Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak poprawnie dobrać folię na izolację posadzki

slawas86

Recommended Posts

Mam do wylania 2 posadzki

a) piwnica

b) poddasze.

W piwnicy w chwili obecnej wylana jest warstwa pod posadzki (10 cm betonu B10). To zamierzam przesmarować jakimś środkiem chemicznym żeby odciąć wilgoć np dyperbitem i na to chcę położyć jeszcze folię i tu pojawia się problem bo nie wiem jaką wybrać, Zaglądam na allegro a tam widzę folie typu 200 / 300 / 500 i nie bardzo mam pomysł która będzie najbardziej odpowiednia.

Poddasze z założenia jest nie użytkowe dlatego ocieplam strop a nie dach. Na stropie chce ułożyć warstwę styropianu(8+15 cm) i na to wylewka betonowa. czy pod styropian należy dać folię? jeżeli tak to jaką?

To jak jest z tą folią? jak ją właściwie dobrać?

ciekaw jestem kiedy to sie skonczy... tzn twierdzenie ze folia jest hydroizolacja i dobranie odpowiedniej jej grubosci deprymuje wszytsko.

skad wogole wzielo sie twierdzenie ze folia pod posadzka jest po to zeby izolowac?

ciekaw jestem kiedy to sie skonczy... tzn twierdzenie ze folia jest hydroizolacja i dobranie odpowiedniej jej grubosci deprymuje wszytsko.

skad wogole wzielo sie twierdzenie ze folia pod posadzka jest po to zeby izolowac?

bo mi jako laikowi tak się wydaje, tak jest intuicyjnie, że skoro folia to żeby izolować od wilgoci ale widze że jestem w błędzie.

Sprawdź w projekcie, albo zapytaj kierownika.

Niestety nie wszytko robię tak jak jest w projekcie, Bo nie wszystkie zaproponowane rozwiązania mi odpowiadają lub jak w tym przypadku pytanie powstaje na skutek zmian w projekcie - oryginalny nie miał stropu na parterem tylko wiązary.

Zapytałem kierownika, powiedział ze folia powinna przychodzić między styropianem a warstwą betonu.

Mnie też rozbrajaja tacy ludzie a szczególnie flachowcy co to mówią.i.i.i.i.i

Panie będzie dobrze :-D

Fachowcem nie jestem dlatego wole zapytać zanim coś zrobię, niestety uzyskanie odpowiedzi na pytanie jest ostatnio coraz trudniejsze.

Fachowcem nie jestem dlatego wole zapytać zanim coś zrobię, niestety uzyskanie odpowiedzi na pytanie jest ostatnio coraz trudniejsze.

Witam, zastanawiałem się nad zabraniem głosu w tym wątku, ale miałem to szczęście, że mój inspektor nadzoru doglądający budowę mojego domu był fachowcem w dosłownym tego słowa znaczeniu, starszy Pan znający najnowsze trendy w budownictwie z doświadczeniem.

Folie nie polecał aby układać na chudym betonie, a później na to pozostałe warstwy. Pokazał mi pewną rzecz - rozścielał płachtę nowiutkiej folii budowlanej 400 na chudziaku ( dość często używana jako podkład izolujący) i przespacerował się po niej, póżniej wziął ją pod Słońce i pokazał mnóstwo miniaturowych otworków i spękań(chudziak był wcześniej pozamiatany i odkurzony) powiedział że jedyna folia jaka się do tego by nadawała to taka do wykładania oczek wodnych(niestety jej cena poraża)

Dlatego zastosowałem się do jego rady i (projektanta) na całość poszła papa termozgrzewalna, wcześniej wszystkie połączenia pomiędzy pomieszczeniami, ścianą a podłogą, dylatacje pomieszczenia garaż łazienka kotłownia posmarowałem jedną zalecaną warstwą Siplast Primer Szybki Grunt SBS i przykleiłem palnikiem papę - to stanowiło "Izolację przeciw wilgoci" w moim domu. na to poszła później folia czarna 300, styropian w 2 warstwach 10 i 5 później folia 200, folia aluminiowa, ogrzewanie podłogowe, wylewka i końcowe wykończenie(płytki i deski podłogowe).

Czy dobrze?- ja jestem zadowolony, czy prawidłowo? okaże się za kilka lat - czy śmierdziało? - tak jak kładłem papę - czy śmierdzi obecnie? - nie, wywietrzało nim ułożyłem ostatnią warstwę ocieplenia - czy jest ciepło? - Tak podłogówka grzeje w domku, jest ciepło w każdym pomieszczeniu i tam gdzie są deski i tam gdzie płytki ceramiczne i tam gdzie kamień naturalny.

IMG_6741.JPG

IMG_6967.JPG

papa na ścianie.JPG

IMG_6960.jpg

Mam pytanie do CityMatic - co z instalacją hydrauliczną - kładłeś w podłodze czy jakoś inaczej - bo na zdjęciach bardzo przyzwoicie to wygląda, ale przecież położenie rurek wiąże się z ich przytwierdzeniem do podłoża, no i wówczas dziurawimy papę i folię?? Chyba że położy sie rurki w dolnej warstwie styropianu, ale jaki hydraulik będzie chciał wycinać w nim rowki?!! Ja mam totalną masakrę - hydraulicy położyli bezpośrednio na chudziaku rurki - bez izolacji przeciwwilgociowej....odechciewa mi się już tego domu.

Mam pytanie do CityMatic - co z instalacją hydrauliczną - kładłeś w podłodze czy jakoś inaczej - bo na zdjęciach bardzo przyzwoicie to wygląda, ale przecież położenie rurek wiąże się z ich przytwierdzeniem do podłoża, no i wówczas dziurawimy papę i folię?? Chyba że położy sie rurki w dolnej warstwie styropianu, ale jaki hydraulik będzie chciał wycinać w nim rowki?!! Ja mam totalną masakrę - hydraulicy położyli bezpośrednio na chudziaku rurki - bez izolacji przeciwwilgociowej....odechciewa mi się już tego domu.

Tak jak piszesz -

Ułożyłem instalację w izolacji 10cm(wycinałem lutownicą i drutem oporowym lub nożem do tapet - i wcale nie było to takie trudne - później poszła druga warstwa styropianu)

Ja cały czas nie rozumiem po co ? mocować rurki do podłoża? niezależnie z jakiego materiału są wykonane. Według mnie luźno ułożone w warstwie izolacji mniej podatne są na odkształcenia - mają większy zakres ruchu na wypadek przemieszczeń podłoża czy nawet osiadania budynku nie mówiąc o rozszerzalności wzdłużnej.

Tam gdzie szedł pex dodatkowo rurki były w otulinie, tak samo w miejscach dylatacji - otulina, czy rurki cyrkulacji dodatkowo prócz w ociepleniu w izolacji z pianki.Gdy woda ciepła szła w ścianie - izolacja + wypełnienie pianą montażową.

Bezpośrednio na izolacji z papy leżały(luźno ułożone i poklejone ze sobą) tylko rurki odkurzacza centralnego nie były nigdzie mocowane do izolacji bo i po co?.

ps.Jak widzisz po ułożeniu dopływów ogrzewania podłogowego odcinki które przechodziły po drodze przez pomieszczenia(tutaj korytarz)były izolowane aby wysoka temperatura dopływu nie podnosiła temperatury ani nie traciła ciepła nim dotrze do docelowych pomieszczeń - u mnie są to sypialnie.

IMG_6702.jpg

IMG_6745.jpg

IMG_7076.jpg

IMG_7045.jpg

• 4 years później...

Mam pytanko odnosnie foli budowlanej, musze kupic tylko nie wiem dokladnie jaka, chodzi glownie o jej parametry, napewno bedzie min 0,3mm grubsci cos jeszcze jest wazne oprocz grubosci foli?

Czy rurki o CWU moge lezec bezposrednio na chudziaku zaizolowane otulinami a nastepnie folie i styro na nie?

Mam pytanko odnosnie foli budowlanej, musze kupic tylko nie wiem dokladnie jaka, chodzi glownie o jej parametry, napewno bedzie min 0,3mm grubsci cos jeszcze jest wazne oprocz grubosci foli?

Czy rurki o CWU moge lezec bezposrednio na chudziaku zaizolowane otulinami a nastepnie folie i styro na nie?

A po co Ci ta folia?

Pisane tu już było o folii do oczek wodnych. Taką zastosowałem, kosztowała 500,- zł na 123m2 Dużo taniej niż papa termozgrzewalna.

Pozdrawiam

Cezary

Cześć,

podzieliłbyś się co i gdzie kupiłeś? Nie było problemów z układaniem tej folii, szczególnie w narożnikach? Jak ją połączyłeś z izolacją poziomą fundamentów?

z góry dzięki za info

Wysłałem ci PW ale coś nie hula ostatnio;)

• 4 weeks później...

Nie mam namiarów na folię którą kupił cezary.pl , wiem, że była 0,5mm, mocna, gruba i zakupiona w hurtowni ogrodniczej. Niestety u siebie w okolicy nic sensownego nie znalazłem i kupiłem folię pcv dwuwarstwową 1,1mm w ekofoll.pl. Jak się z tym pracuje będzie wiedział za dwa tygodnie. Próbki, które dostałem nie ma opcji rozerwać bez czegoś ostrego, próbowałem ją też przedziurawić "jeżdżąc" nią po betonie i nie wiem jak trzeba by ją zmaltretować żeby puściła. Możesz poprosić o bezpłatne próbki, wysyłają bez problemu.

pzdr

Bardzo gruba ta Twoja folia. Ile kosztowała za m2 ?

W mojej okolicy, sadowniczo-paprykowej jest wiele dobrze zaopatrzonych sklepów ogrodniczych, a folię do oczek wodnych można kupić też przez internet.

Pozdrawiam

Cezary

No, tania nie jest - płaciłem zgodnie z cennikiem na stronie - 11,40zł/m2, ale wg mnie warta swojej ceny. Gdzieś za dwa tygodnie będę ją układał, mam nadzieję nie zmieniać zdania;)

pzdr

za 11,40 /m2, a nawet taniej mozna kupic dobrą papę modyfikowaną SBS z wkładką PV lub dwie warstwy zwykłej termozgrzewalnej V60, tą drugą zgrzać z zakładką 50% + palnik + zapłacić za wypożyczeni butli z gazem, na 100% będzie lepiej.

Nie każdy chce mieć papę we wnętrzu domu.

Pozdrawiam

Cezary

PS nass, dzięki za odpowiedź

• 4 weeks później...
....dwie warstwy zwykłej termozgrzewalnej V60....

Papa V60 czy V64 to papa na osnowie z welonu szklanego, ktore stosuje sie na powierzchnei stabilne wymiarowo, bo ma ona bardzo mala rozciagliwosc, dlatego nie nadaje sie na chudziak.

Papa na izol pozioma powinna byc na osnowie poliestrowej - czyli z symbolem PYE PY czy podobnie. To info od doradcy technicznego z firmy Izo cos tam.