Doniu0908 23.11.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Pytanie z tematu - czy dom można ocieplić od środka? Dom jest stary, brakujące cegły uzupełniliśmy, dobudowaliśmy garaż. Dom ma ściany zewnętrzne około 60 cm. Okna wymienione, ale mieszkamy tylko w jednej części domu, reszta leży odłogiem i czeka na wiosnę. Postanowiliśmy przekonać się czy wymiana okien wystarczy, ale przyszło zimno i okazało się, że nadal jest zimno do tego pojawił się grzyb. Chcemy dom na wiosnę ocieplić, ale nie chce ocieplać z zewnątrz, by nie stracić tych czerwonych cegieł, które nadają domowi całego klimatu. Czy można jakoś dom ocieplić od środka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 23.11.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Formalno-prawnego i twardego zakazu nie ma - wiec MOŻNA!(Bo wszystko co nie jest zakazane - jest dozwolone)Pytanie pozostaje - PO CO? KOMPLETNIE nie rozumiesz tego domu!Był budowany zgodnie ze sztuką, która jest dla Ciebie wiedzą tajemną!POZNAJ tę wiedzę!Wtedy grzybek zniknie. "ale nie chce ocieplać z zewnątrz, by nie stracić tych czerwonych cegieł, które nadają domowi całego klimatu...."A to znaczy - MUSZĘ SIĘ GODZIĆ Z WYMOGAMI, JAKIE TE CEGIEŁKI STAWIAJĄ!!!!Przygotuj się na spory koszt stały utrzymania domu...Ale... - przecież TAK WŁAŚNIE CHCESZ!!!W zamian - będzie ten "klimat"... Weź się za zdobywanie wiedzy o tym co masz...POTEM to sobie poremontuj lub spychacz wpuść. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 26.11.2012 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 No to mi pomogłeś... Odpowiedź rzetelna jak naukowy wykład... Nie pytam się o Wasze zdanie dotyczące tego czy klimat jest ważniejszy niż funkcjonalność, ale o informacje na temat materiałów, które można wykorzystać i czy w ogóle istnieje taka możliwość. Jeśli TY rozumiesz takie domy to podziel się wiedzą i mnie oświeć, a nie piszesz o czymś, co w ogóle mnie nie interesuje. To, że zakazu prawnego nie ma to ja dobrze wiem. Jeśli oczywiście nie będzie możliwości takiego ocieplenia, to będę musiał się poddać i wymyślić coś innego. Interesuje mnie przede wszystkim - czy jest sens ocieplenia od środka i czy istnieje W OGÓLE taka możliwość, która pozwoli mi na uzyskanie domu z klimatem i jednocześnie szczelnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czy istnieje sens ocieplenia od środka?- Z powodów zdroworozsądkowych - nie!Czy istnieje taka możliwość?- TAK!Czy uzyska się dom z "klimatem"?Jak "klimat" to te cegiełki - to TAK.Czy dom będzie szczelny - tak! Ale ja w tak działającym domu mieszkać bym nie chciał... "Nie pytam się o Wasze zdanie dotyczące tego czy klimat jest ważniejszy niż funkcjonalność,"Tyle zrozumiałem, ale to TY musisz TĘ decyzję podjąć i ją tu zakomunikować, aby dało się dobrać cokolwiek!"ale o informacje na temat materiałów, które można wykorzystać i czy w ogóle istnieje taka możliwość."SĄ TAKIE MATERIAŁY!!!Stację kosmiczną ocieplono, a tam mieli trudniejsze warunki...WŁAZISZ W TE TECHNOLOGIE DLA TEGO "KLIMATU"?!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 26.11.2012 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 W takim razie - jak to zrobić, żeby dom jakoś jednak oddychał? Jakie materiały? Styropian? Jeśli tak to jaka grubość? tak, robię to dla tego klimatu, bo kocham ten dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Coś jeszcze..."Jeśli TY rozumiesz takie domy to podziel się wiedzą i mnie oświeć, a nie piszesz o czymś, co w ogóle mnie nie interesuje." Pewnie nie masz świadomości, ze pytasz tu o receptę na termorenowację obiektu...Taką - z GWARANCJĄ!(bo inna, niepewna na czuja, nosa i z sufitu to Cię nie interesuje!)To są prace dość poważne i odpowiedzialne!To dysponowanie TWOJĄ kasą, a na dodatek, przy TAK postawionym problemie - raczej niemałą!KTO podejmie się gratis wykonać tę pracę i wziąć za to odpowiedzialność i to tak - na odległość, z opisu i na "niewidziane"?Weź dobrą firmę a oni zrobią co trzeba!Rozkują budę, obmierzą, dobiorą materiały i wystawia fakturę.A Ty będziesz miał to co chcesz i tak jak chcesz... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Najprościej (ale nie najtaniej).Zrób zdjęcia!Ociepl porządnie.Naklej na ocieplenie takie centymetrowej grubości płytki ceglane w/g zdjęć.Klimat "wróci" a dom zadziała jak DOM! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doniu0908 26.11.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Płytki ceglane to nie to samo, bo widać, że są nowe. A ja do tego domu mam sentyment. Rzecz jasna, jeśli koszty okażą się ekstremalne to trzeba będzie i płytki naklejać. Ale jak na razie chcę rozeznać się w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Wyremblewsk 26.11.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Poczytaj o takim materiale jak Ytong Multipor. Tutaj masz artykuł, a reszte poszukaj sam. http://www.muratorplus.pl/technika/izolacje/ocieplanie-od-wewnatrz-zgodnie-z-prawami-fizyki_67669.html?&page=0 posłuchałem trochę o nim na szkoleniu i moze to akurat to czego szukasz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Poczytaj o tym magazynie wody. Potem zrób tą stację kosmiczną. A później - naucz się w niej żyć! ZAPOMNIJ o takim trybie życia, jaki inni prowadzą w swych domach. Doradzają 1 wymianę powietrza na 1 godzinę... w pomieszczeniu... Fajne... 1 kubatura na godzinę przy 500m3 to 12000m3 na dobę, które trzeba ogrzać. Autorowi artykułu popiermyliło się wszystko kompletnie... Sugeruje jako antidotum na grypę - odstrzelenie pacjenta! Wtedy grypa zniknie z całą pewnością! Ale - faktycznie! MOŻNA!!! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 "Dom jest stary, brakujące cegły uzupełniliśmy, dobudowaliśmy garaż. Dom ma ściany zewnętrzne około 60 cm. Okna wymienione, ale mieszkamy tylko w jednej części domu, reszta leży odłogiem i czeka na wiosnę. Postanowiliśmy przekonać się czy wymiana okien wystarczy, ale przyszło zimno i okazało się, że nadal jest zimno do tego pojawił się grzyb. " Może zacznij używać tego domu tak, jak on tego potrzebuje?Kup pół tartaka zrzynów, spory kocioł i grzej ile wlezie!Tak, w przeliczeniu, od 150 do 200W/m2 podłogi!SAMO wszystko wróci do normy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FT 26.11.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 WitamPrześlę Ci link do tematu, który był już wcześniej poruszany. Myślę, że znajdziesz tam o wiele konkretniejsze odpowiedzi niż tutaj.http://forum.muratordom.pl/showthrea...01#post5511301 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał2011 26.11.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Witam Prześlę Ci link do tematu, który był już wcześniej poruszany. Myślę, że znajdziesz tam o wiele konkretniejsze odpowiedzi niż tutaj. http://forum.muratordom.pl/showthrea...01#post5511301 link nie działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pzw 26.11.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Chcemy dom na wiosnę ocieplić, ale nie chce ocieplać z zewnątrz, by nie stracić tych czerwonych cegieł, które nadają domowi całego klimatu. Czy można jakoś dom ocieplić od środka? Odpowiedź jest w gruncie rzeczy prosta.............chociaż problem nie bardzo. Położenie warstw izolujących wewnątrz domu ( izolujących......... Ty nic w takim przypadku nie ocieplasz, tylko izolujesz wnętrze od skutków przemarzania ścian zewnętrznych) - a musi to być warstwa szczelna - nie żadne tam paroprzepuszczalne bzdety, spowoduje drastyczne zmniejszenie kumulacji cieplnej budynku. Oznacza to, że przy grzaniu, wnętrze będzie się szybko nagrzewało, ale i dość szybko schładzało . Ściany jako naturalny akumulator energii cieplnej będą odcięte od wnętrza. Będzie wymagana bardzo skuteczna wentylacja wewnątrz, najlepiej rekuperacja z odzyskiem ciepła - krócej mówiąc wentylacja wymuszona. Ile nie dasz izolacji, to i tak w którymś miejscu przy suficie, czy w innych miejscach, znajdzie się obszar stykający z przemarzniętą ścianą zewnętrzną, choćby przez połączenie stropu ze scianą. A długotrwałe mrozy potrafią przemrozić i Twoje 60 cm muru. Gdzieś tam w warstwie tej ściany wytworzą się warunki atrakcyjne dla pleśni, czy grzybów. Nie twierdzę że tak to będzie u Ciebie, ale jest bardzo prawdopodobne. Musisz się zdecydować, co jest ważniejsze i na ile Cię stać ? Stare domy mają swoje ograniczenia i trzeba to gruntownie rozważyć. Edytowane 26 Listopada 2012 przez pzw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.11.2012 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Przecież cały czas piszemy: MOŻNA!! Tylko PO CO? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erving 08.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Przecież cały czas piszemy: MOŻNA!! Tylko PO CO? Adam M. Zeby zaoszczedzic na ogrzewaniu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.01.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 A wątek to Ty przeczytałeś? Sweterek załóż to zaoszczędzisz na ogrzewaniu.Tylko...Załóż a nie połknij! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 09.01.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Tym ostatnim wpisem Adam wyjaśnił chyba wiele. Jak kochasz ten dom to nie próbuj mu złamać serca i ducha tylko spróbuj zrozumieć jak on działa. Jak zrozumiesz dlaczego ten klimat jest taki wyjątkowy to zacznij od nowa rozmawiać z Adamem. ON jest ekspertem od takich spektakularnych reanimacji budynków z klimatem... Nie jeden już uratował l!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geokart 10.01.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 wsadziłeś nowe okna, mam nadzieję, że z nawiewnikami!, jak nie to je natychmiastowo rozszczelnij! ociepl strop na ostatniej kondygnacji. (to będzie najtańsze co możesz zrobić) i teraz nie ma zmiłuj: musisz ogrzewać i wentylować CAŁY dom (sprawdź kanały wywiewne), nie bujaj temperatury do 25 stopni jak w mieszkaniach spółdzielczych tylko 18 po całości i sweter , a i tak opału spalisz masę! ps. jak nie siedzi na tym konserwator zabytków i inne takie to JA OSOBIŚCIE bym to sprzedał! (po doświadczenia z remontem MIESZKANIA 60m2 z lat 60 XX w.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 14.01.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2013 W takim razie - jak to zrobić, żeby dom jakoś jednak oddychał? Jakie materiały? Styropian? Jeśli tak to jaka grubość? Izolowanie od środka jest dopuszczalne. Styropian jako spowalniacz pary wodnej plus tynk polimerowy zadziałają jak paroizolacja . Nic tam nie ma qfa oddychać ! chyba że chcesz dać wełnę i czekać aż miedzy ścianą a izolacją zadziała skraplacz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts