CheNelly 24.11.2012 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Nie wiem, czy pytam w dobrym dziale.Jestem na etapie budowy komina w moim domu, który będzie ogrzewany piecem c.o., dodatkowo chcemy mieć w domu piecyk kominkowy (tzw. koza). Na projekcje było zaznaczone, że piecyk kominowy, będzie miał osobny przewód spalinowy, który będzie przechodził obok przewodów wentylacyjnych. Budowlańcy kupili komin z gotowych elementów, z rurą o średnicy 20 cm i powiedzieli mi, ze podłączą piec i kozę do tego samego komina (z jednym przewodem), bo tak będzie po prostu lepiej i krócej to podlączenie wykonać. Zapytałam się ich dlaczego nie wykonają tego jak w projekcie, usłyszałam, że dlatego, że to byłby przewód wentylacyjny i nie jest szczelny itd.A z tego co wiem, nie można podłączyć do jednego przewodu dwóch pieców, tylko nie wiem czy dwóch pieców c.o., czy jakiegokolwiek rodzaju ?Może źle zrozumiałam przepisy, ale nie chce mieć problemów przy odbiorze kominarskim. Wiem, że wiele osób wykonuje na własną rękę takie przyłącze, ale pewnie później kominiarz też robi problemy.Znalazłam też taką informację http://www.ibf.pl/kom_kombi.htm czy przy użyciu takiego systemu kominowego, można więc podłączyć piec c.o. i piecyk kominkowy?Proszę o jakąś radę. Edytowane 24 Listopada 2012 przez CheNelly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts