CheNelly 23.11.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam,mam problem z rurą spalinową wychodząca z piecyka kominkowego, a mianowicie piecyk ma podłącze do rury z tyły, z mężem chcielibyśmy podłączyć rurę w nastepujący sposób:- do piecyka podłączone byłoby kolanka, potem rura spalinowa około długości 1 metra pionowo w górę, a potem znowu kolanko i rura wchodziłaby w ścianę do kotłowni. Problem jest taki, że ściany są wykonane z suporexu i budowlańcy powiedzieli mi, że nie mogę tego tak zrobić, bo rura będzie się bardzo nagrzewała i istnieje ryzyko, że ściana się zapali od gorącej rury. Zaproponowali mi, że rurę pokrują wełną ogniotrwałą i potem wszystko zabudują, ale ta opcja mi sie nie podoba kompletnie, nie chce zabudowywać piecyka ani rury w żaden sposób. Jest też druga opcja - że po prostu piecyk kominowy będzie stał przy ścianie i rura będzie wchodziła bezpośrednio do ściany kotłowni... tylko, że znowu mi powiedzieli, że będzie trzeba to zabudować.No i sama nie wiem, czy mnie próbują naciągnąć na koszta czy co... W sumie w wielu domach, gdzie były kuchnie węglowe, rura często przechodziła blisko ściany. Może jest jakiś spobós na izolację kawałka ściany, bez potrzeby zabudowy? Może gdyby rura była by bardziej odsunięta od ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.11.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam. Czy aby na pewno budowlańcy powiedzieli że "suporex" się zapali od tej rury? Może chodziło im o to że np. może tynk popękać, albo farba złuszczyć? Możesz śmiało zrobić kolanko+rura+kolanko. Ale w ścianie kominowej wmuruj nypelek przyłączeniowy żeby uniknąć obmurowywania samej rury / kolanka. Panom budowlańcom podziękuj za te rady ... bądź dla nich miła bo z wariatami nigdy nic nie wiadomo ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CheNelly 23.11.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) Witam. Czy aby na pewno budowlańcy powiedzieli że "suporex" się zapali od tej rury? Może chodziło im o to że np. może tynk popękać, albo farba złuszczyć? Możesz śmiało zrobić kolanko+rura+kolanko. Ale w ścianie kominowej wmuruj nypelek przyłączeniowy żeby uniknąć obmurowywania samej rury / kolanka. Panom budowlańcom podziękuj za te rady ... bądź dla nich miła bo z wariatami nigdy nic nie wiadomo ... Pozdrawiam. Tak, powiedzieli dokłądnie tak, że jeśli zostawię rurę bez izolacji i obudowania jej, to suporex się podpali. A co to jest nypelek przyłączeniowy? W jakiej odległości od ściany powinna być rura spalinowa? Edytowane 23 Listopada 2012 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.11.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam.Rurkę daj 10-15 cm od ściany. Jak na ścianie będzie np. klinkier, granit, cegła, kafel, to można spokojnie bliżej - to materiały pochłaniające sporą ilość energii i akumulujące ją w sobie (oddają ją potem przez kilka godzin jak nie pali się już w piecyku).Takie przyłącze to wkładka stalowa, którą wmurowuje się w ścianę komina i do niej dopiero podłącza się rurę dymową. Dzięki temu rozszerzająca się podczas palenia rura nie powoduje pękania ściany w miejscu jej przyłączenia - kompensuje to luz między wkładką (podwójną lub pojedynczą) a rurą dymową.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 17.02.2013 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam. Rurkę daj 10-15 cm od ściany. Jak na ścianie będzie np. klinkier, granit, cegła, kafel, to można spokojnie bliżej - to materiały pochłaniające sporą ilość energii i akumulujące ją w sobie (oddają ją potem przez kilka godzin jak nie pali się już w piecyku). Takie przyłącze to wkładka stalowa, którą wmurowuje się w ścianę komina i do niej dopiero podłącza się rurę dymową. Dzięki temu rozszerzająca się podczas palenia rura nie powoduje pękania ściany w miejscu jej przyłączenia - kompensuje to luz między wkładką (podwójną lub pojedynczą) a rurą dymową. Pozdrawiam. Witaj, czy taką wkładkę o której piszesz można zastosować do komina z wkładem ceramicznym: wkład -> rura fi 180+wkładka+sznur -> w komin fi200 ? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.02.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam.Do kominów ceramicznych są w tej chwili dostępne bez problemu wkładki ze sznurem z konkretnymi średnicami rury dymowej i średnicą trójnika ceramicznego. W bardzo szerokim asortymencie średnic (120 - 250 mm) i materiału (stal czarna i nierdzewna).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frolek 18.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Miałem to cuś w ręku, jednak wydaje mi sie że sznur tam zastosowany jest twardy, zbity i mocowany dodatkowymi blaszkami. Czy to nie rozsadzi trójnika ? Czy sprawdzają się w praktyce takie gotowce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 18.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Miałem to cuś w ręku, jednak wydaje mi sie że sznur tam zastosowany jest twardy, zbity i mocowany dodatkowymi blaszkami. Czy to nie rozsadzi trójnika ? Czy sprawdzają się w praktyce takie gotowce ? Takie gotowce sprawdzają się. Beton komórkowy nie pali się. Woda wrze w temperaturze 100 stopni, a 90 stopni...to kąt prosty Edytowane 18 Lutego 2013 przez Bolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts