Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile stempli na metr kwadratowy i i jakiej długości?

Recommended Posts

1. strop monolityczny wys. 15cm, wymiary 7x10m (ale podparte częściowo pośrodku ścianą nośną), wys. pomieszczenia 237cm (piwnica). Wysokość od chudego betonu do stropu 250cm

2. strop rector wys. 25cm, wys. pomieszczenia w stanie surowym 286cm

Czy warto "celować" w idealną długość stempli, czy może kupić z zapasem 10cm i przycinać?

Lepiej kupić dłuższe i docinać. To na pewno. Co do rozstawu stempli, to zdaje się standardowo rozkłada się legary deskowania co 60 cm, a te podpiera stemplami co 40-50 cm. Kwestia jeszcze, jak grube stemple dorwiesz i jakich legarów użyjesz. Na pewno natomiast musisz zadbać o prawidłowe i stabilne podłoże pod stemplami, aby się nie zapadły. Rozrysuj sobie na kartce z zachowaniem jakiejś skali poszczególne pomieszczenia, a następnie rozplanuj legary, aby optymalnie wykorzystać materiał i rozłożyć obciążenia, a ilość stempli praktycznie sama wyjdzie :)

EDIT: pisałem oczywiście o stropie monolitycznym. Co do stropu Rector, to musisz poszukać na stronach producenta, jak zaleca podparcia dla belek. Ew. poszukaj informacji o terivie, bo to prawie to samo ;)

Edytowane przez Martinezio

Raczej krótsze te stemple bo i tak trzeba je podbijać klinami i postawić na jakiejś desce.

Na każdy metr kwadratowy przynajmniej jeden stempel, średnica stempli to tak minimum 12-15cm.

Koniecznie porobić zastrzały.

U mnie na szerokości pokoju 4,2m miałem 6 stempli. Legary co 80cm ze zwykłej pojedynczej deski.Wszystkie stemple w trakcie montażu pochwytane jednym gwoździem. Na konieć każdy stempel do legaru dodatkowo przykręcony dwoma wkrętami do drewna o długości 55mm. Trzymało bardzo dobrze. Żadnych odkształceń legarów (deski 12cmx2,5cm). Nic nie skrzypiło, nic nie wygięło.

Przed szałowaniem gadałem z paroma znajomymi którzy mówili o szałunkach wykonanych przez firmy, wszyscy po 2 gwożdzie do legarów.

Zresztą kupowałem stemple z odzysku które miały właśnie po jednym, dwóch gwoździach.

Według mnie najlepiej sprawują się wkręty.

Żelbet 12cm.

5lat temu pomagałem zalewać strop znajomemu. Żelbet 16cm, szałunek wykonany podobnie. Tam trochę bardziej trzęsło przy zalewaniu. Przypuszczam że powodem mogły być większe odległości, do 7m szerokości (garaż 2 stanowiskowy, salon w kształcie L),

Edytowane przez klaudiusz_x

Witam!

Tak jak napisał poprzednik najważniejsza jest stabilność wykonania tymczasowej podpory montażowej. Stemple można zamówić dłuższe lub pod wymiar przy zapasie np bloczków betonowych, pomocnych do wykonania korekt wysokości podparcia. Najwygodniej korzystać z specjalistycznych regulowanych stempli stalowych. Ilość, rozstaw oraz ich wymaganą nośność odczytać można z opisu konstrukcji wykonania stropu, a przypadku stropów prefabrykowanych w materiałach producentów

Pozdrawiam!