Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka ściana ma lepsza akustyke-wyciszenie?

Recommended Posts

Jaka ściana ma lepszą izolacje akustyczną, wyciszenie, Porotherm 25+20cm styropianu, czy silikaty 18cm+25 cm styropianu? Co jest bardziej odpowiedzialne za wyciszenie - mur, czy warstwa styropianu? Słyszałam, że silikaty mają najlepsze właściwości izolacji akustycznej ale czy 18 cm silikatów to to samo co 25cm porothermu to nie wiem...

sama w domu, nastukałaś tu cztery posty, a znalezienie informacji trwa tyle, co wstukanie dróch fraz w googla:)

:

Silikat 18cm, bloczek drążony Rw=53 RA1=51 RA2=48

Silikat 18cm bloczek pełny: Rw=55 RA1=54 RA2=50

http://www.sil-pro.pl/upload/articles/Oferta/Oferta_SILPRO_Bloczki_Silikatowe_1.pdf

Porotherm 25 P+W Rw=53 RA1=52 RA2=49

http://www.wienerberger.pl/izolacyjność-akustyczna-ścian-z-pustaków-porotherm.html

Typowy styropian elewacyjny nie polepsza izolacyjności akustycznej przegrody, może działać wręcz jak membrana wzmacniająca

dźwięki

Edytowane przez fotohobby

nakierowałes mnie. Mi wychodzi, że ich właściwości sa podobne ale jednak silikatowy mur 18 cm lepiej izoluje akustycznie niz mur z porothermu 25 P+W bo jest cięższy - mimo, że cieńszy to cięższy, a jak wyczytałam właśnie w artykule muratora waga muru ma duże jeśli nie decydujące znaczenie.

Tak byłam ciekawa jak warstwa styropianu ma się do tego - pomaga, szkodzi, jest neutralna? Wnioskuje, że jest raczej neutralny.

Też takie coś wyczytałam, że różność materiałów w przegrodzie pomaga neutralności akustycznej. Ściana 3 warstwowa w takim razie najlepsza w tej kategorii a Ytong najgorzej. W ogóle Ytong będzie chyba najgorszy w tej izolacji bo nie dość, że nie ma tego zróżnicowania warstw to jeszcze jest najlżejszy. Na szczęście mnie to nie dotyczy-skłaniam się do silikatów 18cm

No i chyba na wentylację mechaniczną warto się zdecydować jeżeli jest problem z hałasem.

Co z tego że ściana "cicha",jak okna raczej większość roku są otwarte....

Wiesz Marynata, jak o ścianie przestajemy gadać, to ja za głośną muzyką w środku jestem....:rotfl: