Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

scalanie dzialek

Recommended Posts

Witam kolegów, , :D

Korzystając, że pojawił się ten temat, chciałabym zapytać o coć odwrotnego niz Przedmówca.

Mam dziełkę 1200 m2, a obok mnie po sąsiedzku jest działka 1500 m2. Myślelismy aby kupić tę drugą a potem podzielić te 2 działki na 3 mniejsze. Na jednej ja postawię domek, na drugiej Mama a trzecią sprzedamy zaufanym sąsiadom (każda z działek miałaby wymiary około 35 m x 26 m.)

W gminnej ewidencji gruntów wszystkie są oznaczone jako rolne z możliwością zabudowy jednorodzinnej (tak zakupiłam ta moją). Nie chcę iść pytać do gminy, bo to mała wieś i jak się wygadam, że chcę kupić tę drugą, to napewno Sprzedawca się dowie i podniesie mi strasznie cenę :-?. Chciałam więc zapytać Was o doświadczenia i wiedzę na ten temat i czy w Waszej opini warto.

Z góry dzięki za pomoc :lol:

Mam dwie waskie dzialki. Dom budowany w poprzek dlugosci dzialek stalby na obydwu. W zwiazku z tym i artykulem w kwietniowym Muratorze musze scalic dzialki, bo budowalbym w granicy. I podobno niewazne jest, ze obie dzialki naleza do mnie. To troche komplikuje sprawe. A moze tak jak przedmowca za jednym zamachem przy tym scalaniu podzielilbym sobie dzialki w poprzek zostawiajac wzdluz prywatna droge dojazdowa do wszystkich wydzielonych. Jak sie zalatwia takie sprawy, jakie koszty i ile to trwa?

Dom budowany w poprzek dlugosci dzialek stalby na obydwu. W zwiazku z tym i artykulem w kwietniowym Muratorze musze scalic dzialki, bo budowalbym w granicy. I podobno niewazne jest, ze obie dzialki naleza do mnie.

Ja, dostałem pozwolenie na budowe, w którym dom stoi na granicy dwóch moich działek. W moim przypadku nie było żadnych problemów ale to nie oznacza że tak jest wszedzie.

Znajdź człowieka, praktyka z terenu Twego starostwa, który Ci powie jak to na Twoim terenie jest.

Alison-najlepiej przez podstawiona osobę wystap do gminy o przeznaczenie terenu i jeżeli nie będzie nic o powierzchni minimalnej działek,to proszę wziąć geodetę i porozmawiać z nim na temat sporządzenia dokumentacji.Jezeli nie będzie widział żadnych problemów to należy kupic sasiednią działke i przystąpic do podziału

Mirosław Kotuszewski-Też należało by wziąć geodetę aby sie przyjrzał temu przypadkowi.Jeżeli działki sa wąskie może nie być miejaca na wydzielenie drogi,ale to juz geodeta będzie wiedział.U mnie w Łodzi taka dokumentacja to ok.2000-2500zł(wstepny projekt podziału+mapa)

Ja też scalałam dwie działki i nadawałam im jeden numer a tak dokładnie to nie ja tylko mój geodeta. Geodeta który robil nam mapkę do celów projektowych jednocześnie zrobił na scalenie działek i mapka projektowa była już w całości z jednym numerem zajeło mu to może 1 tydzień a kosztowało nas to 400 zł.