Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ceny energii elektrycznej w Polsce Czarno na Białym - FAKTURY

zyzolek

Recommended Posts

W temacie sugerowanym przez założyciela, bo ponownie dyskusja ucieka gdzieś obok.

PGE, taryfa G11,

za okres 02/11/2011 - 04/05/2012, a więc 2 miesiące stare, 4 miesiące nowe stawki.

zużycie 3 263 kWh, zapłacone 1 998,63zł.

Średnia za 1 kWh - 0,612zł; Średnia miesięczna 543,8 kWh = 333,1zł.

za okres 04/05/2012 - 03/11/2012 - 5 miesięcy.

zużycie 2 717 kWh, zapłacone 1 706,99zł.

Średnia za 1 kWh - 0,628zł. Średnia miesięczna 543,4 kWh = 341,4zł.

prognoza 03/11/2012 - 13/04/2013 - 5,5 miesiąca.

zużycie 2 951 kWh, do zapłaty 1838,74.

Średnia za 1 kWh - 0,623zł. Średnia miesięczna 536,5 kWh = 334,3zł.

A teraz i ja trochę nie na temat

Celowo wyliczałem średnie miesięczne w kWh i PLN gdyż:

1. zyzlek wylał miód na serce podając zbliżoną do mojej konsumpcję en. el., zbieżną zresztą ze znajomymi i sąsiadami.

2. Jak można przeżyć 6 miesięcy zużywając w tym okresie np. 700 kWh = 166 kWh miesięcznie = 3,8 kWh dziennie /patrz jeden z wpisów powyżej/.

3. Co robimy z zyzolkiem nie tak /przepraszam, że się jeszcze raz powołuję/, że mając inne medium do ogrzewania CO i CWU osiągamy tak fatalny wynik, gdy niektórym mającym "w domu wszystko na prąd" wychodzi 3 200 zł rocznie = 266zł miesięcznie.

Edytowane przez Greengaz

• Odpowiedzi 47
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

że mając inne medium do ogrzewania CO i CWU osiągamy tak fatalny wynik, gdy niektórym mającym "w domu wszystko na prąd" wychodzi 3 200 zł rocznie = 266zł miesięcznie.

To też właśnie mnie zastanawia.

Wcześniej miałem mieszkanie 42m2 w nowym deweloperskim bloku, CO i CWU na gaz, 2 osoby, a rocznie za prąd 1952 zł, okres 2009/2010. Taryfa G11

To też właśnie mnie zastanawia.

Wcześniej miałem mieszkanie 42m2 w nowym deweloperskim bloku, CO i CWU na gaz, 2 osoby, a rocznie za prąd 1952 zł, okres 2009/2010. Taryfa G11

To jeszcze mogę zrozumieć. Mniej punktow świetlnych, brak pomp wymuszających obiegi i pieca, a pewnie i kuchnia na gaz. Z drugiej strony pionan ma lepszy wynik niż Ty na 42m2, a po drodze były ze dwie podwyżki.

naprawdę nie wiem o co chodzi. Rodzinka moja to 2+1. W przewadze płec piękna. W domku 2 telewizory 52 i 46 cali - oba plazmowe, jeden rzadko włączany, 2 laptopy, w tym jeden praktycznie chodzi non stop, indukcja, pralka, zmywarka, lodówka, piekarnik,mikrofalówka, czajnik elektr. Sprzęty raczej w klasie A+. 2 pompy obiegowe. CO i CWU. Obie LFP, odpowiednik Grundfoss Alfa, więc energooszczędne. 90% domu oświetlone za pomocą LEDów. Chyba tyle. Czyli żadnych rewolucyjnych rozwiązań nie ma, a zużycie stosunkowo niewielkie.

Moze dlatego, ze stosunkowo mało gotujemy i pieczemy?? Z drugiej strony od września żona w domu (jest na urlopie rocznym z pracy) całymi dniami, więc telewizor i inne sprzęty hulają. taryfa G11. Dostawca prądu Tauron.

No właśnie, a teraz 3761 zł na 400 m2 i 4 osoby.

Znasz przysłowie ?? Pan na ulicy-bieda w kamienicy???..... normalnie... 1zarówka, tv jakieś malutkie przy przewracaniu kartek (jak czyta sie ksiązkę ) gasi sie światło... wazne że jest się czym pochwalic sąsiadom ;) też zużywam pradu za 250-300zł/m-c i jakoś z tym żyję

dorwałem jakaś stara fakturę (2011r) i sobie czytam

1-opłata za energie elektryczną ok 60% ceny całości

2-opłata zmienna sieciowa

3-opłata jakościowa

4-opłata przejściowa

5-opłata stała za dystrybucję

6-opłata abonamentowa

a dodatkowe opłaty pożerają jakieś 40% !!!! coś pieknego.... Enea Poznań

Edytowane przez Piotrek42

Instaltechnic:

Proszę czytać ze zrozumieniem.

Nie sprzedaję pomp ciepła. ........ pompa ciepła może być zaoferowana przeze mnie lub kupiona przez klienta. Wybór klienta - to klient decyduje.

c.b.d.o.

Napisałem to celowo w taki sposób. Jak ktoś chce to źle zrozumieć to źle zrozumie, bo chce źle zrozumieć. ;) Jak ktoś podejdzie do tego obiektywnie, to zrozumie jak trzeba.

Nie wypieram się fakturowania pomp ciepła. Działam w zawodzie bo to lubię i nie mam z tym problemów. Jak bym chciał tylko sprzedawać, to był nie miał usług, a samą sprzedaż, A ja mam usługi i sprzedaję usługi i wiedzę. Samych pomp nie sprzedaję. Mam nadzieję że teraz jaśniej.

Edytowane przez Instaltechnic

• 1 month później...
Taryfa C11, nazwa na fakt. CAŁA DOBA, zabezpieczenie 50A, moc umowna 22kW.

Kwota brutto do zapłaty 530.09 dzielone przez 550 kWh = 0,9638 zł za 1 kWh:bash:

w C11 opłaty stałe robią "robotę", jeszcze jak masz mocy 22kW. Ostatnia faktura w taryfie G11 198 złociszy za 2 m-ce :). W C11 byłoby pewnie ponad 4 stówki

w C11 opłaty stałe robią "robotę", jeszcze jak masz mocy 22kW. Ostatnia faktura w taryfie G11 198 złociszy za 2 m-ce :). W C11 byłoby pewnie ponad 4 stówki

Nie mam możliwości uciec od tych opłat stałych. To suche dane z faktury do zapłacenia.

Masz rację, że zużywając więcej prądu cena zeszła by nieznacznie, ale to dalej dużo więcej niż "domowi" użytkownicy

• 2 weeks później...

zależy co rozumiec pod pojęciem "goście w domu". U nas w chacie nikogo nie ma od 7.00 do 17.00. Póżniej przeważnie jesteśmy w domu.

Sprzęty elektryczne w wiekszosci w klasie A+, żarówki prawie wszystkie LED-y. W chacie wszystko na prąd oprócz pieca i CWU (też z pieca). Pompka od CO chodzi non stop - LFP Experia, zużycie prądu 5W. Rachunek za ostatnie 2 m-ce nie przekroczył 200 złotych. Normalnie gotujemy, pieczemy, pierzemy i zmywamy naczynia w domu. Do tego dwie plazmy 50 i 42 cale - większa jak jesteśmy w domu, hula cały czas. Kładziemy sie spać koło 23, w weekendy póżniej. Soboty i niedziele przewaznie całe dnie w domu.

taryfa G11