Mirosław Kotuszewski 13.04.2004 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Kto wie w jaki sposob mozna scalic dwie dzialki, gdzie to sie zalatwia i ile to moze kosztowac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 13.04.2004 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Domyślam się że obydwie działki są Twoja własnością.Odaj się do Gminy do ewidencji gruntów i budynków i tam sie zaoytaja jaka jest mozliwośc scalenia tych działek.Powinni Ci powiedzieć jakie dokumenty należy dostarczyć i czy jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daru 13.04.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Najpierw zastanów sie czy scalenie ma sens i po co to wogóle chfcesz zrobić. Jeśli chodzi ci o postawienie domu na dwóch działkach i są one twoja własnością to nie ma z tym problemu - a scalenie to koszty i czas. Chyba ze chodzi o cos innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 13.04.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Witam kolegów, , Korzystając, że pojawił się ten temat, chciałabym zapytać o coć odwrotnego niz Przedmówca. Mam dziełkę 1200 m2, a obok mnie po sąsiedzku jest działka 1500 m2. Myślelismy aby kupić tę drugą a potem podzielić te 2 działki na 3 mniejsze. Na jednej ja postawię domek, na drugiej Mama a trzecią sprzedamy zaufanym sąsiadom (każda z działek miałaby wymiary około 35 m x 26 m.) W gminnej ewidencji gruntów wszystkie są oznaczone jako rolne z możliwością zabudowy jednorodzinnej (tak zakupiłam ta moją). Nie chcę iść pytać do gminy, bo to mała wieś i jak się wygadam, że chcę kupić tę drugą, to napewno Sprzedawca się dowie i podniesie mi strasznie cenę . Chciałam więc zapytać Was o doświadczenia i wiedzę na ten temat i czy w Waszej opini warto. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław Kotuszewski 13.04.2004 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Mam dwie waskie dzialki. Dom budowany w poprzek dlugosci dzialek stalby na obydwu. W zwiazku z tym i artykulem w kwietniowym Muratorze musze scalic dzialki, bo budowalbym w granicy. I podobno niewazne jest, ze obie dzialki naleza do mnie. To troche komplikuje sprawe. A moze tak jak przedmowca za jednym zamachem przy tym scalaniu podzielilbym sobie dzialki w poprzek zostawiajac wzdluz prywatna droge dojazdowa do wszystkich wydzielonych. Jak sie zalatwia takie sprawy, jakie koszty i ile to trwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejon 13.04.2004 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Dom budowany w poprzek dlugosci dzialek stalby na obydwu. W zwiazku z tym i artykulem w kwietniowym Muratorze musze scalic dzialki, bo budowalbym w granicy. I podobno niewazne jest, ze obie dzialki naleza do mnie. Ja, dostałem pozwolenie na budowe, w którym dom stoi na granicy dwóch moich działek. W moim przypadku nie było żadnych problemów ale to nie oznacza że tak jest wszedzie. Znajdź człowieka, praktyka z terenu Twego starostwa, który Ci powie jak to na Twoim terenie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 13.04.2004 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Alison-najlepiej przez podstawiona osobę wystap do gminy o przeznaczenie terenu i jeżeli nie będzie nic o powierzchni minimalnej działek,to proszę wziąć geodetę i porozmawiać z nim na temat sporządzenia dokumentacji.Jezeli nie będzie widział żadnych problemów to należy kupic sasiednią działke i przystąpic do podziałuMirosław Kotuszewski-Też należało by wziąć geodetę aby sie przyjrzał temu przypadkowi.Jeżeli działki sa wąskie może nie być miejaca na wydzielenie drogi,ale to juz geodeta będzie wiedział.U mnie w Łodzi taka dokumentacja to ok.2000-2500zł(wstepny projekt podziału+mapa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafri 13.04.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Ja też scalałam dwie działki i nadawałam im jeden numer a tak dokładnie to nie ja tylko mój geodeta. Geodeta który robil nam mapkę do celów projektowych jednocześnie zrobił na scalenie działek i mapka projektowa była już w całości z jednym numerem zajeło mu to może 1 tydzień a kosztowało nas to 400 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 13.04.2004 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2004 Do Janaro,, dzięki za wypowiedź, o tej podstawionej osobie nie pomyślałam, dobry pomysł. Dzięki. Do pozostałych Forumowiczów: ponawiam prośbę o opinie i pomoc. Z góry dzięki i pozdrawiam, Alison[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts