Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja w kalenicy - dach z blachy, deskowanie, podwójne folie

MichalMwp

Recommended Posts

Witam

Mam wątpliwości czy dekarz nie robi mi źle.

Konstrukcja prostego dachu dwuspadowego jest następująca: na więźbie położona folia Ventia Platinium Plus 225g/m na którą będzie tryśnięta piana poliuretanowa otwartokomórkowa. Potem kontrłata, płyta MFP , folia wysokoparoprzepuszczalna Ventina Titanium 180g/m (paroprzepuszczalność 2900 g/m2) a na wierzch blacha aluminiowa Prefa. Konstrukcja zakłada montaż gąsiora wentylowanego Prefa.

Między pierwszą folią Platinium a płytą MFP jest szczelina wentylacyjna na grubość kontrłaty chroniona w okapach siatką. Dekarz zostawił w kalenicy szczelinę w płytach ale jest ona zakryta membraną Titanium.Twierdzi, że folia paroprzepuszczalna w tym przypadku jest wystarczająca do sprawnego wentylowania i nie trzeba jej przecinać.

Wg mnie folia Titanium jest na tyle mało przepuszczalna dla powietrza że wentylacja połaci dachu nie będzie skuteczna (mimo sprawnych wlotów w okapach). Ta pierwsza na którą będzie szła piana powinna zachować ciągłość ale druga raczej powinna być przecięta tym bardziej że będzie gąsior wentylowany.

Proszę o pomoc bo w necie można wyczytać różne rzeczy ale dotyczą one innej konstrukcji dachu. Ciąć drugą folię w kalenicy czy nie ?

Tak też mi się wydaje biorąc na zdrowy rozum ale mój dekarz jest konsekwentny (uparty) w swoich racjach.

Druga folią wynika z technologii. Tak zaleca Prefa. Nie napisałem, dach kryty jest blachą na rąbek. Ma ona za zadanie m.in. ułatwić poślizg blachy przy rozszerzaniu pod wpływem temperatury. Pojedynczy pas blachy ma długość 7m. Prefa zaleca też wentylację w kalenicy o którą pytam ale ten mój dekarz ...

Daj makaron to jakaś wentylacja będzie. Co do dekarza to masz argument ; pieniążki. Jan.

Czyli rozumiem że ciąć i już.

Oczywiście że mogę wymusić na dekarzu pewne rozwiązania ale chciałem się upewnić czy nie robię jakiejś głupoty.

Co to jest makaron ? Przepraszam, nie mój fach, tak z ciekawości pytam. Czy to taka plisowana folia na kalenicę ?

Dach mam prawie gotowy, czeka tylko na położenie blachy. Jak zobaczyłem ceny tego makaronu to mi się włos zajeżył.

Dziękuję za wyjaśnienia. Zrobię dobre wietrzenie w kalenicy przez co temperatura pod blachą będzie prawie zawsze taka sama jak nad nią (a przynajmniej bardzo szybko będzie dochodzić). To powinno ograniczyć skraplanie do minimum.