zyzolek 25.11.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Panują na forum różne FAKTY i MITY na temat cen energii elektrycznej. Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, ile rzeczywiście kosztuje 1 kWh energii elektrycznej i w jakiej taryfie, temu właśnie służy ten wątek. Każdy może sobie przeliczyć, czy się mu opłaca albo nie opłaca grzać prądem lub jaka taryfa jest dla niego odpowiednia. Zachęcam do publikowania swoich faktur za prąd, CZARNO na BIAŁYM Ile rzeczywiście kosztuje 1 kWH? Należy dodać do siebie cenę energii elektrycznej, cenę dystrybucji, opłaty abonamentowe, stawki zmienne i podatek VAT. Jako pierwszy publikuje swoją roczną fakturę za prąd, region Śląsk, Tauron Dystrybucja, licznik 2 taryfowy dzień-noc G12. Z poniższej faktury wynika, że łączny koszt 1 kWh wynosi: taryfa nocna: 0,31 zł taryfa dzienna: 0,59 zł średnia cena dobowa wg zużycia w 1 i 2 taryfie 0,52 zł Edytowane 25 Listopada 2012 przez zyzolek uzupełnienie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 25.11.2012 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Ja mam tylko pytanie o zasadność wątku. Co ma na celu?Co ma udowodnić?Jakie korzyści przyniesie forumowiczom? Za 2 miesiące dane będą nieaktualne. Każdy wie ile za co w danej chwili płaci, a jak chce coś zmienić, to ważne żeby sprawdził co u Siebie może zmienić. Jeżeli ktoś się dowie że jest taniej 300km od jego domu, to co zrobi i co mu to da? Kolejna sprawa. Z Twojego założenia już widzę że będzie to niejasne informacja, bo w zależności ile kto zużywa, będzie inny wpływ opłat stałych na 1 kWh - nieznacznie ale jednak. Nie bardzo rozumiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.11.2012 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Ja mam tylko pytanie o zasadność wątku. Co ma na celu? Co ma udowodnić? Jakie korzyści przyniesie forumowiczom? Nie bardzo rozumiem... Wątek ma na celu rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh. Temat powraca jak bumerang w różnych wątkach, nie do tego celu stworzonych. Ostatnio była ostra kłótnia i żądano faktur, bo niektórzy nie wierzyli w ceny i taryfy. Jeżeli temat kogoś nie interesuje, nie musi tu zaglądać i pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.11.2012 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Co ma na celu? Co ma udowodnić? Jakie korzyści przyniesie forumowiczom?. Warto kontrolować swoje wydatki, warto wiedzieć ile to kosztuje, warto wiedzieć jak koszt jednostkowy zmienia się w czasie, czy wzrost cen jest wyższy od inflacji, dlatego dodam koszt en el z 2 adresów - oczywiście wg faktur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odyseuszek 25.11.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 chyba prościej zajrzeć do cennika przedsiębiorstwa energetycznego niż skanować faktury, no chyba że ktoś ma problemy z mnożeniem i dodawaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 26.11.2012 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Wątek ma na celu rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh. Temat powraca jak bumerang w różnych wątkach, nie do tego celu stworzonych. Ostatnio była ostra kłótnia i żądano faktur, bo niektórzy nie wierzyli w ceny i taryfy. Jeżeli temat kogoś nie interesuje, nie musi tu zaglądać i pisać Ok, więc jak będą z "rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh", to poproszę o info na priva że to już Chętnie wtedy tu zajrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 27.11.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Należy dodać do siebie cenę energii elektrycznej, cenę dystrybucji, opłaty abonamentowe, stawki zmienne i podatek VAT.(...) średnia cena dobowa wg zużycia w 1 i 2 taryfie 0,52 zł No dobra, ja mam pewien problem. Mój rachunek brutto wyniósł 7,56 PLN, a zużycie prądu w tym czasie 0 kWh. W szkole mnie uczyli, że się przez zero nie dzieli, ale może Ty mi pomożesz jakoś -- ile w moim przypadku kosztuje mnie 1 kWh prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.11.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 mam pewien problem Masz poważny problem, sam musisz sobie z nim poradzić, mam nadzieję że dasz radę. Na Twoim miejscu policzyłbym za cały rok, dodatkowo pomyślałbym o rezygnacji z usług tego dostawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 27.11.2012 10:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 No dobra, ja mam pewien problem. Mój rachunek brutto wyniósł 7,56 PLN, a zużycie prądu w tym czasie 0 kWh. W szkole mnie uczyli, że się przez zero nie dzieli, ale może Ty mi pomożesz jakoś -- ile w moim przypadku kosztuje mnie 1 kWh prądu? Po co ci prąd jak go nie używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumajunior 27.11.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2012 Po co ci prąd jak go nie używasz? bo inaczej się nie da w naszym kraju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Czasem zużywam. Teraz przyszedł mi rachunek na chyba 27 PLN za 10 kWh, za kolejne dwa miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.11.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Czasem zużywam. Teraz przyszedł mi rachunek na chyba 27 PLN za 10 kWh, za kolejne dwa miesiące. A może lepiej posługiwać się tylko kosztami zużycia konkretnych kWh pomijając stałe opłaty miesięczne. Czy zużywamy czy nie i tak każdy je płaci. Ja nie znam osób które prądu nie mają, więc ma to sens. Nie będzie wtedy takich przekłamań jak powyżej Czy ma ktoś gaz ziemny, z butli, ekogroszek, węgiel czy cokolwiek innego jako system grzewczy i tak płaci te stałe. Lepiej je uwzględnić w obliczeniach dotyczących reszty domu. Przy kosztach ogrzewania, ciepłej wody czy gotowania (o ile prądem) lepiej je pominąć bo nie są to faktyczne koszty związane z tymi funkcjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 A może lepiej posługiwać się tylko kosztami zużycia konkretnych kWh pomijając stałe opłaty miesięczne. Czy zużywamy czy nie i tak każdy je płaci. Nie wliczam kosztów których nie ponoszę, czy jeśli "każdy płaci" to należy je pominąć - to manipulacja obniżająca koszt nośnika energii. Oczywiście koszty stałe są różne w zależności od nośnika i taryfy, ale to nie powód aby je pomijać w rozrachunku. Oczywiście można pominąć koszty dzierżawy butli LPG, koszty stałe z gazu czy energii elektrycznej, ale w niektórych przypadkach są one znaczne, dlatego pomijanie ich w naliczaniu jest błędem, który mocno fałszuje rzeczywiście poniesiony koszt, zatem jeśli je liczyć to w przypadku każdego nośnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.11.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 ... no to można brać pod uwagę różnicę w kosztach stałych pomiędzy tym co by było gdybyśmy prądem nie grzeli oraz tym co mamy grzejąc prądem. mówię tu skrótowo i myślę że wiadomo o co chodzi. Przy LPG nie można pominąć kosztu dzierżawy butli, bo tylko i wyłącznie ze względu na ogrzewanie ją zamontowaliśmy. Nie ma osób które mają butlę na LPG z innych względów. To by była manipulacja. Prąd każdy musi mieć. Jeżeli grzejemy np. gazem to brałbym pod uwagę tylko tyle ile zużyją prądu urządzenia związane z ogrzewaniem nie wliczając stałych. Przecież jak by nie grzał Pan gazem a np. węglem i grawitacyjnie, to by Pan prąd i tak miał i te stałe ponosił. Tego nie powinno się liczyć, a jedynie ewentualną różnicę. A tak naprawdę to są praktycznie pomijalne wartości... Większy wpływ ma chyba każda podwyżka cen, niż akurat te stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konkret86 28.11.2012 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 najtańszą energią w Polsce jest energia z węgla brunatnego ;] jak to jest, że w Danii jest tyle wiatraków, a ich energia jest prawie 3 razy droższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 28.11.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Jakoś instaltechnik nie mogę znaleźć pozycji dzierżawa butli LPG. Powiedz ile może mnie kosztować dzierżawa bo jakoś nie mogę się doliczyć.Ile mam doliczyć?Napisz proszę, bo sprzedajesz PC ile klientów kupuje za gotówkę, a ile trzeba doliczyć odsetek od kredytu, żeby posiadać pompę ciepła?Sprzedawcy paliw rzadko osiągają marżę powyżej 5%.Ile masz z montażu? 30-40%? Co zostaje klientowi? 20 lat spłaty kredytu? Doliczać kredyt do PC czy nie doliczać? Edycja: literówka Edytowane 28 Listopada 2012 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.11.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Doliczać kredyt do PC czy nie doliczać? Oczywiście - doliczać, ale ten koszt należy zakwalifikować prawidłowo, to jest koszt inwestycji i tylko w tej pozycji powinien być rozliczany. Tu nie ma znaczenia czy jest kredyt czy nie, to ma tylko wpływ na wielkość ostateczną tego kosztu. Natomiast nigdy ten koszt nie będzie kosztem eksploatacji, przy ogrzewaniu zwykle mówimy o tym koszcie. Oczywiście koszt inwestycyjny w ostateczności jest rozliczany koszcie całkowitym ale dodawany rocznie jako pozycja "amortyzacja" - inaczej nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 29.11.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Ja analizuję czasem takie warianty ogrzewania, przykładowo jeśli miałbym zrobić porównanie kotła gazowego z pompą ciepła, to przyjąłbym takie założenia, jak poniżej. Jeśli byłaby PCi, prawdopodobnie byłaby większa moc zamówiona --> być może wyższy abonament za prąd. Jeśli byłby kocioł gazowy, cały rachunek za gaz przypisałbym do kosztów pracy kotła. Chyba, że bez kotła miałaby chodzić kuchenka gazowa -- wtedy uwzględniłbym różnicę w abonamentach (bez kotła --> niższe zużycie gazu --> inna grupa taryfowa). Dlatego uważam za mijające się z celem porównywanie w skali globalnej "rachunków za prąd", które tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskusji. Jeśli ktoś ma kłopot z przeczytaniem i zrozumieniem taryfy energetycznej, by potem oszacować koszty korzystania z prądu, ja mu mogę komercyjnie pomóc. Bo to, że przejrzy sobie rachunki z kilku miejsc w Polsce, nic mu kompletnie nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.11.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 (edytowane) Obliczenie kosztu ogrzewania zawsze będzie obarczone błędem, może nieco mniejszym jest podanie ilości kWh, chociaż też nie do końca. Każdy przedmiot zużywający prąd w domu większość jego oddaje jako ciepło, niektórzy próbują doliczyć je jako "ciepło bytowe" - ile jego, jak policzyć ilość czy koszt? Dlatego od dawna ostrożnie podaję koszt ogrzewania czy cwu - wynik zawsze będzie obarczony błędem, za to faktury do zapłacenia tego błędu są pozbawione - trzeba je uregulować w całości bez względu na to jak sobie policzymy koszt jednostkowy energii czy jak tą energię podzielimy na ogrzewanie, cwu, światło itd. Podanie całości zużytej energii jest niepodważalne i bez błędu, natomiast jej podział ilościowy zwykle będzie "oszacowany", a wyliczony koszt zwłaszcza z wybranych pozycji faktury będzie mocno odbiegał od rzeczywiście poniesionego. Bo to, że przejrzy sobie rachunki z kilku miejsc w Polsce, nic mu kompletnie nie da. Z chęcią zastosuję u siebie dobre pomysły na zmniejszenie kwot na fakturach. Edytowane 29 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 29.11.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Jakoś instaltechnik nie mogę znaleźć pozycji dzierżawa butli LPG. Powiedz ile może... Odpowiadałem na powyższego posta... Jeżeli ktoś ma kwotę dzierżawy butli na fakturze, to powinien ją doliczyć i tyle. Proszę czytać ze zrozumieniem. Nie sprzedaję pomp ciepła. Nie mam sklepu. Zajmuję się usługami, a pompa ciepła może być zaoferowana przeze mnie lub kupiona przez klienta. Wybór klienta - to klient decyduje. Kredyt nie ma z tym nic wspólnego. LPG jest nieekonomiczne po prostu lub inaczej - drogie. Samo płacenie rachunków za LPG to już jak kredyt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts