Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zarówki led - energooszczędne - mój sposób na tanie oświetlenie

Recommended Posts

Ja u siebie wstawiłem kilka LED'ów zamiast halogenów. Efekt jest taki, że po zainstalowaniu w domu zmywarki bilans zużycia energii się zrównał, dzięki czemu nie odczułem żadnych zmian w rachunkach za energię. Jedyny mój błąd, którego już więcej nie popełnię to kupowanie LED'ów w Internecie dosłownie w ciemno. Mimo kierowania się podczas zakupu ciepłotą barwową np. w łazience musiałem jeden halogen zostawić dla mieszania się światła, bo same LED'y dawały światło z domieszką trupio-biało-fioletowego koloru :-/

Kolejnym razem wybiorę się do sklepu stacjonarnego z ekspozycją ledów i kupie te, które będą dawać światło najbardziej zbliżone do naturalnego.

I tu wam powiem że dochodzimy do paradoksu.

Dla czego?

Bo właśnie mi przydała by się stara 100, 75, 60, 40 ... tak własnie bo

Przy takich potrzebach jak mam na zimę miał bym oświetlenio-ogrzewanie :)

Polak jednak potrafi... ostatnio ja ci pacze a tu żarówka 200 wat (klasyk) i pisze nie do użytku domowego itp

tak kto zabroni mi jej kupić :)

A w sklepach chińszczyzny nie ma? Osobiście kupiłem żarówki led na Allegro, 15zł za szt, założyłem w kuchni i służą mi ponad rok. Barwa ciepła biała, bardzo przyjemna, szczególnie obecnie, w jesienno-zimowe wieczory. Żarówki energooszczędne również kupowałem na Allegro. Identyczne w sklepie kilka razy droższe.

• 2 weeks później...
ewidentna chamska reklama do zbanowania

ale 550Lm z 6W to naprawdę bardzo przyzwoity wynik, jeszcze trochę i LED wreszcie dogonią świetlówki

PS chciało by się komuś zerknąć tutaj ??

http://allegro.pl/zarowka-led-energoszczedna-e27-3w-smd3528-480lm-i2822052415.html

160Lm/W czyli bardzo optymistyczne ale na ile realne ??

Generalnie problem z tymi bardzo wydajnymi jest taki, że mają słaby współczynnik oddawania barw.

Ja osobiście nigdy - przenigdy nie kupiłbym żarówki do domu z Ra poniżej 80!.

Czego i innym nie polecam.

• 2 weeks później...

Ledów nie opłaca się kupować na allegro ani tym bardziej w sklepach. Taniej i większy wybór na ebay od chińskich sprzedawców.

Kupiłem już mnóstwo ledów, zasada jest taka że trzeba brać te o największej mocy i nie wierzyć w napisy o lumenach, sprawnościach etc bo każdy pisze co chce.

Do kuchni kupilem żąróki to są chyba MR10 lub 16, nie pamietam, w każdym razie po 5Ledów 1W ma 1 żarówka. Kosztowały około 17PLN za żarówkę. Zastąpiły mi halogeny 25W. Są super bo dość ciepła barwa.

NIe liczcie że led 3W zastąpi halogen 50W.

Jeśli chodzi o skuteczność energetyczną to LEDy są porównywalne (nie lepsze) do świetlówek kompaktowych. Mogą zastępować śmiało halogeny Ale nie warto liczyć na to ze oszczedzi się w stosunku do świetlówek. Cena startowa za 1W mocy w LED jest bardzo wysoka.

w markowych typu cree XM-L jeszcze większa.

• 1 month później...

Też dosyć długo myślałem nad wymianą żarówek na LED-owe. Pierwszym problemem była cena, drugim zaś dostępność odpowiednich mocy,gwintów.

Obecnie oba te problemy się rozwiązały - żarówki znacznie potaniały, są dostępne w tych najpopularniejszych gwintach. Są też i zimne i ciepłe :D

Skorzystałem z żarówek Active Jet i nie mogę jak na razie złego słowa o nich powiedzieć.