desmear 19.01.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 tak tak , a świstak siedzi i zawija ... centrala J-G chlapie kroplami wody aż miło ... pytanie tylko u kogo te świstaki siedzą, czy nie u ciebie... zrób sobie prosty eksperyment i nie siej zamętu. obniż prędkość wentylatora, niech chodzi na minimum. zobacz czy będzie mokry. przy minimalnej prędkości będziesz pewny, że nic z wymiennika nie wyciągnie chlapanie kroplami powstaje, gdyż wentylator zrzuca z siebie krople powstałe na skutek skondensowania na nim pary wodnej. zrozum, rekuperator NIE MA 100% sprawności. właśnie te pozostałe 20-40% to są te twoje kropelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.01.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 pytanie tylko u kogo te świstaki siedzą, czy nie u ciebie... zrób sobie prosty eksperyment i nie siej zamętu. obniż prędkość wentylatora, niech chodzi na minimum. zobacz czy będzie mokry. przy minimalnej prędkości będziesz pewny, że nic z wymiennika nie wyciągnie chlapanie kroplami powstaje, gdyż wentylator zrzuca z siebie krople powstałe na skutek skondensowania na nim pary wodnej. zrozum, rekuperator NIE MA 100% sprawności. właśnie te pozostałe 20-40% to są te twoje kropelki po co to ?... masz za wilgotno w chałupie więc puszczasz na większą wydajność ( szczególnie nowe budynki ) i chlapiesz aż miło ... to żadne tam kondensacje na kratce i takie tam... z wymiennika kapie woda na tacę ale cześć tych kropli łapie wentylator który jest obok ... zamiast osłony bocznej przyłożyłem szybę do centrali J-G i to pięknie widać... przykładasz rękę na wylocie z centrali i po chwili masz na niej mokro, powiesz że się na ręce skropliło...? jak dla mnie to porażka tak samo jak sterownik który wiecznie chce odmrażać wymiennik... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 19.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 skoro tak - u mnie zachodzi to co opisalem - to rozwiązaniem będzie wstawienie półprzegrody coś w rodzaju szykany w F1. Powietrze przejdzie a krople wytrąci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_l 20.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Powietrze przejdzie a krople wytrąci. W wentylacji przemysłowej stosuje się takie specjalne "żaluzje" na których wyłapywane są krople wody. W małej wentylacji nie spotkałem takiego rozwiązania, ale kto wie ..... może zadziała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chris_w 30.01.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Wyrywanie kropelek wilgoci zależy od prędkości powietrza płynącego przez wymiennik. Żaluzje (odkraplacze) są koniecznością w instalacjach przemysłowych gdzie są chłodnice, czasem stosuje się szerszą tacę ociekową i te 20cm dodatkowej szerokości tacy ma wyłapać najcięższe kropelki spadające parabolą. Miałem raz przypadek kiedy centrala przemysłowa nie usuwała kondensatu z powodu "zbyt płytkiego syfonu" - ponieważ nawiew i wywiew miały swoje syfony na kondensat które były spięte razem do jednej rury odpływowej. Z powodu sporej różnicy ciśnień między nimi, uniemożliwiony był odpływ i prawidłowe "zalanie się" syfonów - tymi rurkami przepływało sobie powietrze i cała wilgoć z chłodnicy i jej tacy ociekowej lądowała na wszystkich elementach wewnątrz centrali. Skutkowało to oczywiście zalaniem pomieszczenia. Piszę to aby zwrócić uwagę że z tacy ociekowej również mogą podrywać się kropelki wody jeśli nie ma odpływu kondensatu (zablokowany), lub jak istnieje możliwość przepływu powietrza przez syfon kondensatu (jest spora różnica ciśnień przekraczająca ciśnienie słupa wody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 27.11.2017 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Od świeże trochę temat. Zrobiło się chłodniej i ostatnio zauważyłem że woda z wyrzutni leje mi się ciurkiem po ścianie ściągnąłem osłonę ale kanał jest suchy, woda wkrapla się jak by na osłonie i wypływa pod nią. Do osłony UVLA był załączony taki dzióbek i blaszka. Dzióbek założyłem ale nie wiem jak tą blaszkę założyć i czy ona jest potrzebna. Osłona jest założona na kanał sztywny SPIRO który przechodzi przez ścianę. Macie Panowie jakiś pomysł jak z tym zaradzić? Elewacji jeszcze nie mam ale zaciek jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 27.11.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 Wysuń rurę i wyrzutnię na taką odległość, żeby woda kapała na grunt, a nie ciekła po elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiterBo 27.11.2017 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2017 ta blaszka to tzw - odskraplacz własnie po to aby nie ciekło po ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mandelbrot 02.12.2017 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 ta blaszka to tzw - odskraplacz własnie po to aby nie ciekło po ścianie. Też mam taką czerpnię i wyrzutnię, ale kilka osób oglądało te blaszki, instrukcję i nikt nie wiedział jak to założyć . Ostatecznie blaszka leży w garażu, a na czerpni mam zaciek. Może ktoś ma zdjęcie z zamontowaną blaszką ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojak77 02.12.2017 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2017 Też mam taką czerpnię i wyrzutnię, ale kilka osób oglądało te blaszki, instrukcję i nikt nie wiedział jak to założyć . Ostatecznie blaszka leży w garażu, a na czerpni mam zaciek. Może ktoś ma zdjęcie z zamontowaną blaszką ? też mam ten problem i właśnie znalazłem podpowiedz - jutro sprawdzę czy działa: https://www.alnor.com.pl/assets/files/strony-produktowe/PL/UVLA-PL-Czerpnia-wyrzutnia-scienna-do-wentylacji-z-okapnikiem-Alnor.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts