Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Energooszczędny - firma doradczo/wykonawcza

Recommended Posts

Witam,

przyszła pora na budowę domku. Wybraliśmy projekt pracowni "Projekty z wizją" Atrakcyjny 1.

Teraz zastanawiamy się jakie systemy zainstalować aby dom miał niskie zapotrzebowanie na energię, być może uda się nawet sprowadzić go do standardu energooszczędnego.

I tu pojawia się prośba - o polecenie firm z Warszawy i okolic, które pomogą wybrać/zaprojektować/wykonać instalacje energooszczędne.

Chcielibyśmy się spotkać z kilkoma i wybraną zatrudnić.

Na razie rozważamy kominek z płaszczem wodnym, rekuperator i ogrzewanie podłogowe.

Kominek ma współpracować z gazem.

pozdrawiam i proszę o pomoc

Kamil

Twój projekt przy pewnych ustawieniach nie potrzebuje grzania

wyłącznie tylko ciepłą wodę.

Pierwszy projekt jaki tu widzę w przedstawieniach do analizy jako

idący mocno w stronę architektury pasywnej a w zasadzie taki jest.

Zobacz na przekrój b-b lipa garaż nie jest dobrze izolowany jego trzeba

wyrzucić jak by z bryły.

Ale z tego da się zrobić dom bez grzania parę szczegółów i po problemie

po za tym dobra pracownia bo jakieś konkrety są w postaci przykładowego rys tech tego budynku.

Dziękuję bardzo za odpowowiedź, ale szczerze powiem, że za dużo z niej nie rozumiem :)

Z tego da się zrobić dom bez grzania?:) Bardzo Cie proszę o szczegóły.

Na razie myślimy nad rekuperatorem + kominek z płaszczem wodnym współpracujący z gazem.

Podłogówka na dole(wszędzie oprócz kuchni) oraz na górze chyba po grzejniku w każdym pokoju(ale nie wiem czy jest to konieczne jeżeli rekuperator będzie rozprowadzał powierze po domu).

Twoja odpowiedź mnie mocno zainteresowała - nie moge się doczekać odpowiedź i szczegółów.

pozdrawiam

Nie wyjeżdżam ze słomą bo na razie idzie robota w tym kierunku i ma być -29kWh na grzanie minus .

Okna jak dał bym to http://superwindows.eu/superwindows/ lekko zejdzie do -60 kWh minus

Izolacja nawet ponad metr materiał nie "znany"

A znany przy oknach U 0,345 i 10 cm styro spełnia warunki "pasywniaka" przy 10cm

Jak widać izolacja jest skromna.

Tyle że moc moc moc

Moc do "grzania" przy -30 sięgnie ile 3kW 4kW? dla budynku 220m^2

Bilans jest bardzo niski bo te 1,5 litra tylko że to jest średnio

aby zjechać do zera ilość izolacji rośnie w niespotykane ilości.

Dodam że do istniejącego budynku co jest jeszcze trudniejsze.

A Wy mnie tu o nowych budynkach :D

Ja buduję nowy ale będę miał bardziej pod górkę bo nie jest idealnie usytuowany.

Ale ile dam rady wyciągnąć to moje.

Bo to kosztuje tyko myślenie.

Teraz czekam na serwis pompy głupoty bo nie grzeje... dobrze że nie moja bo by dostała młotkiem !

A tak trzeba naprawiać.

Te okna nie są i długo jeszcze nie będą w sprzedaży.

Poza tym parametry na razie nie są potwierdzone badaniami.

Może o oknach dachowych byś się nieco zająknął, bo po mojemu to z pasywnego nic tutaj nie wyjdzie!

tak coś kojarzę, że chciałeś sam okna produkować?

Już ci przeszło?

Edytowane przez orko

Orko

Weź gdzie widzisz te 40 tyś no powiedz gdzie? w okienku 3x4 m2?

Okna nigdy ! po grzyba mi jakieś profilki PVC ośmioro komorowe ! bo jakie to super ciepłe nie są.

A może wierzysz w cudowne gazy ? między szybami?

Wiesz ile kosztuje okno dachowa FAKRO ? to U0,58 coś koło 6 tyś

Ale nie powiem Ci ile kosztuje szyba... bo to słodka tajemnica.

Tyle wiem że w Fixach sprawdzi się doskonale.

Drugie mam szybę od ręki (pięcioro szyb) za około ... m^2 a ramę do niej zbiję tak prymitywną że aż strach.

Kolega sobie bardzo fajny projekt wybrał i można go podkręcić jeszcze puki czas.

Poczytaj sobie opinie o tym projekcie a ujrzysz odpowiedź architekta na temat dużej witryny w tym projekcie.

Teraz jeśli chodzi o okna sprawa jest prosta zrób wedle swej wizji i zamieść zdjęcia.

Zwłaszcza dachowe w Twojej wersji byłyby interesujące.

Ja jednak obstawiam, że po cichu kupisz jak wszyscy okna na rynku

Ot taki niedowiarek ze mnie.

Nie ma szans same szyby i basta

A tam projekt

Wyobraź sobie że w tym projekcie cała ściana normalna do osi dachu jest

przeszkolona a tu jakieś mi jakieś kurna kawałki szkła w elewacji i że drogo ....

ta jasne jak się przymaści jedną tafle szkła o 4x3m i do tego antywłam to jasne że kosztuje

moje wymagają na wstępie dzielenia na mniejsze stąd i koszty mniejsze itp

około 360zł m2 czy to dużo?

O matko ale rzeście się rozpisali :) Tylko mam wrażenie, że nie na temat :)

Orko - nie wiem co co pojesz jadem o kasie, dom nie jest jakoś wiele droższy w realizacji od innych a co najważniejsze - nam się podoba!

Dlaczego mowa o energooszczędności? Bo wole wydać więcej póki mnie stać, aby zaoszczędzić pieniądze później - kiedy być może na to mnie stać już nie będzie.

Co do witryny - to nie 40k bo to cena max, da się zejść do 20k z montażem więc może nie będzie tak źle. To samo z oknami w dachu - na nich da się uciąć trochę kasy zamieniając duże okna na trochę mniejszes.

Nie chce koniecznie zrobić z tego projektu domu energooszczędnego, ale chciałbym w rozsądny sposób ograniczyć straty ciepła/kasy na przyszłość.

Więc prosiłbym o sugestie na temat projektu a nie kłótnie kto gdzie i za ile co zamontuje.

Raczej dodam izolacji bo w oryginale jest jej trochę za mało + chciałbym zamontować rekuperator(24k z monatażem najniższa oferta jaką dostałem - raczej sporo za dużo, nieuważacie?) no i zamontować kominek z płaszczem wodnym.

A co myślicie o ogrzewaniu podłogowym na dole w kuchni + łazienka, góra łazienka + po grzejniku w każdym pokoju)

wszelkie sugestie mile widziane

proszę także o konstruktywne uwagi i unikanie epitetów - to nikomu nie służy.....

pozdrawiam

Kamil

Jak bym nie przeliczał to bym uwierzył że tam jest szkła na 24k.

Nie koniecznie energooszczędny on się domaga standardu pasywnego bo i taką bryłę ma i może parę szczegółów poprawić i będzie git.

http://www.projektyzwizja.pl/projekt-domu/atrakcyjny1.html

oczywiście jak się weźmie szyby antywłamy i rozmiar jak widać na wizulazilacji to będzie kosztować.

Ale nie widzę co tam ma kosztować wsio proste jak drut bryła cudna do pasywnej jak napisałem.

najlepiej OZC i sprawdzić dla jakiej izolacji jakie zapotrzebowanie na energię. pasywny to będzie <15 kWh/m2 na sezon. w naszych warunkach trudne do uzyskania (nie wystarczą chyba przegrody U=0,1). Podłogówkę polecam po całości, bo to niskotemperaturowe ogrzewanie i można podpiąć do czegokolwiek (gdyby z pasywnością nie wyszło ;)). Jak ma być naprawdę ciepły dom, to wystarczą kable. Zlikwidować trzeba by przeszklenia od północy (albo zminimalizować). a najważniejsza (i najtrudniejsza) jest dbałość o szczegóły przy wykonaniu

Oj Mylicie pojęcia... pasywność ...

To nie takie chop siup...

Pierwsze należy zobaczyć że 15kWh na sezon to jest bardzo mało.... jest pewno ale.

Ilość potrzebnej mocy do ogrzania w najzimniejszym okresie, a tech kWh się nie odzyska

choć bilans się wyrówna.

Dla tego trzeba zejść z mocą aby myśleć o prawdziwej pasywności. bo inaczej mniej lub bardziej grzać trzeba :(

Oj dajmy już spokój z trzymaniem się twardo pojęcia pasywności. Ja będę bardzo zadowolony jak zejdę poniżej 50kWh/m2 :)

izolacje jak na razie to:

ściany 25cm silka + wełna (0,036 l) 14 cm

podłoga - 10 cm styro

dach skośny - Isover super mata (0,033) 18 cm

i zastanawiam się teraz gdzie na ile zwiększyć aby było dobrze i aby chorenadlnie nie podnieść kosztów. Jakieś sugestie?

W między czasie sprawdzę co i jak w OZC.

Jeżeli chodzi zaś o okna to nie pójdę w żadne U okna na poziomie 0,6 bo koszty mnie zniszczą - nawet 6k za jedno okno dachowe :(

Raczej wrzuce coś w rozsądnej cenie o nie najgorszych parametrach.

pozdrawiam

Do obklejania dałbym styropian 20cm w dach koło 30 wełny może.

Koszy okien dachowych...:jawdrop:

Nie powiem jaka to jest ściema bo dostałem w tajemnicy info ile kosztuje szyba do takiego okna.

Stąd wiem ze stać mnie będzie na nie jak sam pokombinuje.

I wezmę samą szybę :)

Niestety jestem za gruby aby mnie w oknach nabito w butelkę.

Co do okien to powiem Wam, że ze wstępnych wycen to wszyskie oprócz dachowych około 17k a dachowe drugie tyle(po małuch zmianachwymiarów).

Więc nie jest tak źle.

Okleić styropianem 20cm? Jak to ma się do klinkieru? Czy nie lepsza będzie wełna z przestrzenią wentylacyjną?

Na razie ocieplenie jakie zamierzam położyć to:

- dach 30 cm wełny

- podłoga - styropian 20 cm

- ściana 12 cm wełny ( i tu najbardziej zależy mi na poradzie co wybrać i w jakiej grubości)

pozdr