Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wienerberger, Kozłowice czy Owczary

Recommended Posts

Witam,

Jestem na etapie zakupu cegły na budowę domu 2W z pustaka 25 P+W. Mam dylemat - może pomożecie :) Takie mam oferty i nie wiem co wybrać:

Wienerberger Porotherm 25 P+W 4,8zł sztuka plus Porotherm 11,5 P+W 4,3 zł sztuka to na fakture plus cegła pełna 0,85 zł kl.20 netto bez faktury

Kozłowice Mega-Max 25 P+W 4,6 zł sztuka plus 11,5 P+W 4,45zł plus cegła pełna 0,85 zł kl.15 wszystko na fakture

Ostatnia pozycja najbardziej opłacalna - ale panuje opinia że są kiepskiej jakości wśród murarzy na moim terenie a w hurtowniach mówią że 2 lata temu zmieniła się linia produkcyjna i jest o niebo lepiej i tylko tą cegłą handlują (wiem że tu wchodzi 12,5 cegły na m2 ale i tak jest taniej ok. 1000zł na całości)

Termoton 25 P+W 3,8 zł sztuka na fakture, 11,5 P+W nie pytałem plus cegła pełna bez faktury 0,85 zł kl.20

Cenowo Wienerberger i Kozłowice różnią się na całości 200 zł a od Owczar już oba min. 1000 zł.

Co byście brali? Mają rację z tymi owczarami - kruchsze są widać to na specyfikacji w normie ale resztę mają identyczną.

Poradzicie ?

(cegła pełna z lokalnych cegielni! Nie z tych producentów)

Wiem, kozłowic i wienerbergera wchodzi tyle samo czyli 10,7 na m2 a owczar 12,5 na m2. Chyba zakupie Wienerbergera.

Czytając temat który podałeś na Leiera raczej się nie skusze :) To już w ogóle u Nas nie sprzedają :)

Witam szczerze i z ręką na sercu polecam ci Wienerberger Porotherm u mnie murarze zachwalali ten pustak przedewszystkim żę równy, a na temat owczar i leiera złyszałem że kruche i słabo trzymają wymiary, a na paletach nic nie było u dołu rozwalone jedynie jak kupiłem palety z działówkami 11,5 to zdarzyło się ale było tego mało i raczej nie zawracaliśmy sobie tym głowy bo wszystko się wykorzystać dało:)

p.s ja budowałem domek z takiego samego pustaka 25 p+w zobacz w dzienniku:) pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam,

Też jestem na podobnym etapie wyboru materiału na ściany, w projekcie miałem zapisanego Porotherma 25 P+W. Z tego co się zorientowałem po prawie rocznym rozeznaniu i to co mówią fachowcy, ekipy budowlane, także sprzedawcy na składach budowlanych to Porotherm uchodzi za pustak bardzo kruchy, o ile dobrze pamiętam to głównie dlatego, że jest dodatkowo napowietrzany czy jakoś tak o ile dobrze powtarzam

( plus za to, ze przyjmują na koniec budowy uszkodzone, popękane pustaki - podobno ).

Ja osobiście idę w Kozłowice Pustak Max 30 P+W na ściany zewnętrzne, nośne wewnętrzne zostają 25 P+W, przejrząłem dodatkowo kilkanaście tematów w internecie i nie widziałem złej opinii o Kozłowicach co mnie osobiście bardzo cieszy bo staram się szukać materiałów na budowę głównie polskich producentów.

Ale nie twierdzę oczywiście, że Wienerberger jest zły, ale po tym czasie osobiście uważam, że Cerpol Kozłowice produkuje jednak lepszą ceramikę.

O Owczarach nic nie powiem bo nie brałem pod uwagę, ale bardzo dobre opinie słyszałem także o ceramice z cegielni Lewkowo ( rejon mazurski o ile dobrze pamiętam )

Mam nadzieję, ze pomogłem...

pozdr

Edytowane przez tomi-ei

wlasnie zamykam stan surowy. Przed budowa scian napalilem siena cegle Owczary, byla znacznie tansza jak wienerberger - za sztuke 3,68. W zasadzie zdecydowalem sie na te pustaki i pojechalem je obejrzec i....

jak szybko pojechalem tak szybko wrocilem kupujac op drodze wienerbergera. Cegla jest na max krucha i niemal rozsypywala sie w rekach. Nie chce myślaeć co by bylo jak by przyjechala (ile by się rozpadło po drodze). wienerberger, 300m2 ścian i ani jeden pustak nie był pęknięty.

Pojedz do składu obejrzyj cegłe i zadecyduj....

Witam czy ktoś z was budował w tym roku z pustaków OWCZARY byłbym wdzięczny za opinie od tych co faktycznie mieli do czynienia z tymi pustakami na budowie a nie od kogoś kto coś gdzieś kiedyś słyszał.Oglądałem te pustaki w hurtowni i wyglądają dobrze ładnie dzwonią i są ładnie wypalone. Facet z hurtowni mówił że bardzo poprawili jakość produkcji w porównaniu do poprzednich lat. Nie było widać różnicy między winerbergerem a jak nie widać różnicy to po co przepłacać.Proszę o opinię tegorocznych inwestorów.

Witam czy ktoś z was budował w tym roku z pustaków OWCZARY byłbym wdzięczny za opinie od tych co faktycznie mieli do czynienia z tymi pustakami na budowie a nie od kogoś kto coś gdzieś kiedyś słyszał.Oglądałem te pustaki w hurtowni i wyglądają dobrze ładnie dzwonią i są ładnie wypalone. Facet z hurtowni mówił że bardzo poprawili jakość produkcji w porównaniu do poprzednich lat. Nie było widać różnicy między winerbergerem a jak nie widać różnicy to po co przepłacać.Proszę o opinię tegorocznych inwestorów.

zastanawialem sie nad zakupem w czerwcu i w czerwcu je ogladalem. Byly lipne. Fakt ze ogladalem w castoramie, moze tam daja 2 kategorie. Jezeli faktycznie jest 2 linia i tam robia dobry produkt to czemu nie. Ja wybralem wienerbergera, choc staram sie budowac z polskich materialow w miare mozliwosci wlasnie ze wzgledu na jakosc ogladanych owczarow

Plusem wienerbergera są jego wymiary. Mniej pustaków na m2 i otrzymanie lepszego, większego przewiązania bez stosowania docinek. Dla wienerbergera przewiązanie wychodzi ponad 12cm, a dla owczar 7,5cm. Z teorii, minimalne przewiązanie powinno wynosić 0,4 wysokości pustaka. Z moich obliczeń wienerberger przekracza o ponad 2cm wymagane minimum, natomiast owczarom brakuje jakieś 2cm.

Plusem wienerbergera są jego wymiary. Mniej pustaków na m2 i otrzymanie lepszego, większego przewiązania bez stosowania docinek. Dla wienerbergera przewiązanie wychodzi ponad 12cm, a dla owczar 7,5cm. Z teorii, minimalne przewiązanie powinno wynosić 0,4 wysokości pustaka. Z moich obliczeń wienerberger przekracza o ponad 2cm wymagane minimum, natomiast owczarom brakuje jakieś 2cm.
Nie ilość pustaków na m2 a cena jednego pustaka i tak owczary 3.1zł x12.5szt/m2=38,75m2 ściany, poroterm 4.3złx10.7m2 ściany=46.01m2ściany. Owczry wychodzą zdecydowanie korzystniej

Nie ilość pustaków na m2 a cena jednego pustaka i tak owczary 3.1zł x12.5szt/m2=38,75m2 ściany, poroterm 4.3złx10.7m2 ściany=46.01m2ściany. Owczry wychodzą zdecydowanie korzystniej

Kolego, nic nie pisałem o cenie tych dwóch pustaków. To, że owczary wychodzą taniej, to każdy wie. Nie można przyjmować ceny jako jedynego kryterium. Mniej pustaków na 1m2 = krótszy czas wymurowania 1m2 . Plus w tym względzie dla wienerbergera.

U mnie postawiono budynek w tym roku z wienerbergera. na budowę przyjechały 2 dostawy w odstępie czasu około 1,5 tyg. Na pierwszą dostawę majstry narzekały, że kruchy, krzywy itp. Z drugiej byli zadowoleni. Już po samym kolorze widać że zupełnie inna cegła.

A teraz jak jesienią przyszły silne wiatry to bylem zaszokowany jak nie szczelny jest mur - jak przyłożyłem, rękę do muru w miejscu łączenia P+W to czułem jak wieje wiatr. Owszem przyjdzie ocieplenie i tynki i tego nie będę odczuwał w domu ale jakiś niesmak pozostaje i gdybym budował się jeszcze raz to zastanowił bym sie 2 razy czy na pewno poroteherm wienerbergerato dobry wybór.

2012-07-16 18.40.00.jpg2012-07-25 17.32.08.jpg

U mnie postawiono budynek w tym roku z wienerbergera. na budowę przyjechały 2 dostawy w odstępie czasu około 1,5 tyg. Na pierwszą dostawę majstry narzekały, że kruchy, krzywy itp. Z drugiej byli zadowoleni. Już po samym kolorze widać że zupełnie inna cegła.

A teraz jak jesienią przyszły silne wiatry to bylem zaszokowany jak nie szczelny jest mur - jak przyłożyłem, rękę do muru w miejscu łączenia P+W to czułem jak wieje wiatr. Owszem przyjdzie ocieplenie i tynki i tego nie będę odczuwał w domu ale jakiś niesmak pozostaje i gdybym budował się jeszcze raz to zastanowił bym sie 2 razy czy na pewno poroteherm wienerbergerato dobry wybór.

[ATTACH=CONFIG]154889[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]154890[/ATTACH]

Sądząc po kolorze, to ja miałem te drugie, nie bylo zadnego kłopotu - nic nie było potłuczone ani zniszczone a pustaki proste.

To co piszesz to fakt, miedzy szczelinam czasem wieje, ale welna i tynk wszystko uszczelni.