sama w domu 23.11.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Jaka ściana ma lepszą izolacje akustyczną, wyciszenie, Porotherm 25+20cm styropianu, czy silikaty 18cm+25 cm styropianu? Co jest bardziej odpowiedzialne za wyciszenie - mur, czy warstwa styropianu? Słyszałam, że silikaty mają najlepsze właściwości izolacji akustycznej ale czy 18 cm silikatów to to samo co 25cm porothermu to nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.11.2012 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 18cm silikatu i 20cm wełny o zmiennej gęstości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 23.11.2012 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Tak, wiem, że wełna, ma dobre właściwości wyciszające ale będzie styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.11.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 To zależy który Porotherm25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 23.11.2012 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 To zależy który Porotherm25. Jak to który? Standardowy, porotherm 25 P+W, wienerbergera. Interesuje mnie porównanie standardowych, powrzechnie stosowanych produktów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 23.11.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 A bo są: dryfix, profi, p+w,light, aku. Przy p+w wychodzi praktycznie to samo, a nawet ciut lepiej (jeśli wierzyć Wienerbergowi ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 23.11.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Lepiej porotherm 25 P+W niż silikaty 18 cm? A czy warstwa styropianu jakoś istotnie akustyke poprawia? Ma znaczenie czy będzie 20 czy 25 cm styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) sama w domu, nastukałaś tu cztery posty, a znalezienie informacji trwa tyle, co wstukanie dróch fraz w googla:) :Silikat 18cm, bloczek drążony Rw=53 RA1=51 RA2=48Silikat 18cm bloczek pełny: Rw=55 RA1=54 RA2=50http://www.sil-pro.pl/upload/articles/Oferta/Oferta_SILPRO_Bloczki_Silikatowe_1.pdf Porotherm 25 P+W Rw=53 RA1=52 RA2=49http://www.wienerberger.pl/izolacyjność-akustyczna-ścian-z-pustaków-porotherm.html Typowy styropian elewacyjny nie polepsza izolacyjności akustycznej przegrody, może działać wręcz jak membrana wzmacniającadźwięki Edytowane 23 Listopada 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 23.11.2012 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 nakierowałes mnie. Mi wychodzi, że ich właściwości sa podobne ale jednak silikatowy mur 18 cm lepiej izoluje akustycznie niz mur z porothermu 25 P+W bo jest cięższy - mimo, że cieńszy to cięższy, a jak wyczytałam właśnie w artykule muratora waga muru ma duże jeśli nie decydujące znaczenie. Tak byłam ciekawa jak warstwa styropianu ma się do tego - pomaga, szkodzi, jest neutralna? Wnioskuje, że jest raczej neutralny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.11.2012 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Myślę, że te+/- 5cm nie beda tu mialy zadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 23.11.2012 23:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Gdzieś czytałam że dzwięki słabo przenikają przez zróżnicowane materiały(rozbijają się po drodze). Czyli teoretycznie styro na ceramice czy czymś tam innym, jako że ma inną strukturę pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 24.11.2012 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Też takie coś wyczytałam, że różność materiałów w przegrodzie pomaga neutralności akustycznej. Ściana 3 warstwowa w takim razie najlepsza w tej kategorii a Ytong najgorzej. W ogóle Ytong będzie chyba najgorszy w tej izolacji bo nie dość, że nie ma tego zróżnicowania warstw to jeszcze jest najlżejszy. Na szczęście mnie to nie dotyczy-skłaniam się do silikatów 18cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 24.11.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 pytanie brzmi od jakich dźwięków chcesz się odizolować : wysokich czy niskich dopiero potem zastanawiaj się nad doborem elementów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro128 24.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Ściana to jedno, zazwyczaj najwięcej zależy od otworów okiennych i drzwiowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 24.11.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Styropian odbija dźwięk, więc może na elewacji jednak pomaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sama w domu 24.11.2012 12:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 pytanie brzmi od jakich dźwięków chcesz się odizolować : wysokich czy niskich dopiero potem zastanawiaj się nad doborem elementów Od kakofonii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 24.11.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 jeśli chcesz się odizolować od dźwięków wysokich, polecam wełnę mineralną. Jeśli od samochodów, ulicy, drgań itp. to polecam silikat. Ogólnie im cięższa ściana i zbudowana z materiałów o znacząco różnych drganiach własnych tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 24.11.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No i chyba na wentylację mechaniczną warto się zdecydować jeżeli jest problem z hałasem.Co z tego że ściana "cicha",jak okna raczej większość roku są otwarte.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.11.2012 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 No i chyba na wentylację mechaniczną warto się zdecydować jeżeli jest problem z hałasem. Co z tego że ściana "cicha",jak okna raczej większość roku są otwarte.... Wiesz Marynata, jak o ścianie przestajemy gadać, to ja za głośną muzyką w środku jestem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts