Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozprowadzenei ciepła z kominka

Robi25

Recommended Posts

Witam.

Od niedawna zacząłem się interesować rozprowadzeniem ciepła z kominka. chciałbym zastosować to w domu nowo pobudowanym, tylko nie wiem czy już coś podczas budowy nie zostały popełnione błędy uniemożliwiające rozprowadzenie prawidłowe rur.

Kilka moich założeń.

1. Komin spalinowy i kominek są w salonie, na końcu budynku (rzut w późniejszym czasie). Nad salonem garderoba (w niej znajduje się kolejna część komina) i przepust fi 160 z salonu. Drugi strop z betonu B20 bez żadnego przepustu na poddasze.

2. Kanały wylotowe ciepłego powietrza w pomieszczeniach chciałbym umieścić przy podłodze pod oknami i najlepiej pod kaloryferem (ewentualny efekt zabrudzenia ściany będzie mało widoczny i ciepło będzie wtedy grawitacyjnie unosiło się do góry. Nie wiem dlaczego często na różnych schematach wyloty są w suficie pomieszczenia?

3. Odległości przesyłu w najdalszy punkt będą około 10-12m więc chciałbym zastosować nadmuch w postaci dmuchawy którą umieściłbym w garderobie obok przepustu w salonie, ale gdzieś wyczytałem, że powinna ona znajdować się w odległości 4-7m od kominka, więc pojawia się problem. Myślałem, żeby w związku z tym zastosować by-pass.

4. Do rozprowadzenia ciepłego powietrza chciałbym wykorzystać kanały płaskie, tylko pojawiają następujące problemy:

- na piętrze będzie wyglądać to tak, że kanał grubości 5 cm zaizolowany wełną da około 10 cm grubości plus posadzka około 6-7cm + jakiś panel/płytka to wyjdzie dodatkowo 16-18cm podłogi przy stropie 15cm więc na klatce schodowej grubość płyty 33cm nie będzie fajnie wyglądać (chociaż na klatce w podłodze można byłoby wypuścić wyloty powietrza i wtedy ten efekt grubości może by nie był taki widoczny), wysokość pomieszczeń na piętrze będzie wtedy około 2,48 m.

- przy opcji jaką opisałem wyżej czyli podłodze 33cm grubości pozostaje problem z schodami, ponieważ wszystkie stopnie na klatce mają 17cm, a ostatni przy wejściu na piętro został około 10cm plus te 17cm podłogi daje 27 cm schodka który wtedy będzie bardzo niewygodny.

- na parterze kanał płaski plus wełna plus posadzka 6-7cm i wychodzi na równo z bloczkiem betonowym, więc byłoby ok tylko nie wiem czy to nie jest bez sensu że rury z komory idą do garderoby na górze i tam przez dmuchawę wracają na dół w pionie aby zostały rozprowadzone po podłodze na parterze

Dziękuję i pozdrawiam

Dmuchawa sobie poradzi. Przy większych odległościach i pchaniu ciepłego powietrza w dół (jak ono uparcie chce tylko w górę) dobierz większą jednostkę z regulacją obrotów.

Do rozprowadzenia wersja ostatnia. Jeszcze lepsza byłaby dmuchawa w piwnicy, ale kto dzisiaj buduje piwnice?

Dziękuję za odpowiedź. Wersja ostatnia czyli : "- na parterze kanał płaski plus wełna plus posadzka 6-7cm i wychodzi na równo z bloczkiem betonowym, więc byłoby ok tylko nie wiem czy to nie jest bez sensu że rury z komory idą do garderoby na górze i tam przez dmuchawę wracają na dół w pionie aby zostały rozprowadzone po podłodze na parterze"?