Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop drewniany warstwy a akustyka

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam w projekcie strop drewniany z dwuteowników, zamierzam od dołu zrobić go tak: boazeria na stelażu, wełna mineralna 10-15cm, płyta osb 25 mm frez klejona między sobą położona na filcu bez przybijania, dookoła, wzdłuż ściany 1 cm filcu a na tę płytę osb przykleić od razu mozaikę przemysłową.

Projektant dał mi kilka opcji warstw do wyboru, ale to by było strasznie drogie...i tu pytanie czy akustycznie będzie to tragedia jeśli zrobię taki strop jak wyżej, zamiast dodawać jeszcze jedną warstwę osb i wełnę twardą między drugą osb?

Ewentualnie zastanawiam się czy zamiast 25 mm raz nie dać 18 mm i 12 mm a pomiędzy nimi wełnę...

• 1 month później...

Pytanie co oznacza zwrot "tragedia".

Proponowane rozwiązanie jest rozwiązaniem moim zdaniem słabym o niskich właściwościach akustycznych.

Może być zadowalające zależy jakie pomieszczenia (przeznaczenie i właściciel) rozdziela strop w budynku.

Lepsze moim zdaniem rozwiązanie

od góry

- warstwa wykończeniowa np wykładzina PCV lub mozaika

- 2xOSB z opaską obwodową wokół ścian

- warstwa sprężysta 2 cm

- OSB jako podkład

- Konstrukcja stopu +wypełnienie

sufit podwieszany 2XG-K pełny systemowy

Strop drewniany jest specyficznym rodzajem stropu,przy wykonaniu którego wszelkie oszczedności będą się" mścić" latami,a zwłaszcza te zwiazane z jego akustyką.Dlatego posłuchaj projektanta.Stosujac proponowane rozwiązanie,w krótkim czasie dołączysz do grona przeciwników tego rodzaju stropu,gdyż słyszeć będziesz praktycznie kazdy wykonany na nim krok.Koszty można obniżyć :zamiast płyt z twardej wełny możesz zastosować styropian(chociaż ja to pierwsze rozwiazanie sobie chwalę),zamiast drugiej warstwy płyt osb możesz użyć znacznie tańszych płyt wiórowych,łączonych takze na wpóst i pióro.Dodam jeszcze,że grubość pierwszej warstwy płyt osb jest ściśle uzależniona od rozstawu belek ,na których spoczywają.(producenci płyt mają na swoich stronach odpowiednie tabele przeliczeniowe, z których dowiesz się czy przy swoim rostawie dwuteowników mozesz zastosować zamiast osb gr.25 osb gr18).

• 10 months później...

Podbijam temat, bo mam w planach podobny strop jak Sempronia.

Zastanawiam się dlaczego piszecie, że się nie sprawdzi i będzie słychać kroki, skoro powinien je wytłumić ów filc. Takie rozwiązanie było też opisane w Muratorze.

Ale może po kolei....

W tej chwili mam gołe belki stropowe (dolny pas wiązarów w systemie Mitek; strop między parterem, a użytkowym poddaszem), na który z góry zamierzam nabić paski filcu gr. 10 mm, na nie deski 25 mm, a na nie płyty MFP 22 mm. Te deski tylko na łączeniach płyt i w połowie ich szerokości. Zostały mi z wcześniejszych etapów budowy. Na płytach MFP będzie pianka (typowa, pod panele) i panele. Pomiędzy belkami stropowymi ułożę 50 mm wełny mineralnej dla tłumienia dźwięków powietrznych, a od dołu będą sufity podwieszane z płyt GK.

Problem mam na styku filcu i owych desek: czy Waszym zdaniem warstwa płyt (łączonych deskami) powinna pozostać niezwiązana z belkami (podłoga pływająca), czy też można owe deski przykręcić wkrętami (przez filc). Innymi słowy: wkręty (w sumie ~180 szt. na powierzchni ~73 m2) przeniosą dźwięki uderzeniowe, czy też nie?

• 2 weeks później...
Do łączenia płyt z legarami (deskami) należy używać gwoździ lub wkrętów o długości przekraczającej 2,5x grubość użytej płyty. Odległości między gwoździami na podporach skrajnych nie mogą przekraczać 15cm, a na pośrednich 30cm. Minimalna odległość gwoździa od krawędzi płyty nie może być mniejsza niż 1cm a od narożnika 2,5cm. Edytowane przez Elfir

• 5 weeks później...

O tym nie zawsze myśli projektant, nie pamięta inwestor budujący dom. A potem dom jest gotowy, zaczynamy mieszkać i... jest problem z hałasem. Słychać każdy krok na poddaszu, dudnienie i stuki. Strop bez dobrej izolacji akustycznej reaguje jak pudło rezonansowe gitary! O właściwej izolacji akustycznej stropu opowiada nasz film z cyklu "Stan surowy bez błędów". Zapraszamy do obejrzenia filmu!

Edytowane przez Redakcja