Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna korkiem

greg-1983

Recommended Posts

Witam,

przymierzam się do wyciszenia ściany działowej korkiem technicznym i mam kilka pytań w związku z tym:

- czy jestem w stanie wykonać to "sam", czy lepiej zatrudnić fachowców

- jaki jest przybliżony koszt wyciszenia ściany ~13.5 m2 (wiem, że im grubszy korek tym droższy, zależy mi na dość dobrym wyciszeniu ze względu na spore hałasy dochodzące zza ściany (głównie słychać rozmowy))

- jak wykańczać korek? nie chciałbym mieć struktury "chropowatej" na ścianie - czy można to zakryć np. płytami KG ? albo w jakiś inny sposób uzyskać gładką powierzchnię taką aby nie różniła się od innych ścian

- czy w ogóle korek to dobre rozwiązanie :) ? poczytałem trochę na temat wyciszeń i wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mamy dość duże tłumienie a zarazem nie tracimy zbyt wiele powierzchni użytkowej jak w przypadku przedścianek (i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - o ile gorzej tłumi korek od takiej przedścianki?)

jeśli ktoś jest zainteresowany wyciszeniem mi ściany w okolicach czwy to można pisać na priv :) (z kosztami od razu bym prosił :))

pozdrawiam

Czy jest to dobre rozwiązanie?

Warto sprawdzić poprzez deklarację.

Każdy z producentów wyrobów budowlanych jest zobowiązany spełnić wymagania przepisów budowlanych.

Zatem zapytać należy firmę oferującą takie produkty i w materiałach informacyjnych podającą, że jest to materiał o właściwościach akustycznych, jaki deklarują przyrost wskaźnika izolacyjności akustycznej właściwej przybliżonej lub przyrost wzorcowej różnicy poziomów.

Na rynku jest kilku dostawców systemów z korkiem do poprawy właściwości akustycznych i tych co poznałem to mają dużo informacji w reklamowych materiałach a jak zapytać o konkrety techniczne to zaczyna się problem.

Zatem koniecznie należy sprawdzić dostawcę.