HSW 23.11.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam, planuje wymianę okien wraz z drzwiami balkonowymi. Nastawiłem się na okna PCV z pakietem trzech szyb Platinium Evolution2 z Oknoplastu. Przykładowo mam do wymiany okno 146x146 które chcę jako dwuskrzydłowe z trzema szybami. Problem mam z drzwiami balkonowymi nie wiem na jakie się zdecydować. Wymiary tych drzwi to 80x230 i dylemat bo z pakietem trzech szyb będą ciężkie i z czasem czuję ze będzie z nimi kłopot, zwłaszcza z tymi które będzie się częściej otwierać. Myślałem aby wziąć okna truj-szybowe a drzwi balkonowe dwu-szybowe. Czy możecie mi doradzić czy takie rozwiązanie ma jakiś sens? Nie chce się naciąć bo okna to wydatek większy a tego nie wymienia się co 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 23.11.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 80x230 to wcale nie jest jakieś duże okno Ja mam w projekcie kilka 180x230 wiec jedno skrzydło ma 90 szer.To juz producent powinien zapewnić taka rame żeby do okna była odpowiednia.A 3 szybowe okna to teraz powinien być standard,tak uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 23.11.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dokładnie, nie jest aż tak duże. Ja zamówiłem 2x 105x230 z trzema szybami i 180x230 z ruchomym słupkiem - max wymiary jakie zgodzili się zrobić w oknoplusie (Brugmann) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 23.11.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Dokładnie, nie jest aż tak duże. Ja zamówiłem 2x 105x230 z trzema szybami i 180x230 z ruchomym słupkiem - max wymiary jakie zgodzili się zrobić w oknoplusie (Brugmann) Zamówić a nie mieć problemów z ich użytkowaniem to są 2 różne kwestie. Nie twierdze, że będą problemy przy tym wymiarze ale pewnie jeszcze nie doświadczyłeś, czy nie opadają itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HSW 23.11.2012 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Zamówić a nie mieć problemów z ich użytkowaniem to są 2 różne kwestie. Nie twierdze, że będą problemy przy tym wymiarze ale pewnie jeszcze nie doświadczyłeś, czy nie opadają itp. Coś w tym jest, zamówić można ale chodzi tu o spokój na lata. Niektóre drzwi balkonowe w lecie będą otwarte na full, wiec ich ciężar może ujemnie wpływać na zawiasy i ich wytrzymałość i opadanie. Trzy szyby będą raczej sprawiać że mniej w pogodne dni będzie wpadać ciepła z zewnątrz do domu i przewiduje że niektóre drzwi balkonowe będą przez dłuższy czas otwarte na Full. Pisze tu raczej o porze późno wiosennej oraz letniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 23.11.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Rozumiem, że podejrzewasz okna z szybami x 3 o to, że nie spełniają wymogów statycznych w momencie kiedy na dzień dzisiejszy to standard na rynku Już widzę jak kupujesz nowy samochód i zadajesz pytanie sprzedawcy VW - Wie Pan, mam obiekcje czy te drzwi w tym Passacie wytrzymają przez rok bo mam Cinqueciento i tam są one cieńsze czyli lżejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 23.11.2012 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Takie kombinacje nie są ok. jak trójszybowe to wszystkie. To standardowy balkon i bez problemu sobie poradzi - o ile nie będzie to jakiś słaby produkt *(czyli tanio wyprdukowany i wstawiony.Przy balkonach szerszych niż 100cm i jeszcze jakiś wielkich - to faktycznie - moze byc tak sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts