samotnik 26.11.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 1. strop monolityczny wys. 15cm, wymiary 7x10m (ale podparte częściowo pośrodku ścianą nośną), wys. pomieszczenia 237cm (piwnica). Wysokość od chudego betonu do stropu 250cm 2. strop rector wys. 25cm, wys. pomieszczenia w stanie surowym 286cm Czy warto "celować" w idealną długość stempli, czy może kupić z zapasem 10cm i przycinać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 26.11.2012 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Lepiej kupić dłuższe i docinać. To na pewno. Co do rozstawu stempli, to zdaje się standardowo rozkłada się legary deskowania co 60 cm, a te podpiera stemplami co 40-50 cm. Kwestia jeszcze, jak grube stemple dorwiesz i jakich legarów użyjesz. Na pewno natomiast musisz zadbać o prawidłowe i stabilne podłoże pod stemplami, aby się nie zapadły. Rozrysuj sobie na kartce z zachowaniem jakiejś skali poszczególne pomieszczenia, a następnie rozplanuj legary, aby optymalnie wykorzystać materiał i rozłożyć obciążenia, a ilość stempli praktycznie sama wyjdzie EDIT: pisałem oczywiście o stropie monolitycznym. Co do stropu Rector, to musisz poszukać na stronach producenta, jak zaleca podparcia dla belek. Ew. poszukaj informacji o terivie, bo to prawie to samo Edytowane 26 Listopada 2012 przez Martinezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 26.11.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 pomyłkowy wpis:sick: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 29.11.2012 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2012 Raczej krótsze te stemple bo i tak trzeba je podbijać klinami i postawić na jakiejś desce.Na każdy metr kwadratowy przynajmniej jeden stempel, średnica stempli to tak minimum 12-15cm.Koniecznie porobić zastrzały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 04.12.2012 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Raczej krótsze te stemple bo i tak trzeba je podbijać klinami i postawić na jakiejś desce. Na każdy metr kwadratowy przynajmniej jeden stempel, średnica stempli to tak minimum 12-15cm. Koniecznie porobić zastrzały. U mnie na szerokości pokoju 4,2m miałem 6 stempli. Legary co 80cm ze zwykłej pojedynczej deski.Wszystkie stemple w trakcie montażu pochwytane jednym gwoździem. Na konieć każdy stempel do legaru dodatkowo przykręcony dwoma wkrętami do drewna o długości 55mm. Trzymało bardzo dobrze. Żadnych odkształceń legarów (deski 12cmx2,5cm). Nic nie skrzypiło, nic nie wygięło. Przed szałowaniem gadałem z paroma znajomymi którzy mówili o szałunkach wykonanych przez firmy, wszyscy po 2 gwożdzie do legarów. Zresztą kupowałem stemple z odzysku które miały właśnie po jednym, dwóch gwoździach. Według mnie najlepiej sprawują się wkręty. Żelbet 12cm. 5lat temu pomagałem zalewać strop znajomemu. Żelbet 16cm, szałunek wykonany podobnie. Tam trochę bardziej trzęsło przy zalewaniu. Przypuszczam że powodem mogły być większe odległości, do 7m szerokości (garaż 2 stanowiskowy, salon w kształcie L), Edytowane 4 Grudnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KONBET 10.12.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam! Tak jak napisał poprzednik najważniejsza jest stabilność wykonania tymczasowej podpory montażowej. Stemple można zamówić dłuższe lub pod wymiar przy zapasie np bloczków betonowych, pomocnych do wykonania korekt wysokości podparcia. Najwygodniej korzystać z specjalistycznych regulowanych stempli stalowych. Ilość, rozstaw oraz ich wymaganą nośność odczytać można z opisu konstrukcji wykonania stropu, a przypadku stropów prefabrykowanych w materiałach producentów Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts