shadyx 23.11.2012 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 Witam. Posiadam pokój w którym jest oto ten zamek, postanowiłem go wymienić ponieważ 1 klucz pasuje do kilka pokoi, a wiadomo trohcę prywatności sie przyda. Przeczytałem sporo już na temat wymiany zamków ale żaden z opisów nie pasował do tego zamka. Mianowicie, wykręciłem te 2 śrubki na tej blaszce, odkręciłem śrubki znajdujące się pod przykrywką na klamki ale zamek jak stał tak stał, na nic szarpanie czy wyciąganie. I stąd kieruję pytanie do kogoś kto się na tym zna, co trzeba jeszcze popróbować żeby osiągnąc zamierzony cel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 24.11.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam. Posiadam pokój w którym jest oto ten zamek, postanowiłem go wymienić ponieważ 1 klucz pasuje do kilka pokoi, a wiadomo trohcę prywatności sie przyda. Przeczytałem sporo już na temat wymiany zamków ale żaden z opisów nie pasował do tego zamka. Mianowicie, wykręciłem te 2 śrubki na tej blaszce, odkręciłem śrubki znajdujące się pod przykrywką na klamki ale zamek jak stał tak stał, na nic szarpanie czy wyciąganie. I stąd kieruję pytanie do kogoś kto się na tym zna, co trzeba jeszcze popróbować żeby osiągnąc zamierzony cel? [ATTACH=CONFIG]150365[/ATTACH] Zakładam, że rozetki "klamkowe" i "kluczowe"też zdjąłeś.. jeśli w otworach na klamki i na klucz widzisz żywe drewno, to już nic nie trzyma tego zamka. Być może praca drewna spowodowała jego zaciśnięcie w ramiaku skrzydła - wtedy delikatnie, od strony szyldu spróbuj go podważać dłutem i powinien stopniowo "wychodzić". Pod dłuto podłóż coś twardego, żeby nie uszkodzić krawędzi skrzydła.. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejzms 26.11.2012 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Jak zdemontowałeś klamkę ( szyldy + wkładkę ) i zamek " nie chce wyjść " , to wsadź w miejsce gdzie była kękojeść klamki ( kwadratowy otwór ) np. śrubokręt , trzymająć po obu stronach skrzydła drzwiowego energicznie pociągnij na zewnątrz w kierunku prostopadłym do płaszczyzny skrzydła czyli oczywiście w kierunku w jakim zamek ma zostać usunięty ze skrzydła drzwiowego. Musi się udać.ps. W twoim opisie nie ma czynności demontażu wkładki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Tam nie ma wkładki,bo klucz jest uniwersalny..wydaje mi sie ze Klamka/rozetki nie została do końca zdemontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shadyx 27.11.2012 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Zakładam, że rozetki "klamkowe" i "kluczowe"też zdjąłeś.. jeśli w otworach na klamki i na klucz widzisz żywe drewno, to już nic nie trzyma tego zamka. Być może praca drewna spowodowała jego zaciśnięcie w ramiaku skrzydła - wtedy delikatnie, od strony szyldu spróbuj go podważać dłutem i powinien stopniowo "wychodzić". Pod dłuto podłóż coś twardego, żeby nie uszkodzić krawędzi skrzydła.. pzdr rozetki?... zdjąłem przykrywki zasłaniające śrubki, odkreciłeem owe, tak samo jak i 2 śrubki od tej 'blaszanej, podłużnej' strony zamka, samych klamek zdjąć się nie da, a wyrywanie dłutem na siłę nie wiem czy odda zamierzony efekt. edit: tych zasłon (w moim wypadku) okrągłych, tam gdzie się wsadza między nie klucz do zamka nie próbowałem zdejmować, w każdym razie nie da się ich przekrecić wieć albo są mocno zaklejone, albo tak są zrobione Edytowane 27 Listopada 2012 przez shadyx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.11.2012 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 By wyjac zamek musisz zdemontowac cale szyldy, czyli te dolne tez. A jak? Metoda prob i bledow? Odkrecanie, podwazanie srubokretem, moze blokuje ja srubka na imbus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts