Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak oszukać kocioł gazowy kominkiem ?

heavyk

Recommended Posts

Witam.

Mam podpięty do instalacji kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym.

Jest to Lechma ze sterownikiem Tatarek.

Ostatnio zauważyłem, że kocioł gazowy rozgrzał płaszcz w kominku do 45st.C.

Instalator tłumaczy to wadliwym zaworem przeciw-zwrotnym. Mówi, że płaszcz może być nagrzany ale nie aż do 45st.C.

Jeśli ma ktoś schemat poprawnej instalacji proszę o info.

Skąd kominek powinien być optymalnie zasilany ?

Piszę w takiej sprawie. Chciałem odciążyć kominkiem kocioł gazowy. Niestety po napaleniu w kominku zagrzaniu płaszcza do 60st. C i włączeniu pompy kominka kocioł gazowy nadal dogrzewa. Wyłączenie kotła powoduje wyłączenie całego sterowania pompami, mieszaczami itd. Zamysł instalatora był taki, że kominek poda ciepłą wodę na sprzęgło i kocioł gazowy nie będzie dogrzewał. Niestety jest inaczej.

Czy ktoś rozwiązywał podobną sytuację ?

Dodam, że kocioł to Junkers Cerapur Smart ze sterowaniem FW200, FB10x2, IMB1 i IMB2

Pozdrawiam

heavyk

PW kominka nie jest odbiornikiem energii cieplnej tylko źródłem ciepła, to nie on jest zasilany ale zasila wymiennik - jeśli odbiera ciepło z kotła - to masz skopaną instalację, może po prostu wklej jej schemat, bo opisujesz trochę zawile.

Witam.

Mam podpięty do instalacji kominek z płaszczem wodnym w układzie zamkniętym.

Jest to Lechma ze sterownikiem Tatarek.

Chciałem odciążyć kominkiem kocioł gazowy. Niestety po napaleniu w kominku zagrzaniu płaszcza do 60st. C i włączeniu pompy kominka kocioł gazowy nadal dogrzewa.

Czy ktoś rozwiązywał podobną sytuację ?

heavyk

1 Palisz w kominku

2 woda osiaga 60 stopni włącza sie pompa i woda z kominka idzie na wymiennik albo bufor

3 termostat na wymienniku lub buforze daje informacje zaworowi trojdrogowemu o osiagnieciu zadanej temp.i włącza w obieg wymiennik lub bufor.

4 woda o odpowiedniej temp. idzie z bufora lub wymiennika na powrot z kotła i palink się wylącza.

5 woda z kotła idzie na podlogówkę lub grzejniki.

coś tu nie gra bo jaki instalator podłącza kominek w układzie zamkniętym?

Moj instalator tak robi - warto czasami poczytać

http://www.lechma.com.pl/pl/28.php

Edytowane przez f.5

Moj instalator tak robi - warto czasami poczytać

http://www.lechma.com.pl/pl/28.php

ale to tylko w specjalnie do tego przygotowanym kominku w zwykłym to nie jest dobry pomysł chyba że masz pieniążki i miejsce na bufor który będziesz utrzymywał stale zimny na wypadek zagotowania wody w układzie kominka

ale to tylko w specjalnie do tego przygotowanym kominku w zwykłym to nie jest dobry pomysł chyba że masz pieniążki i miejsce na bufor który będziesz utrzymywał stale zimny na wypadek zagotowania wody w układzie kominka

Uzytkownik Heavyk chce uzyskac informację jak oszukać kocioł aby nie grzał jak się włącza kominek !

Napisałem jak jest u mnie bo własnie w ten sposób oszukuję kocioł.

Jestes instalatorem z Żywca ktory napisał ze cos nie gra bo jaki instalator montuje kominek z PW w układzie zamknietym :)

moze cos wiecej podpowiesz mu jako scpec ? czy nie ?

pozdrawiam

Uzytkownik Heavyk chce uzyskac informację jak oszukać kocioł aby nie grzał jak się włącza kominek !

Napisałem jak jest u mnie bo własnie w ten sposób oszukuję kocioł.

Jestes instalatorem z Żywca ktory napisał ze cos nie gra bo jaki instalator montuje kominek z PW w układzie zamknietym :)

moze cos wiecej podpowiesz mu jako scpec ? czy nie ?

pozdrawiam

widzisz żeby coś sensownie podpowiadać to trzeba mieć komplet danych, a najprościej być w danym obiekcie, tu na forum rzadko jest taka sytuacja, nie wiemy komu podpowiadamy i o czym dana osoba ma pojęcie, a co jest dla niej chińszczyzną, dlatego uważam że większą pomocą pomocą jest wychwytywanie faktów z tego co napisane, niż gdybanie często nie na temat, książki uczącej hydrauliki tu nie napiszemy,

a przed stwierdzeniami takimi jak Twoje trzeba ostrzegać bo może sobie ktoś nieświadomie bombę w domu zainstalować

widzisz żeby coś sensownie podpowiadać to trzeba mieć komplet danych, a najprościej być w danym obiekcie, tu na forum rzadko jest taka sytuacja, nie wiemy komu podpowiadamy i o czym dana osoba ma pojęcie, a co jest dla niej chińszczyzną, dlatego uważam że większą pomocą pomocą jest wychwytywanie faktów z tego co napisane, niż gdybanie często nie na temat, książki uczącej hydrauliki tu nie napiszemy,

a przed stwierdzeniami takimi jak Twoje trzeba ostrzegać bo może sobie ktoś nieświadomie bombę w domu zainstalować

I zgadzam się z Tobą w 100 % .

zakłądam ze jak ktos stawia na kominek z płaszczem, minimalne pojęcie ma o tym co chce.

fakt moze ksiązki tu nie napiszemy ale moj problem a takowy miałem udało mi sie tu na forum rozwiązać z aadamusem24 i nilsanem ale oni juz sporadycznie zaglądają.

a co do bomby w domu to ile kominków eksplodowało z nadmiaru cisnienia a ile domów spaliło sie z powodu złego montażu są wogole jakies dane ?

heavyk drąz temat na stronie Lechmy masz schematy z prawidłowym podłączeniem.

moj problem byl banalny zle podłączony zawor trojdrogowy i nie puszczał ciepłej wody z bufora szef pojechał do odmu brygada została sama - tak bywa....

pozdrawiam