karoka65 11.01.2013 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 zależy co rozumiec pod pojęciem "goście w domu". U nas w chacie nikogo nie ma od 7.00 do 17.00. Póżniej przeważnie jesteśmy w domu. Sprzęty elektryczne w wiekszosci w klasie A+, żarówki prawie wszystkie LED-y. W chacie wszystko na prąd oprócz pieca i CWU (też z pieca). Pompka od CO chodzi non stop - LFP Experia, zużycie prądu 5W. Rachunek za ostatnie 2 m-ce nie przekroczył 200 złotych. Normalnie gotujemy, pieczemy, pierzemy i zmywamy naczynia w domu. Do tego dwie plazmy 50 i 42 cale - większa jak jesteśmy w domu, hula cały czas. Kładziemy sie spać koło 23, w weekendy póżniej. Soboty i niedziele przewaznie całe dnie w domu. taryfa G11 Kurde, jak ty to robisz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.01.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 kurcze no nie wiem, ale pozostaje się jedynie z tego cieszyć napewno jest tak, że jesli np nie przebywamy w danym pomieszczeniu, to światło jest zgaszone, zmywarka i pralka zawsze przed włączeniem załadowane odpowiednio, w sypialni nie zasypiamy przy włączonym telewizorze (nie mamy telepudła w sypialni). Nie jest to jakies celowe oszczędzanie. Zwykły nawyk. Nic nadzwyczajnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 11.01.2013 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Może jekieś upływy w instalacji, zakładam że instalacje elektryczna ma już pare latek , jakiś remoncik,przetarta izolacja , gwoździk w drucik itd lub bardziej prawdopodobne np stara lodówa i zamrażarka. To można łatwo sprawdzić co pożera nasze kWh ... wyłączyć wszystkie es`y miernik w dłoń i do boju właczamy es`a (obwód) i mierzymy wszystkie urządzenia wpięte w obwód ... ja tak znalazłem "pożeracze" u tescia , kilka przewodów z przetartą izolacją , piekarnik i lodówka.Pralka też potrafi podjeść prundu ... u nas obecnie na 7 osób chodzi nieraz 2x na 24h ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 11.01.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Instalacja nowa raczej, no ludków trochę w chacie jest ( 7 sztuk ) także tego prania też się zbiera. Sprzęt AGD nowy. nie mam pomysłu gdzie by tu szukać, chyba tak musi być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artecki 11.01.2013 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 Instalacja nowa raczej, no ludków trochę w chacie jest ( 7 sztuk ) także tego prania też się zbiera. Sprzęt AGD nowy. nie mam pomysłu gdzie by tu szukać, chyba tak musi być nie, no nie ma tragedii - nas jest czwórka i 200zł/miesięcznie płacę - a również wszystkie agd nowe, wszędzie (oprócz łazienek) świetlówki energooszczędne, jeden tv (lcd), w lato CWU produkowana przez "powietrzną" PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asesor2 11.01.2013 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2013 nie, no nie ma tragedii - nas jest czwórka i 200zł/miesięcznie płacę - a również wszystkie agd nowe, wszędzie (oprócz łazienek) świetlówki energooszczędne, jeden tv (lcd), w lato CWU produkowana przez "powietrzną" PC. U mnie też czworo w domu,ale 4 telewizory ,2 lodówki,zmywarka,2 piekarniki,mikrofala,klima,trzy tunery sat,Komp stacjonarny,trzy laptopy,żarówki wszystkie energooszczędne oprócz łazienek ,tam halogeny 10 x 50 wat,w domu żona nie pracująca (nie musi mąż zapieprza). W domu więcej ludzi ,zawsze ktoś się napatoczy. miesięcznie płacę około 300zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.01.2013 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2013 U mnie podobnie Fakt. prawie 3700 zł,zuzycie 6500 kwh/rok. Też mnie dziwi jak pisze np.Pixis że u niego "wszystko w domu na prąd"łącznie z pompą ciepła do CO i CWU wychodzi mu 3200zł.U mnie tyle bez CO i CWU...Cuda.Może dlatego że my mieszkamy w domu .A nie u ludzi. Co Ty "pirdzielisz" znowu na moj temat? Ja mam dom zasiedlony dopiero od sierpnia 2012 i rachunki podaje wylacznie za ogrzewanie. Zuzycie na cele bytowe kwotowo zamyka sie w 225 zl (srednia z okresu zamieszkania). Wczesniej to byl prad uzywany na budowie i do grzania budowy. Od grudnia 2011. To okres nieistotny z punktu widzenia zuzycia bytowego. Prad zuzywany przez pompe ciepla rozliczam na podstawie wskazan podlicznika. BArdzo dokladne i niepodatne na sugestie urzadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 03.08.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2013 najlepiej spytać Asolta, jakie te ceny brutto są, sam jestem ciekaw jak to wychodzi, zwłaszcza przy dwóch taryfach, i kiedy oplaca się brać II taryfe. Np. jaka bedzie cena 1 kwh brutto przy 10000 kwh a jaka przy 15000 dla taryfy G12, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts