mimiletta 24.11.2012 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 pytanie dotyczy kufra który jest w fatalnym stanie ale chce o niego powalczyć-nie widać aby był malowany jakimkolwiek środkiem, stał na strychu ładnych parę lat, jest poszarzały, ma sporo ubytków w drewnie, korniki też tam buszują. Na wierzchu ma kilka zielonych plam-przy malowaniu impregnatem krokwi wujek go niechcący wymazał. I teraz pytanie-co powinnam zrobić i w jakiej kolejności? Wstępnie go potraktowałam szczotką drucianą. Teraz pewnie czas na papier ścierny prawda? Drewno sprawia wrażenie miękkiego i łatwo sie uszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b3s 24.11.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Szczotkę drucianą odradzam wiertarka specjalny krążek i papiery na rzep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 24.11.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Jeśli ten kolor impregnatu wlazł głęboko, to pozostaje na kuferek "rzucić" jakiś inny kolorek dobrze kryjącą farbą do drewna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justa 25.11.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Kup środek na korniki i potraktuj nim kufer. Na opakowaniu na pewno będzie instrukcja jak go użyć. Jak tępiłam korniki w szafie, to w większe dziury wstrzykiwałam środek , zwykłą strzykawką z igła. Potwora wyłaziły i zdychały.Wykończenie kufra to już w zależności jaki efekt chcesz uzyskać. Jeśli drewno jest miękkie to najbezpieczniej wyczyścić to ręcznie, papierem ściernym. Najpierw gruby, później drobny, żeby wygładzić powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimiletta 25.11.2012 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 dzięki a czy znacie w sieci jakieś sklepy sprawdzone i solidne gdzie kupię takie stylowe okucia do tego kufra? muszę mu na pewno wymienić zawiasy bo te są zardzewiałe i ledwo sie trzymają. A sam kufer przeznaczony jest jako stolik kawowy przy kanapie w salonie. Więc chce aby miał charakter i unikalny styl. I pewnie niestety w grę wchodzi tylko ciemny kolor bo ten koszmarny impregnat jest trudno kryjący i nie dasje sie zetrzeć papierem ściernym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 25.11.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Nowe zawiasy będą wymagały zamocowania w NOWYCH miejscach Czy aby na pewno tego chcesz? Ja kiedyś unikalne wyroby z drewna ratowałem naprawiając lub wykonując nowe okucia i zawiasy wg tego samego wzoru (u ślusarza) i aby trzymały się w starych, poszerzonych po długiej eksploatacji otworach - zalewałem wkręty dwuskładnikową żywicą poliestrową. Po jej utwardzeniu - służą dalej Edytowane 25 Listopada 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts