greg-1983 24.11.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam, przymierzam się do wyciszenia ściany działowej korkiem technicznym i mam kilka pytań w związku z tym: - czy jestem w stanie wykonać to "sam", czy lepiej zatrudnić fachowców - jaki jest przybliżony koszt wyciszenia ściany ~13.5 m2 (wiem, że im grubszy korek tym droższy, zależy mi na dość dobrym wyciszeniu ze względu na spore hałasy dochodzące zza ściany (głównie słychać rozmowy)) - jak wykańczać korek? nie chciałbym mieć struktury "chropowatej" na ścianie - czy można to zakryć np. płytami KG ? albo w jakiś inny sposób uzyskać gładką powierzchnię taką aby nie różniła się od innych ścian - czy w ogóle korek to dobre rozwiązanie ? poczytałem trochę na temat wyciszeń i wydaje mi się to najlepszym rozwiązaniem, ponieważ mamy dość duże tłumienie a zarazem nie tracimy zbyt wiele powierzchni użytkowej jak w przypadku przedścianek (i jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło - o ile gorzej tłumi korek od takiej przedścianki?) jeśli ktoś jest zainteresowany wyciszeniem mi ściany w okolicach czwy to można pisać na priv (z kosztami od razu bym prosił ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Danielewski 26.11.2012 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Czy jest to dobre rozwiązanie? Warto sprawdzić poprzez deklarację. Każdy z producentów wyrobów budowlanych jest zobowiązany spełnić wymagania przepisów budowlanych. Zatem zapytać należy firmę oferującą takie produkty i w materiałach informacyjnych podającą, że jest to materiał o właściwościach akustycznych, jaki deklarują przyrost wskaźnika izolacyjności akustycznej właściwej przybliżonej lub przyrost wzorcowej różnicy poziomów. Na rynku jest kilku dostawców systemów z korkiem do poprawy właściwości akustycznych i tych co poznałem to mają dużo informacji w reklamowych materiałach a jak zapytać o konkrety techniczne to zaczyna się problem. Zatem koniecznie należy sprawdzić dostawcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts