Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyskakujący bezpiecznik

Recommended Posts

Niewątpliwie masz rację pisząc, że ta rozdzielnia jest zbyt prosta (a także zrobiona ze zbyt oszczędnie dobranych materiałów), ale czy naprawdę uważasz, że pokazanie kompletnie niezrozumiałego dla laika schematu lepszej rozdzielnicy, pomoże im w problemie?

J.

Ja na prądzie się nie znam zupełnie, nie wiem jak powinna wyglądać rozdzielnia. Jednak z tego co czytałam takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane. No i chyba nie wszystkim w święta wyskakuje bezpiecznik?

W każdym razie dziś też nie udało się znaleźć przyczyny, jednak dziękuję wszystkim za rady.

Elektryk wezwany, będzie jutro. To pogadam o "rozbudowaniu" rozdzielni, bo raczej wymieniać wszystkiego na inną firmę nie będę. Te chinty to aż takie kiepskie?

Chint to stosunkowo nowa marka i z odium chińszczyzny. Miarodajna opinia to taka- " Mam chinta pięć lat lat, zero problemów", " Dwa lata, połowa do wymiany". Takich opinii o Chincie nie ma.

Mam wrażenie, że "chińszczyzna" jest czasem wzmacniana przez "polszczyznę".

Instalator nie przedstawił Ci ryzyka instalacji z jedną różnicówką, niezależnie od producenta osprzętu. Typowym problemem jest wspomniana awaria lampek w czasie świąt. Wracasz do domu, jest ciemno, posługując się zapalniczką stwierdzasz, że wywala różnicówka. Zimno, piec nie działa , telefon też, komórka rozładowana, elektrycy pijani i.t.d..

W Twoim przypadku, alternatywą dla rozbudowy instalacji jest pozostawienie części gniazdek i oświetlenia poza różnicówką, co jest lepszym rozwiązaniem niż podłączenie wszystkiego pod jedną.

Edytowane przez irqul

W Twoim przypadku, alternatywą dla rozbudowy instalacji jest pozostawienie części gniazdek i oświetlenia poza różnicówką, co jest lepszym rozwiązaniem niż podłączenie wszystkiego pod jedną.
W tym przypadku (i w każdym innym) jest to "rada" kompletnie nie na miejscu.

Autor takiej "rady" elektrykiem na pewno nie jest.

Dziś żadne gniazdo w mieszkaniówce nie może być pozbawione ochrony RCD.

PN HD 60364 4-41 się głęboko kłania.

Uznane zasady wiedzy technicznej również.

To pogadam o "rozbudowaniu" rozdzielni, bo raczej wymieniać wszystkiego na inną firmę nie będę. Te chinty to aż takie kiepskie?

Zabezpieczenie u Ciebie jest dobre, i różnicówka raczej jest również dobra, bo działa i to dobrze że działa bo :"zabezpiecza" i nie przed zwarciem.

Podając Ci linka miałem na myśli pokazanie sposobu zabezpieczenia nie jedną "główną" ale kilkoma różnicówkami poszczególnych obwodów(to jest poradnik a nie reklama firmy) co do których mamy podejrzenie, że może dojść do porażenia prądem elektrycznym.

Takie obwody to głównie gniazda pralni, kuchni, pokoju dziecięcego. Zabezpieczenie np pompy wody w studni głębinowej wyłącznikiem różnicowo prądowym mija się z celem.

W Twoim przypadku należało by zasilić wszystkie zabezpieczenia z pominięciem wyłącznika różnicowo prądowego( u Ciebie trójfazowego), a następnie tylko wybrane obwody zabezpieczyć różnicówkami(np jednofazowymi) i to wystarczy.

Po pierwsze będzie Ci łatwiej w przyszłości zlokalizować wadliwie działający odbiornik.

Po drugie będziesz maił pewność, że niespodziewanie nie zgaśnie Ci światło w całym domu.

A w Twoim przypadku podejrzewam jakieś połączenie przewodu żółto zielonego z niebieskim w gniazdkach.

...zabezpieczenia nie jedną "główną" ale kilkoma różnicówkami poszczególnych obwodów...co do których mamy podejrzenie, że może dojść do porażenia prądem elektrycznym.

Takie obwody to głównie gniazda pralni, kuchni, pokoju dziecięcego.

Pisałem o normie PN HD 60364 4-41, ale jak widać nie do każdego to dociera.

Norma wyraźnie informuje o obowiązkowym zastosowaniu wyłącznika RCD we wszystkich obwodach gniazdowych. Ponadto arkusz 7-701 dotyczący łazienek wymóg stosowania RCD jeszcze bardziej zaostrza.

Więc wszystkie gniazda należy traktować jednakowo niezależnie od pomieszczenia w którym je zamontowano.

I tak na marginesie, to oprócz wyłącznika różnicowoprądowego są inne środki ochrony przed porażeniem.

Takie jak obniżenie napięcia czy separacja.

I należy je stosować tam, gdzie z powodów niekorzystnych warunków środowiskowych możliwość wystąpienia porażenie jest zwiększona.

Ja na prądzie się nie znam zupełnie, nie wiem jak powinna wyglądać rozdzielnia. Jednak z tego co czytałam takie rozwiązanie jest powszechnie stosowane. No i chyba nie wszystkim w święta wyskakuje bezpiecznik?

"Standard" na dziś to 3 lub 4 RCB. 3 jednofazowe (na każdą z faz) i z nich odbiory jednofazowe oraz opcjonalna różnicówka trójfazowa (jeśli są odbiorniki trójfazowe). Odbiornikiem trójfazowym jest hydrofor, pompa ciepła, duży klimatyzator, urządzenia warsztatowe typu "krajzega na siłę". Wspólny aparat trójfazowy na obwody jednofazowe to "standard" z ubiegłego wieku.

Pisałem o normie PN HD 60364 4-41, ale jak widać nie do każdego to dociera.

Kolego poczytaj sobie tą normę, a nie cytuj jakiś głupot to RAZ, albo naucz się czytać ze zrozumieniem bo treść "Więc wszystkie gniazda należy traktować jednakowo niezależnie od pomieszczenia w którym je zamontowano." jest tak jak cała Twoja odpowiedz Twoją własną interpretacją wspomnianej normy.

Norma jednoznacznie informuję że

"...W układach zasilanych napięciem przemiennym (ac) powinna być zastosowana ochrona uzupełniająca za pomocą urządzeń ochronnych różnicowoprądowych o znamionowym prądzie różnicowym nieprzekraczającym 30 mA

w obwodach odbiorczych gniazd wtyczkowych o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, które są przewidziane do powszechnego użytkowania i obsługiwania przez osoby niewykwalifikowane, oraz

w obwodach zasilających urządzenia ruchome o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 32 A, używane na zewnątrz."

Bo inaczej według Ciebie każde zastosowanie innego sposobu zabezpieczenia przed porażeniem jest niedopuszczalne......Wszyscy wymieniać zabezpieczenia na różnicowo pądowe !!!! :)

Po drugie to odpowiada się pytającemu, a nie odpowiadającemu na pytanie

Dobrze, że kolega rozwiązał sobie już ten problem, ale powinien zastanowić się nad niewielką przeróbką zabezpieczeń swojej instalacji.

Kolego akurat mnie do czytania normy zachęcać nie musisz.

Natomiast sam powinieneś spróbować to co mi zalecasz.

Czyli zrozumieć to co z normy cytujesz.

Bo cytat i to co radziłeś w poście nr 28

...zabezpieczenia nie jedną "główną" ale kilkoma różnicówkami poszczególnych obwodów...co do których mamy podejrzenie, że może dojść do porażenia prądem elektrycznym.

Takie obwody to głównie gniazda pralni, kuchni, pokoju dziecięcego.

to dwie sprzeczności.

Ale masz rację. Cytowałem głupoty.

Również Twego autorstwa.

Edytowane przez kkas12

• 2 weeks później...
  • 5 years później...
Witam. mam problem również z wyskakującym bezpiecznikiem w skrzynce budowlanej. A dokładnie to wywala główny ten potrójny połączony. Skrzynkę kupiłem używaną od gościa po pierwszej budowie on miał ją podłączoną prosto do słupa i w skrzynce miał licznik. U mnie jest podłączona pod skrzynkę główną na słupie i licznik sobie dodatkowo dokupiłem. Są bezpieczniki od 400v , 230v i różnicówka oraz główny. Wywala ten główny jak napisałem potrójny-połączony. reszta bezpieczników jest wyłączona tzn. mają czerwone pola jak przestawie na zielone jest tak samo. Jak wyłączyłem na słupie bezpieczniki a w budowlanej zostawiłem włączone a potem znów włączyłem to od razu wywaliło.