucone do kibelka, pozostało jedynie obsypanie samej oczyszczalni, ale najpierw muszę ocenić jak będę równał teren wokół domu i dopiero będę mógł dokupić odpowiednie nadstawki do eko. Mogłem ją obsadzić te 20-30cm wyżej, ale przy kilkunastu metrach odległości od domu wymagany spadek zrobił swoje i stąd potrzeba przedłużenia/podwyższenia włazów.

• 1 year później...