Gagata 25.11.2012 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Kiedyś zakładałam już watek, w którym była o tym (przy okazji innego tematu) mowa. Chodziło o sytuację, kiedy małżonkowie mają rozdzielność majątkową a chcą się zabezpieczyć aby po smierci jednego z nich drugie pozostało z jego majątkiem, tzn aby nie doszło do sytuacji np. mam gdzie mieszkać ale nie mam z czego żyć bo tracę firmę (muszę ją sprzedać aby podzielić między krewnych małzonka) lub odwrotnie itp.I ktoś napisał wówczas, że jest coś takiego jak testament wzajemny czyli jednym dokumentem małzonkowie zapisują sobie nawzajem swoje majątki.Ale trochę poczytałam i znalazłam informację, że nie ma czegoś takiego w prawie, tzn nie można tego załatwić jednym dokumentem. Można faktycznie jedynie spisać dwa odrębne testamenty. Czy ktoś będący w temacie może pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 25.11.2012 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Gagato, rozdzielność majątkowa nie pozbawia dziedziczenia. Do masy spadkowej wchodzi z 100 % majątku współmałżonka. Jeżeli rozdzielności nie ma, to np. dom jest współwłasnością i po śmierci jednego ze współmałżonków dziedziczeniu podlega udział - 50 %. Jeżeli jest rozdzielność to ów dom jest wyłączną własnością jednej ze stron i jeżeli jej się zejdzie, to do masy spadkowej wchodzi 100 % jego wartości.Testamenty są ważne, gdy nie ma dzieci, bo wówczas oprócz współmałżonka dziedziczą rodzice i rodzeństwo zmarłej połówki!!! A wiadomo, że teściowie po śmierci syna nie zawsze kochają synową, zwłaszcza gdy nie ma wnucząt. W tej sytuacji spisanie testamentu zabezpiecza drugą ze stron. O testamencie wzajemnym nie słyszałam, słyszałam natomiast o sytuacji, w której Państwo zgodnie u notariusza takie testamenty spisali a potem Pan się pogniewał na Panią i swoj testament odwołał (Pani nie informując). Ale to kwestia zaufania bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.11.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Jest forma testamentu, która po śmierci tego z małżonków na którego firma jest zarejestrowana, upoważnia drugiego (lub kogokolwiek wyznaczonego) do kontynuowania działalności, niezależnie od ewentualnych roszczeń spadkowych. Przejęcie firmy to nie tylko dysponowanie majątkiem i prowadzenie bieżącej działalności. Odpowiedzialność dotyczy również zobowiązań i długów. Podpytaj radcy prawnego. Edytowane 26 Listopada 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.11.2012 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 Zastanawiam się czy nie lepiej zmienić zapis w pozwoleniu (wpis do ewidencji w UG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 29.11.2012 11:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Dziękuję za wpisy! Rozmawiałam z notariuszem i mozna spisać dwa testamenty (każdy swoj), gdzie zapisuje się majątek na pozostającego współmałzonka (chodz własnie o to aby pozostałym po współmałżonku majątkiem nie musieć się dzielić po jego smierci z jego pozostałą rodziną tylko móc dalej żyć "tak samo"). W takim testamencie mozna też zapisac, że jesli małżonek nie będzie "mógł lub chciał" przejąć tegoż majątku to pozostaje on dla dzieci np. Jesli więc tym "majątkiem" są np. długi to nikt go "nie będzie chciał"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts