Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny energii elektrycznej w Polsce Czarno na Białym - FAKTURY

zyzolek

Recommended Posts

Panują na forum różne FAKTY i MITY na temat cen energii elektrycznej.

Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, ile rzeczywiście kosztuje 1 kWh energii elektrycznej i w jakiej taryfie, temu właśnie służy ten wątek.

Każdy może sobie przeliczyć, czy się mu opłaca albo nie opłaca grzać prądem lub jaka taryfa jest dla niego odpowiednia.

Zachęcam do publikowania swoich faktur za prąd, CZARNO na BIAŁYM

Ile rzeczywiście kosztuje 1 kWH?

Należy dodać do siebie cenę energii elektrycznej, cenę dystrybucji, opłaty abonamentowe, stawki zmienne i podatek VAT.

Jako pierwszy publikuje swoją roczną fakturę za prąd, region Śląsk, Tauron Dystrybucja, licznik 2 taryfowy dzień-noc G12.

DSCN0098.jpg

Z poniższej faktury wynika, że łączny koszt 1 kWh wynosi:

taryfa nocna: 0,31 zł

taryfa dzienna: 0,59 zł

średnia cena dobowa wg zużycia w 1 i 2 taryfie 0,52 zł

Edytowane przez zyzolek
uzupełnienie informacji

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam tylko pytanie o zasadność wątku.

Co ma na celu?

Co ma udowodnić?

Jakie korzyści przyniesie forumowiczom?

Za 2 miesiące dane będą nieaktualne. Każdy wie ile za co w danej chwili płaci, a jak chce coś zmienić, to ważne żeby sprawdził co u Siebie może zmienić. Jeżeli ktoś się dowie że jest taniej 300km od jego domu, to co zrobi i co mu to da?

Kolejna sprawa. Z Twojego założenia już widzę że będzie to niejasne informacja, bo w zależności ile kto zużywa, będzie inny wpływ opłat stałych na 1 kWh - nieznacznie ale jednak.

Nie bardzo rozumiem...

Ja mam tylko pytanie o zasadność wątku.

Co ma na celu?

Co ma udowodnić?

Jakie korzyści przyniesie forumowiczom?

Nie bardzo rozumiem...

Wątek ma na celu rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh. Temat powraca jak bumerang w różnych wątkach, nie do tego celu stworzonych.

Ostatnio była ostra kłótnia i żądano faktur, bo niektórzy nie wierzyli w ceny i taryfy.

Jeżeli temat kogoś nie interesuje, nie musi tu zaglądać i pisać ;)

Co ma na celu?

Co ma udowodnić?

Jakie korzyści przyniesie forumowiczom?.

Warto kontrolować swoje wydatki, warto wiedzieć ile to kosztuje, warto wiedzieć jak koszt jednostkowy zmienia się w czasie, czy wzrost cen jest wyższy od inflacji, dlatego dodam koszt en el z 2 adresów - oczywiście wg faktur

Prąd1.jpg

Prąd 09.2012.jpg

Wątek ma na celu rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh. Temat powraca jak bumerang w różnych wątkach, nie do tego celu stworzonych.

Ostatnio była ostra kłótnia i żądano faktur, bo niektórzy nie wierzyli w ceny i taryfy.

Jeżeli temat kogoś nie interesuje, nie musi tu zaglądać i pisać ;)

Ok, więc jak będą z "rozwianie wszelkich wątpliwości odnośnie cen 1 kWh", to poproszę o info na priva że to już ;)

Chętnie wtedy tu zajrzę. :)

Należy dodać do siebie cenę energii elektrycznej, cenę dystrybucji, opłaty abonamentowe, stawki zmienne i podatek VAT.(...)

średnia cena dobowa wg zużycia w 1 i 2 taryfie 0,52 zł

No dobra, ja mam pewien problem.

Mój rachunek brutto wyniósł 7,56 PLN, a zużycie prądu w tym czasie 0 kWh.

W szkole mnie uczyli, że się przez zero nie dzieli, ale może Ty mi pomożesz jakoś -- ile w moim przypadku kosztuje mnie 1 kWh prądu?

Czasem zużywam.

Teraz przyszedł mi rachunek na chyba 27 PLN za 10 kWh, za kolejne dwa miesiące.

A może lepiej posługiwać się tylko kosztami zużycia konkretnych kWh pomijając stałe opłaty miesięczne. Czy zużywamy czy nie i tak każdy je płaci. Ja nie znam osób które prądu nie mają, więc ma to sens. Nie będzie wtedy takich przekłamań jak powyżej ;)

Czy ma ktoś gaz ziemny, z butli, ekogroszek, węgiel czy cokolwiek innego jako system grzewczy i tak płaci te stałe. Lepiej je uwzględnić w obliczeniach dotyczących reszty domu. Przy kosztach ogrzewania, ciepłej wody czy gotowania (o ile prądem) lepiej je pominąć bo nie są to faktyczne koszty związane z tymi funkcjami.

A może lepiej posługiwać się tylko kosztami zużycia konkretnych kWh pomijając stałe opłaty miesięczne. Czy zużywamy czy nie i tak każdy je płaci.

Nie wliczam kosztów których nie ponoszę, czy jeśli "każdy płaci" to należy je pominąć - to manipulacja obniżająca koszt nośnika energii. Oczywiście koszty stałe są różne w zależności od nośnika i taryfy, ale to nie powód aby je pomijać w rozrachunku. Oczywiście można pominąć koszty dzierżawy butli LPG, koszty stałe z gazu czy energii elektrycznej, ale w niektórych przypadkach są one znaczne, dlatego pomijanie ich w naliczaniu jest błędem, który mocno fałszuje rzeczywiście poniesiony koszt, zatem jeśli je liczyć to w przypadku każdego nośnika.

... no to można brać pod uwagę różnicę w kosztach stałych pomiędzy tym co by było gdybyśmy prądem nie grzeli oraz tym co mamy grzejąc prądem. mówię tu skrótowo i myślę że wiadomo o co chodzi.

Przy LPG nie można pominąć kosztu dzierżawy butli, bo tylko i wyłącznie ze względu na ogrzewanie ją zamontowaliśmy. Nie ma osób które mają butlę na LPG z innych względów. To by była manipulacja. Prąd każdy musi mieć.

Jeżeli grzejemy np. gazem to brałbym pod uwagę tylko tyle ile zużyją prądu urządzenia związane z ogrzewaniem nie wliczając stałych. Przecież jak by nie grzał Pan gazem a np. węglem i grawitacyjnie, to by Pan prąd i tak miał i te stałe ponosił. Tego nie powinno się liczyć, a jedynie ewentualną różnicę.

A tak naprawdę to są praktycznie pomijalne wartości... Większy wpływ ma chyba każda podwyżka cen, niż akurat te stałe... ;)

Jakoś instaltechnik nie mogę znaleźć pozycji dzierżawa butli LPG. Powiedz ile może mnie kosztować dzierżawa bo jakoś nie mogę się doliczyć.Ile mam doliczyć?

Napisz proszę, bo sprzedajesz PC ile klientów kupuje za gotówkę, a ile trzeba doliczyć odsetek od kredytu, żeby posiadać pompę ciepła?

Sprzedawcy paliw rzadko osiągają marżę powyżej 5%.

Ile masz z montażu? 30-40%? Co zostaje klientowi? 20 lat spłaty kredytu? Doliczać kredyt do PC czy nie doliczać?

Edycja: literówka

Edytowane przez piotrmak

Doliczać kredyt do PC czy nie doliczać?

Oczywiście - doliczać, ale ten koszt należy zakwalifikować prawidłowo, to jest koszt inwestycji i tylko w tej pozycji powinien być rozliczany. Tu nie ma znaczenia czy jest kredyt czy nie, to ma tylko wpływ na wielkość ostateczną tego kosztu. Natomiast nigdy ten koszt nie będzie kosztem eksploatacji, przy ogrzewaniu zwykle mówimy o tym koszcie. Oczywiście koszt inwestycyjny w ostateczności jest rozliczany koszcie całkowitym ale dodawany rocznie jako pozycja "amortyzacja" - inaczej nie można.

Ja analizuję czasem takie warianty ogrzewania, przykładowo jeśli miałbym zrobić porównanie kotła gazowego z pompą ciepła, to przyjąłbym takie założenia, jak poniżej.

Jeśli byłaby PCi, prawdopodobnie byłaby większa moc zamówiona --> być może wyższy abonament za prąd.

Jeśli byłby kocioł gazowy, cały rachunek za gaz przypisałbym do kosztów pracy kotła.

Chyba, że bez kotła miałaby chodzić kuchenka gazowa -- wtedy uwzględniłbym różnicę w abonamentach (bez kotła --> niższe zużycie gazu --> inna grupa taryfowa).

Dlatego uważam za mijające się z celem porównywanie w skali globalnej "rachunków za prąd", które tak naprawdę nic nie wnoszą do dyskusji. Jeśli ktoś ma kłopot z przeczytaniem i zrozumieniem taryfy energetycznej, by potem oszacować koszty korzystania z prądu, ja mu mogę komercyjnie pomóc. Bo to, że przejrzy sobie rachunki z kilku miejsc w Polsce, nic mu kompletnie nie da.

Obliczenie kosztu ogrzewania zawsze będzie obarczone błędem, może nieco mniejszym jest podanie ilości kWh, chociaż też nie do końca. Każdy przedmiot zużywający prąd w domu większość jego oddaje jako ciepło, niektórzy próbują doliczyć je jako "ciepło bytowe" - ile jego, jak policzyć ilość czy koszt? Dlatego od dawna ostrożnie podaję koszt ogrzewania czy cwu - wynik zawsze będzie obarczony błędem, za to faktury do zapłacenia tego błędu są pozbawione - trzeba je uregulować w całości bez względu na to jak sobie policzymy koszt jednostkowy energii czy jak tą energię podzielimy na ogrzewanie, cwu, światło itd. Podanie całości zużytej energii jest niepodważalne i bez błędu, natomiast jej podział ilościowy zwykle będzie "oszacowany", a wyliczony koszt zwłaszcza z wybranych pozycji faktury będzie mocno odbiegał od rzeczywiście poniesionego.

Bo to, że przejrzy sobie rachunki z kilku miejsc w Polsce, nic mu kompletnie nie da.

Z chęcią zastosuję u siebie dobre pomysły na zmniejszenie kwot na fakturach.

Edytowane przez kbab

Jakoś instaltechnik nie mogę znaleźć pozycji dzierżawa butli LPG. Powiedz ile może...

Odpowiadałem na powyższego posta... Jeżeli ktoś ma kwotę dzierżawy butli na fakturze, to powinien ją doliczyć i tyle.

Proszę czytać ze zrozumieniem.

Nie sprzedaję pomp ciepła. Nie mam sklepu. Zajmuję się usługami, a pompa ciepła może być zaoferowana przeze mnie lub kupiona przez klienta. Wybór klienta - to klient decyduje.

Kredyt nie ma z tym nic wspólnego. LPG jest nieekonomiczne po prostu lub inaczej - drogie. Samo płacenie rachunków za LPG to już jak kredyt...