Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaki jastrych pod deski na stropie drewnianym

Recommended Posts

Witam. Jakas masakra. Przeczytalem juz caly internet dwa razy i dalej nie wiem.

Jest sobie strop drewniany poniemiecki. Usunalem szlake. Na podlodze chcialbym miec deski.

Byl pomysl aby wysypac keramzyt na ślepym suficie. Szpryca cementowa. Drobniejszy keramzyt i na to plyta suchego jastrychu ferrmacell.

Bylby to fajny strop pływajacy. Bez mocowania do legarów.

Ale facet od podlóg mówi ze nie klei sie desek do suchego jastrychu bo to gips a deski pracują i rozwalą w końcu płytę.

Druga opcja to plyta osb 25mm mocowana do kontrłat na legarach.

Ale wtedy to już nie jest podłoga pływająca i przenosi dźwięk.

Mam inne opcje?

Tak w ogóle i szczególe to po Bożemu jest tak:

strop drewniany - wykończenie drewniane /deski, czy też ślepa podłoga + parkiet czy panele/

strop żelbetowy itp - wykończenie kamienne /płytki, wylewka itp/, sztuczne - wykładziny pcv, lub drewniane parkiet czy panele...

Jakich dźwięków się boisz - teściowa na dole?

Ja zrobiłem na belkach zbrojoną płytę betonową, bo chciałem płytki położyć i mieć wszystko szczelne (łazienka). Za 20 lat (jak dożyję), napiszę czy to był dobry pomysł. Natomiast robienie czegoś podobnego dla desek to jakiś dziwny pomysł...

Pierwszy pomysl najlepszy :) w sensie fermacell.

Gosc od deski gada od rzeczy.

Takie rowiazanie bedzie w jednym z najwiekszych apartamentowcow w Warszawie, blisko 30tys m2 deski bedzie tak klejona, na elementach jastrychowych fermacella, prawdopodobnie za pomoca sikabond T52 lub T54

pewnie ze nie :)

ale nie chodzi o to na czym bedzie lezec ten element jastrychowy, ale o klejenie deski do elementu jastrychowego fermacella.

strop ma tu drugorzedne znaczenie

Nie do końca. Strop drewniany "pracuje", jastrych może popękać. Potem może nieustannie pękać dalej, bo taka jest natura drewna, że "pracuje". Więc lepiej, że deski przykręcone (tak myślę, że lepiej przykręcić niż przybić), do jakiś legarów, czy belek bezpośrednio, będą sobie pracować razem ze stropem...

zdecydowanie sie nie zgadzam... wlasnie w takim przypadku lekkosc jastrychu i to ze jest plywajacy i nie zespolony z podlozem a jednoczesnie samonosny powoduje to, ze jest to w tym przypadku najlepsze z mozliwych rozwiazan

Jeśli potrafisz zabezpieczyć jastrych, przed ugięciem belek na środku podłogi, czasem o kilka cm to ok. Te belki mogą się ugiąć nawet pod własnym ciężarem, więc nie o lekkość tu chodzi. Zapominasz, że nie rozmawiamy o nowoczesnym stropie drewnianym, rodem z budownictwa szkieletowego, tylko stare belki w poniemieckiej kamienicy.